STEVE PARSONS/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Novi problemi

Ghislaine Maxwell zapravo je bivša djevojka princa Andrewa koji gaji čudnu sklonost prema plišancima!?

Dosad nepoznati detalji o vojvodi sve više iritiraju porezne obveznike, pa tako pragmatične Britance najviše zanima trebaju li mu i dalje plaćati 24-satnu zaštitu, koja godišnje stoji oko 2 milijuna funta?

Dosad nepoznati detalji o vojvodi sve više iritiraju porezne obveznike, pa tako pragmatične Britance najviše zanima trebaju li mu i dalje plaćati 24-satnu zaštitu, koja godišnje stoji oko 2 milijuna funta?

Tek što mu je majka naredila prestati koristiti kraljevsku titulu "u bilo kojem službenom svojstvu", oduzela mu počasne vojne titule i pokroviteljstva nad raznim britanskim udrugama, Andrew (61), vojvoda od Yorka, suočit će se s još jednim izazovom. Britanska tv-mreža ITN pripremila je dokumentarni film "Ghislaine, prince Andrew and the Paedophile", a prikazat će se u utorak u 21 sat. Sudeći po nedavno objavljenoj najavi, imaju nova otkrića o osramoćenom članu kraljevske obitelji, piše Daily Mail. Primjerice, tvrde da je princ koji pred javnošću više nije Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, navodno bio u vezi s Ghislaine Maxwell (60), članicom visokog britanskog društva koja je ozloglašenom američkom financijašu i osuđenom zlostavljaču, Jeffreyju Epsteinu, povodila maloljetnice. Izjavio je to u dokumentarcu njezin kolega sa studija jezika i novije povijesti na Sveučilištu u Oxfordu, Euan Rellie. Sugovornik ITN-a danas je investicijski bankar i može se pohvaliti brojnim poznanstvima u visokom britanskom društvu, a pozivan je i na večere u Epsteinov dom u New Yorku.

image

Vojvoda Andrew i Ghislaine Maxwell snimljeni 2000.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Hoće li se izvući? Ghislaine Maxwell preko svog odvjetničkog tima želi iznuditi ponavljanje suđenja


Bivša ljubav

- Opisala je Andrewa kao svog, a ne Jeffreyevog prijatelja. Imao sam osjećaj da su princ Andrew i Ghislaine vjerojatno bili ljubavni par u prošlosti. Osjećalo se da imaju romantičnu povijest - izjavio je u dokumentarcu. Neizravno je to potvrdio i bivši policijski čuvar zadužen za prinčevu sigurnost. Kazao je da je Ghislaine Maxwell mogla doći vojvodi kad je htjela. Njezini posjeti bili su učestali, bila je na popisu uzvanica za događanja i u Buckinghamskoj palači, što sugerira da su bila vrlo bliski. Znači li to vojvoda - kojem su mediji u mladosti ne bez razloga dali nadimak "princ playboy" - nije bio "kao prst i nokat" s osuđenim pedofilom koliko se misli ili je taj detalj samo uvod u novi niz neugodnih otkrića koji će ga gurnuti još dublje u blato, brzo će se otkriti.

Čitajte i: Kako je omiljeni sin kraljice Elizabete zbog seksualnog skandala ostao bez titula

Da situacija nije dobra, dao je naslutiti princ Charles (73): nedavno je na javnom događaj odbio komentirati slučaj svog brata, što bi moglo značiti da se "Tvrtka" sprema za najgore. Dokumentarac stiže u trenutku kad se britanska javnost pita trebaju li princu koji to de facto nije, plaćati skupu zaštitu? Kao viši član kraljevske obitelji, Scotland Yard njegovu je 24-satnu zaštitu godišnje naplaćivao oko 2 milijuna funta. Porezni obveznici vjerojatno su se ponadali rasterećenju - jer ako nije de facto princ, ne bi trebao biti štićena osoba niti bi to oni trebali plaćati? Stručnjak za pitanja sigurnosti te bivši šef službi koje štite kraljevsku obitelj Dai Davies, tvrdi da zaštita ovisi o razini prijetnje s kojom se princ suočava.

image

Iste godine vojvoda i Ghislaine Maxwell snimljeni su zajedno i na jednom vjenčanju.

CHRIS ISON/PA IMAGES/PROFIMEDIA CHRIS ISON/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Čitajte i: Odzvonilo mu zbog optužbi za seks s maloljetnicom: Princ Andrew mogao bi ostati bez svih titula i ovlasti


Vojvoda i medjvjedići

- On ostaje kraljičin sin bez obzira hoće li nastaviti koristiti svoje titule. Razina osiguranja ovisi o obavještajnim informacijama i procjeni prijetnje - izjavio je Davies.

Prijepor oko plaćanja zaštite nije jedina tema kojom se bavi dokumentarac ITN-a. Otkrili su, naime, da princ Andrew i Mr. Bean, komični, osebujni lik iz istoimene humoristične serije u kojoj naslovnu ulogu tumači Rowan Atkinson, imaju nešto zajedničko: obojica vole plišane medvjediće. Dok Mr. Bean ima jednog s kojim spava, vojvoda je prikupio zbirku od 50- 60 "mucastih" ljubimaca poslaganih prema specijalnom redoslijedu na samo njima namijenjenom krevetu. Spremačice su morale jako paziti da ih pažljivo vrate u prvobitni položaj ili bi im vojvoda priuštio scenu. O posebnoj vezi vojvode od Yorka i plišanih medvjedića, svjedoči spisateljica Elizabeth Day (44). Ispričala je kako se poznala s njegovom čudnom kolekcijom 2019. u Buckinghamskoj palači.

image

Vojvoda od Yorka nalazi se u ozbiljnim problemima.

LINDSEY PARNABY AFP

Čitajte i: Prva svjedokinja protiv Ghislaine Maxwell sa samo 14 godina imala seksualni kontakt s njom i zloglasnim Epsteinom

Evo kako je opisala susret s vojvodom: "Rečeno mi je da čekam u hodniku gdje je moj jedini suputnik bio preveliki medvjedić zgnječen na sićušno sjedalo". Kad su je uveli da upozna princa Andrewa, zanimalo ju je otkud medvjedić. Podsmjehnuo joj se i odvratio da je to bio vjenčani poklon njegove bivše supruge Sarah Ferguson.

- Činilo mi se prilično čudnim da odrasla osoba osjeća toliku privrženost prema plišanim igračkama, ali pretpostavljam da engleska viša klasa ima dugu povijest s plišanim medvjedićima koji se koriste kao prijelazni predmeti za izražavanje emocija - zaključila je spisateljica.

Linker
26. travanj 2024 02:18