Diplomatski uspjeh

Harry i Meghan u peglanju narušenih odnosa: Podršku kraljice imaju, no Kate poslala znakovitu poruku

Za samo dva dana, uspjeli su dosta toga popraviti, što je naljutilo princa Williama i Kate koja se oglasila neobičnom izjavom.

Princ Harry i Meghan, vojvotkinja od Sussexa, uspjeli su tijekom prva dva dana posjeta Britaniji ostvariti zadivljujući diplomatski preokret. Iako ih je dio kraljevske obitelji (Harryjev brat i supruga) dočekao hladno, uspjeli su izgladiti najvažniji odnos, onaj s kraljicom. Naime, kad se njihov privatni zrakoplov sretno prizemljio nedaleko od Londona, zaputili su se u Frogmore Cottage. Poslije kratkog osvježenje odmah su otišli u posjet kraljici u dvorcu Windsor. Čini se da ih je nestrpljivo očekivala: odbila je strpjeti se do subote kako bi se upoznala s malenom imenjakinjom, praunukom Lilibet: zatražila je da odmah dođu.

image

Harry i Meghan prisustvovali su svečanoj misi.

DANIEL LEAL AFP

Želju Elizabete II. koja ovog vikenda slavi 70. obljetnicu na prijestolju (samo je francuski kralj Louis XIV. vladao duže od nje, 72 godine) par je oduševljeno ispunio. No, njezino druženje s praunucima, trogodišnjim Archiejem i malom Lilibet u srijedu popodne nije svima "sjelo". Kako su se Britanci zabrinuli jer kraljice nije bilo na misi u katedrali sv. Pavla u petak prije podne, Catherine, vojvotkinja od Cambridgea u vrlo rijetkom osobnom istupu u javnost pojasnila je zašto nije došla, prenosi People.

image

Harry i Meghan prisustvovali su svečanoj misi.

DANIEL LEAL AFP

"Kraljica je dobro, no jučer joj je bilo vrlo naporno", rekla je Kate, dodajući da se slavljenica "lijepo provela" na paradi Trooping the Colour, kojom je započela proslava njenog platinastog jubileja. Otkrila je da je u tijekom tog događaja u četvrtak ipak osjetila "određenu nelagodu" zbog koje je sutradan odustala od mise, premda je poglavarica Anglikanske crkve. Stvar je, vjerojatno, u tome da su posvađana braća ignorirala njezinu želju (zapovijed) izgladiti nesuglasice barem dok traje proslava. Prema unaprijed dostavljenom rasporedu gdje će tko sjediti u katedrali, kraljici je sve bilo jasno. Kako i ne bi kad su s jedne strane, u prvom redu, bili princ William i Kate bez djece: sjedili su do princa Charlesa i Camille, vojvotkinje Cornwalla.

Čitajte i: Kraljici dojadilo natezanje: Donijela važnu odluku uoči Harryjevog dolaska s Meghan i djecom

Na suprotnoj strani, u drugom redu, nalazili su se Meghan i Harry dok se u redu ispred njih smjestila lady Sarah Chatto, kći princeze Margaret i kraljičina nećakinja. U istom redu s vojvodama od Sussexa, nalazili su njihovi odani saveznici, princeza Eugenie i njezin suprug Jack Brooksbank koji su ih u veljači ove godine sa sinom Jackom posjetili u Montecitu. Nesvakidašnji prizor mnogima je bio kudikamo zanimljiviji od samog obreda, tim više što su William i Kate sjedili na svojim mjestima ledenog izraza lica.

image

Sussexi i Zara Phillips nakon mise.

DANIEL LEAL AFP

Rođendan i krštenje?

Zašto? Razlog se doznao naknadno. Kako javljaju britanski mediji, Harry i Meghan istog jutra susreli su se s princem Charlesom u njegovoj rezidenciji Clarence House, što William i Kate nisu očekivali. Vjeruje se da su Charles i Harry donekle izgladili prijepore, javlja portal Express. Budući kralj danas je maloj slavljenici, uz strica Williama i Kate, na stranici kraljevske obitelji poželio sretan prvi rođendan. Očekuje se da će to kraljica napraviti osobno. A kako se u sklopu dvorca Windsor nalazi kapela sv. Jurja u kojoj su se 2018. vjenčali Harry i Meghan, portal Express nagađa da bi se ondje danas moglo održati i krštenje. Ako se to dogodi, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor bit će prva američka državljanka krštena na tom mjestu.

image

Prvo javno pojavljivanje u Britaniji Meghan Markle nakon odlaska.

TOBY MELVILLE AFP
Linker
21. travanj 2024 05:00