Tek sada je smogao snage

Čovjek koji je među prvima pomogao princezi Diane one kobne noći, otkrio je njezine posljednje riječi

Kada je došao na mjesto nesreće, vatrogasni zapovjednik vidio je da je Diana još živa. Disala je i razgovarala, no on tada nije shvatio da je to britanska princeza.

Od tragične pogibije princeze Diane od Walesa u kolovozu će biti već 24 godine. Nikome nije bilo ni na kraj pameti da će toliko voljena princeza jedne kobne noći izgubiti svoj život. Iako se o razlozima njezine pogibije od tada pisalo štošta, tek sada se oglasio vatrogasni zapovjednik koji joj je među prvima pomogao.

Xavier Gourmelon za Daily Mail je otkrio da je Diana, kada je stigao na mjesto nesreće, još uvijek razgovarala i kretala se.

"Govorila je na engleskom i rekla: 'O, Bože, što se dogodilo?'. Mogao sam to razumjeti, pa sam je pokušao smiriti. Držao sam je za ruku", rekao je Gourmelon.

image
Princeza Diana bila je još živa, ali podlegla je unutarnjim ozljedama.
ZAK HUSSEIN/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

Vatrogasac je prije davao izjave policiji, ali nikada prije nije razgovarao s novinarima.

Čitajte i: Bila je opsjednuta teorijama zavjere, prevladala je mračna strana: Fatalni niz koji je doveo do preranog odlaska Lady Di

Udar autom u podvožnjak dogodio se pri brzini oko 65 km/h, a vozač Henri Paul i Dianin tadašnji partner Dodi Fayed, na mjestu su poginuli. Diana je još bila živa i izgledala je u redu, pri svijesti, osim ozlijeđenog ramena, prisjeća se Gourmelon, koji tada nije znao da pomaže princezi.

Tek kada je pomogao ukrcati Dianu u kola hitne pomoći, saznao je o kome je riječ. "Kapetan mi je rekao o kome je riječ i onda sam shvatio da sam je zapravo prepoznao", rekao je vatrogasac. Slično se dogodilo i prvoj osobi koja joj je pokušala pomoći - doktor Frederic Maillie koji se na mjestu nesreće našao potpuno slučajno jer se tim putem vraćao kući nakon zabave.

image
Na jahti Dodija Al-Fayeda u St. Tropezu bilo joj je zadnje ljetovanje.
FOTOGRAFIJE: PROFIMEDIA

"Odmah sam vidio da su dvije osobe već mrtve, a Diana i njezin tjelohranitelj bili su ozbiljno ozlijeđeni, ali još uvijek živi. Prvo je pomogao Diani koja je sjedila na podu Mercedesa Maillie. "Izgledala je dobro prvih pet minuta pa sam s njom razgovarao na engleskom. Rekao sam joj da sam liječnik i da će sve biti u redu. Otišao sam nakon hitne. Tada nisam imao pojma tko je bio preda mnom", ispričao je Maillie.

Vijest da je to bila Diana bila je toliko šokantna da je kapelan bolnice Yves-Marie Clochard-Bossuet nekoliko puta odbio doći u bolnicu, misleći da ga zezaju. Kada je napokon došao, vidio je da je pred njim preminula princeza Diana.

Odmah je pomislio na njezina dva sina, prinčeve Williama i Harryja. "Morat će ih probuditi i reći im... Gotovo je, to je najgore", tužno se prisjetio kapelan.

Linker
16. travanj 2024 17:15