SIMBOLIKA CVIJEĆA

Cvijeće na lijesu kraljice Elizabete ima posebno značenje, Charles plakao u crkvi

Vijenac od cvijeća koji je odabrao kralj Charles III ukrašen je ružmarinom kao i mirtom, simbolom sretnog braka. U jednom trenutku kralj je suzdržavao emocije, međutim tijekom izvođenja pjesme ‘Bože čuvaj kralja‘ od tuge je zaplakao.

Državni ispraćaj kraljice započeo je u 11 sati po lokalnom vremenu u londonskoj Westminsterskoj opatiji. Kad je lijes izašao na otvoreno bio je ogrnut kraljevskim plaštom na kojem je položena carska državna kruna, kugla i žezlo, kao i vijenac od cvijeća koji je izabrao kralj Charles III. Vijenac se sastojao od cvijeća i lišća izrezanog iz vrtova Buckinghamske palače, Clarence Housea i Charlesove seoske kuće Highgrove House.

Ružmarin je kao i mirta, simbol sretnog braka, a mirte su bile u kraljičinom vjenčanom buketu 1947. godine. Engleski hrast, koji simbolizira snagu ljubavi, bio je tu zajedno s mirisnim vrtnim ružama, jesenskim hortenzijama i dalijama u nijansama zlatne, ružičaste i duboke bordo s dodacima bijele kako bi odgovarale kraljevskom standardu.

image

Cvijeće na sprovodu sa simboličnim značenjem

EPN/NEWSCOM/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Ljudi iz cijeloga svijeta oplakivali su gubitak kraljice Elizabete II tijekom njezina sprovoda, dok su drugi pratili prijenos na televiziji, no jedno od njezine djece bilo je vidno emotivno dok su se posljednji put opraštali od kraljice.

image

Pogled na povorku

WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Tijekom sprovoda, kralj Charles IIIl, princeza Anne, princ Andrew, vojvoda od Yorka, i princ Edward, grof od Wessexa, pojavili su se u prvom redu na sprovodu u Westminsterskoj opatiji.

Na kraju crkvenog obreda,Charles je postao emotivan dok je cijela crkva pjevala nacionalnu himnu Commonwealtha "Bože, čuvaj kralja". Dok je crkva pjevala, novoimenovani kralj počeo je plakati tijekom posljednjeg dijela. Kralj je također ostavio posebnu rukom pisanu poruku koja je putovala s lijesom njegove majke, a koja je glasila: "U znak ljubavi i odanog sjećanja."

image

Princ William, princ Harry i kralj Charles III na sprovodu

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Charles nije bio jedina osoba koja je postala emotivna tijekom sprovoda. Kraljičin najmlađi unuk, James, uzrujao se i spustio glavu na početku ceremonije.

Kako bi odali počast kraljici, ceremoniji su prisustvovali Elizabetini unuci, princ William i princ Harry, te nekoliko drugih članova kraljevske obitelji. Williamova supruga Kate Middleton i njihovo dvoje najstarije djece, princ George i princeza Charlotte, također su bili prisutni. Osim toga, kraljevskoj se obitelji za ovu prigodu pridružila i supruga princa Harryja, Meghan Markle.

image

Britanski princ George od Walesa, britanska Catherine, princeza od Walesa, britanska princeza Charlotte od Walesa i Meghan, vojvotkinja od Sussexa nazoče državnom sprovodu

PHIL NOBLE AFP

Kralj Charles bio je poznat po vrlo bliskom odnosu sa svojom majkom i odao joj je lijepu počast u svom prvom govoru: "I mojoj dragoj mami, dok započinješ svoje posljednje veliko putovanje da se pridružiš mom dragom pokojnom tati, želim jednostavno reći ovo: Hvala vam za ljubav i odanost našoj obitelji i obitelji naroda kojoj ste tako marljivo služili sve ove godine."

Linker
20. travanj 2024 17:44