POVIJESNI TRENUTAK

Charles je i službeno proglašen kraljem na povijesnoj ceremoniji!

Camilla, kraljica supruga te Kate i William, princ i princeza od Walesa prisustvuju velikoj ceremoniji!

Pristupno vijeće sastalo se jutros nakon smrti kraljice Elizabete II. u palači St James prije nego što će dvorjanin s balkona pročitati proglas kojim njezina prijestolonasljednika javno proglašava novim monarhom. Imenovanje Charlesa kraljem bit će popraćeno pucnjavom u Hyde Parku i na Tower of London, kao i zvukovima fanfara, a ceremonija će završiti u podne.

Kamere svjedoče skupu koji je počeo u 10 sati i prvi put je otvoren za javnost.

Naime, Charles je automatski postao kralj kada mu je umrla majka, ali tradicija kaže da se vijeće mora sastati nedugo nakon smrti monarha kako bi proglašenje bilo službeno.

To se obično događa unutar 24 sata, ali nije bilo praktično izvedivo zbog putovanja do i iz Balmorala, škotske rezidencije kraljevske obitelji, gdje je kraljica preminula. Potpuna krunidbena ceremonija vjerojatno se neće održati do sljedećeg ljeta jer su tradicionalno raspoređene kako bi se omogućilo razdoblje žalosti za pokojnim monarhom.

Podsjetimo, kraljica Elizabeta II. stupila je na prijestolje u veljači 1952., ali kruna joj nije stavljena na glavu u Westminsterskoj opatiji još 14 mjeseci.

image

Sir Keir Starmer, bivši premijeri Tony Blair, Gordon Brown i Boris Johnson na ceremoniji u St James‘s Palace

KIRSTY O‘CONNOR/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Kralj Charles položit će brojne prisege i predsjedat će sastankom Tajnog vijeća, tijela sastavljenog prvenstveno od bivših političara koje služi kao savjetnici monarha, pomaže u vođenju kraljevskih institucija i služi kao posljednji žalbeni sud za prekomorske teritorije i zemlje Commonwealtha.

Pozvano je samo 200 od 700-tinjak članova zbog ograničenja prostora, a među prisutnima su bili i neki bivši premijeri i ministri. Čitanje Glavnog proglašenja, koje izvodi Garter King of Arms s mjesta koje gleda na Friary Court održano je u 11 sati prema vremenskoj zoni u Engleskoj.

Linker
13. travanj 2024 16:35