POGREBNA CEREMONIJA

Europske kraljevske obitelji okupile se u Ateni na pogrebu posljednjem grčkom kralju

Kralj Konstantin II. na grčkom je prijestolju bio manje od desetljeća, a godinama je živio u egzilu u londonskom predgrađu Hampstead Garden, prije nego što se konačno vratio u svoju domovinu 2010.

Posljednji grčki kralj Konstantin II. preminuo je prošlog tjedna od moždanog udara u privatnoj bolnici u Ateni, nakon dugogodišnjih zdravstvenih problema. Brojni pripadnici europskih kraljevskih obitelji danas su prisustvovali njegovoj pogrebnoj ceremoniji u atenskoj metropolitanskoj katedrali Navještenja, a nakon obreda pokopan je na kraljevskom groblju.

image

Sprovod kralja Konstantina

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Španjolski kralj Felipe i kraljica Letizia

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Konstantin je bio rođak pokojnog britanskog princa Philipa i imao je vrlo blizak odnos s kraljem Charlesom, koji ga je čak imenovao krsnim kumom princa od Walesa. Sam William kasnije je postao kumom Konstantinovog prvog unuka, Konstantina Aleksija, te se zato pretpostavljalo kako će sa suprugom Kate Middleton doputovati u Grčku zbog sprovoda. Međutim, u Atenu je umjesto njega stigla lady Gabriella Kingston, kći princa Michaela od Kenta, koja je i sama Konstantinovo kumče.

image

Britanska princeza Anne

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
image

Princ Albert od Monaka

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kralj Charles također nije prisustvovao ceremoniji, a britansku je kraljevsku obitelj predstavljala njegova sestra, princeza Anne i njezin suprug viceadmiral Sir Timothy Laurence.

image

Princ Philippos od Grčke i Danske, princ Pavlos i princ Nikolaos hodali su iza lijesa

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Nizozemski kralj Willem Alexander i kraljica Maxima

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Sinovi pokojnog Konstantina, princ Philippos od Grčke i Danske te prinčevi Pavlos i Nikolaos hodali su iza očeva lijesa prekrivenog grčkom zastavom ispred katedrale, a zatim su se naklonili u njegovu čast. Među brojnim članovima kraljevskih obitelji koji su im izrazili sućuti bili su i španjolski kralj kralj Felipe i kraljica Letizia, kraljica Margrethe od Danske, nizozemski kralj Willem Alexander i kraljica Maxima, princ Albert od Monaka te belgijska kraljica Mathilde i kralj Philippe.

image

Španjolska kraljica Sofia i bivši kralj Juan Carlos I.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Belgijska kraljica Mathilde i kralj Philippe

STOYAN NENOV/AFP/PROFIMEDIA STOYAN NENOV/AFP/PROFIMEDIA

Podsjećamo, kralj Konstantin II. stupio na grčko prijestolje 1964., iste godine kada je oženio svoju suprugu princezu Anne-Marie od Danske. Međutim, vladao je manje od desetljeća jer je grčka monarhija 1973. ukinuta nakon referenduma. Godinama je živio u egzilu u londonskom predgrađu Hampstead Garden, prije nego što se konačno vratio u svoju domovinu 2010.

Linker
21. travanj 2024 20:36