WPA POOL/KIRSTY WIGGLESWORTH/SHUTTERSTOCK
Novi potez

Camilla je dobila sve, no želi još nešto: Otkriveno kako bi htjela da je zovu nakon krunidbe

Supruga Charlesa III. pustila je probni balon, htjela bi da je zovu samo kraljicom, umjesto da se za nju koristi za stupanj niži naslov kraljica supruga.

Supruga Charlesa III. pustila je probni balon, htjela bi da je zovu samo kraljicom, umjesto da se za nju koristi za stupanj niži naslov kraljica supruga.

Kad je kraljica Elizabeta II. zaželjela da omražena Camilla dobije titulu kraljice supruge, bila je jasna. Biti kraljica je jedno, a kraljica supruga drugo, to je titula koja se dodjeljuje životnim partnericama kralja koje same nemaju ovakve ili onakve uvjete ponijeti krunu, pa im se dodjeljuje u svojstvu kraljevih družica. Razlika je mala, ali bitna. Vjeruje se da supruzi Charlesa III. taj detalj jako smeta.

Dosad se nitko nije usudio pomisliti da prekrši želju pokojne kraljice, ali Camilla nije taj tip. Ona ne odustaje od onog što naumi. Njen novi potez još je više podijelio britansku javnost. Čini se da želi izbaciti imenicu supruga iz svoje titule i biti "samo" kraljica. Dakako, mnogi se pitaju odakle joj drskost.

image

Camilla se priprema za novu ulogu

FINNBARR WEBSTER/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Stvar je u tome da titula kraljica supruga kotira niže od kraljice. A Camilla je nevjerojatna dvorska igračica koja poput ledolomca uklanja prepreke pred sobom. Danas ima Charlesa, izbacila je pokojnu princezu Dianu iz igre, otela je i njenog omiljenog dizajnera Brucea Oldfielda, a sada će nosit će krunu - ali pod vlastitim uvjetima.

Britanski mediji pišu o tome da neće poštivati želju Elizabete II. Vjeruje se da će se nakon Charlesove krunidbe, Camillu jednostavno nazivati kraljicom. Izvješća sugeriraju da bi Buckinghamska palača doista mogla "malo prilagoditi" njenu titulu nakon velikog događaja u svibnju, piše Mirror. Pustila je i "probni balon". Nedavno je pokrenula dobrotvorni projekt pod nazivom "Kraljičina čitaonica".

image

Charles III i Camilla, kraljica supruga ili samo kraljica?

CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

"U palači neki vjeruju da je titula kraljica supruga nezgrapna. Htjeli bi je pojednostaviti. Čitaonica ide u tom pravcu. Njezino Veličanstvo je ipak kraljica", rekao je izvor blizak palači. Danas je sasvim normalno da se priča o i toj mogućnosti, stidljivo i oprezno, ali tema se ipak otvorila. Kad se 2005. udala za Charlesa, već se to smatralo dovoljnim popuštanjem. Tada je i pomisao na to da bi omražena suparnica princeze Diane mogla nositi krunu bila skandalozna. Sada to nije sporno, pitanje je samo kakav će naslov doći sa simbolom monarhije koji će joj, na Charlesovoj krunidbi u Westminsterskoj katedrali, staviti na glavu.

Linker
29. travanj 2024 20:39