Prva izjava

Camilla se oglasila o Charlesovom zdravstvenom stanju, princ Harry u Las Vegasu zbijao šale

Princ Harry bio je prezenter na dodjeli priznanja Nacionalne lige američkog nogometa i zbijao šale, dok je za to vrijeme njegova obitelj zbila redove, a kraljica dala prvu izjavu za javnost.

Nedugo nakon jednodnevnog posjeta domovini i razgovora u četiri oka s ocem, kraljem Charlesom, princ Harry pojavio se u četvrtak, 8. veljače, u Las Vegasu. Radilo se o dodjeli prestižnih priznanja Nacionalne lige američkog nogometa, a princ je bio jedan od prezentera prestižnog događaja: dodijelio je nagradu "Walter Payton" (nosi ime legende američkog nogometa) igraču godine i to samo 24 sata nakon što je njegov zrakoplov iz Velike Britanije sletio u Los Angeles. Moglo bi se reći da je bio čak i predobar u ulozi u kakvoj se dosad rijetko pojavljivao. Naime, britanski mediji Harryju zamjeraju to što se opušteno zafrkavao na pozornici u Las Vegasu, čekajući da mu se pridruži dobitnik "Waltera Paytona", Cameron Heyward. Pričao je šale o razlici Amerike i Velike Britanije u sportu - zafrkavajući se da su SAD "ukrale" njegovoj domovini ragbi i učinile ga svojim, piše Daily Mail. Istini za volju, Harry ni jednom riječju nije spomenuo kralja Charlesa niti javnosti zahvalio na potpori bolesnom ocu, kao što je to ovog tjedna učinio njegov brat, princ William.

image

Kralj Charles i Camilla nakon njegovog susreta s Harryjem u Londonu

HENRY NICHOLLS AFP

Kada mu se na pozornici pridružio igrač godine, Cameron Heyward, sportašu se iz usta oteo komentar: "Princ freakin Harry, to je princ Harry!" Upravo taj detalj najbolje oslikava iznenađenje kojim je vojvoda od Sussexa dočekan u Las Vegasu. No, Harryja to, na prvi pogled, nije uznemirilo. Ostavljao je dojam ležernog zafrkanta, bez i jedne brige na umu. Pitanje je, pak, je li to vješto izgrađen zid kojim se brani od provale osjećaja, što mu je boljka od djetinjstva, kada je u dobi od dvanaest godina izgubio mamu i o čemu je progovorio u autobiografiji "Spare". U njoj je otkrio koliko ga je pogodila majčina smrt, da dugo nije mogao povjerovati u to da je više nema i da se nadao kako je princeza Diana samo "pobjegla" medijima i neprijateljima na dvoru pa je zato čekao njen poziv na "tajnu lokaciju". Činjenicu da se njegov otac bori s teškom bolešću, sakrio je duboko u sebi, pokazujući javnosti ono lice za koje vjeruje da želi vidjeti.

image

Princ Harry i Meghan vojvotkinja of Sussexa 2003. na manifestaciji Invictus Games u Njemačkoj

SHUTTERSTOCK

S druge pak strane, članovi kraljevske obitelji u Velikoj Britaniji zbili su redove, svatko je preuzeo svoj dio zadataka kako bi zamijenili kralja, u čemu prednjače William, princ od Walesa i njegova teta, princeza Anne. Nakon što je procesuirala prvotni šok zbog suprugove bolesti, kraljica Camilla vratila se otprije zakazanim obvezama. Posjetila je katedralu u Salisburyju i prvi put progovorila o Charlesovoj borbi s rakom. Susrela se s osobljem hitne medicinske službe Wiltshire Air Ambulance. Kada su izrazili nadu da je kralj bolje i rekli kako su svi tužni zbog njega, rekla je: "On je vrlo dobro, s obzirom na okolnosti. Jako je dirnut pismima i porukama koje mu javnost šalje sa svih strana. To ga veseli", prenosi Foy News.

image

Kraljica Camilla na prvom zadatku poslije otkrivanja suprugove dijagnoze

KIRSTY WIGGLESWORTH/WP POOL/SHUTTERSTOCK
image
KIRSTY WIGGLESWORTH AFP
image
KIRSTY WIGGLESWORTH AFP

Dakako, svi s neskrivenom zabrinutošću prate vijesti o kralju, bilo je i natpisa u medijima kojima su mu sunarodnjaci poručili "neka se ne da jer je jako potreban, William je ok, ali za njega još nismo spremni". Svi žele isto, da se Charles oporavi, Kate prizdravi, Sarah izliječi i da se kraljevska obitelj vrati u javnost osnažena, u punom sastavu. S obzirom na to, možda je Harry ipak trebao smoći snage i osvrnuti se s nekoliko odmjerenih riječi na izazov s kojim se nosi njegov otac? Izreći nadu u bolje dane i nekoliko riječi zahvale zbog podrške tati, bila bi poruka da mu je stalo do obitelji puno više nego što vjeruju njemu neskloni mediji u domovini.

Linker
17. travanj 2024 23:21