Gdje ima dima...

Buduća švedska kraljica negira probleme u braku, ali i svugdje se pojavljuje sama

Švedska princeza Victoria i buduća kraljica u posljednje vrijeme se u javnosti pojavljuje sama, pa su sve češće priče o krizi u braku sa suprugom Danielom - pučaninom i bivšim fitness trenerom s kojim ima dvoje djece - što dvor odlučno opovrgava.

Princeza Victoria, buduća švedska kraljica, posjetila je ovih dana nekoliko farmi na sjeveroistoku zemlje, no pažnju švedske javnosti manje je privukla fotografijama na kojima hrani ovce i čisti štale, a više time što je, po tko zna koji put u posljednjih nekoliko godina, i na ovo putovanje otišla bez supruga. Princ Daniel, s kojim je u braku od 2010., inače ju je uvijek vjerno pratio na svim primanjima i protokolarnim događanjima, no da se nešto čudno zbiva među njima bilo je jasno i prije nego što je u veljači prošle godine u novinama novine Stoppa Pressarna objaviljeno da je nešto trulo u njihovom braku.

Već nekoliko mjeseci ranije princeza je prvi put nakon udaje na nekoliko prijema došla sama, a onda su novinari švedskog tabloida bombastično napisali da je princ Daniel izdao Victoriju, ali nisu naveli kako, niti s kim, te da se već pripremaju za razdvojeni život i, na koncu, najavili da im se bliži kraj braka, a vijest se poput šumskog požara počele širiti društvenim mrežama, toliko snažno da su i na dvoru morali reagirati.

"Obično ne komentiramo glasine i spekulacije, no da bismo zaštitili našu obitelj, želimo pojasniti, jednom zauvijek, da su ove glasine u potpunosti neutemeljene", stigla je obavijest sa švedskog dvora, a zajedno su je potpisali Victoria i Daniel.

Iz novina su pak ekspresno javili da je njihov tekst napisan na temelju pouzdanih izvora iz krugova bliskih princezi, uključujući i članove njene policijske pratnje, no poslije su se ipak malo korigirali, priznajući kako nemaju dokaza za tvrdnju da je par pred razvodom. No, koliko god njihovi izvori bili pouzdani ili ne, činjenica jest da princ Daniel, nekada njen vjerni pratitelj i čvrsta stijena u njenom životu, od kraja 2021. učestalo nije bio uz nju.

image

Švedski kraljevski par s djecom: kćeri Estelle i sinom Oscarom

SHUTTERSTOCK EDITORIAL TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Princeza Victoria, najstarije dijete kralja Carla XVI Gustafa i kraljice Silvije, koja je s tri godine postala prestolonasljednica kad je 1980. promijenjen zakon o nasljeđivanju u kraljevskoj obitelji, od tada je u središtu zanimanja švedske javnosti. Princeza je studirala u Francuskoj, a kad je tamo oboljela od anoreksije, otišla je preko Atlantika i studij nastavila u Americi. Činilo se da je tamo bila sretna, no nedugo nakon što se vratila u domovinu prekinula je višegodišnju vezu s filmskim producentom Danielom Collertom i zapala u depresiju. U to je doba, kako bi se oporavila, počela odlaziti u teretanu, a njezin je vlasnik Olof Daniel Westling postao princezin osobni trener. Bilo je to 2001., a već sljedeće godine njih dvoje su prohodali. Javnost nije bila na njihovoj strani jer mu žilama nije kolala plava krv, a ni princezini roditelji nisu bili oduševljeni kćerinim izborom, no s vremenom su i jedni i drugi prihvatili samozatajnog mladog fitness trenera kao budućeg kraljevskog zeta i, jednog dana, kada Victoria naslijedi prijestolje od oca - švedskog kralja supruga.

Dvorjani su prionuli zadataku da ga ubrzano poduče svemu što treba znati član kraljevske obitelji: kako se odijevati i ponašati na banketima i prijemima, kako istupati u javnosti, odgovarati na novinarska pitanja... Budući princezin muž u javnosti je objavio kako mu ne smeta što će nekada morati dva, tri ili više koraka iza svoje supruge i kako ne smatra da će time biti povrijeđen njegov muški ponos, no inzistirao je na tome da se njihovoj djeci omogući što je moguće više normalno djetinjstvi, a svi su se u kraljevskoj obitelji složili s njim.

Zaručili su se 2009. i sljedeće godine postali muž i žena. Bilo je to prvo kraljevsko vjenčanje u Švedskoj nakon 1976., a mladenkin otac pritom je otpratio kćer prema oltaru, čime je prekršio prilično strogo, ali nepisano pravilo u svojoj kraljevini. Kako se u njoj puno polaže na ravnopravnost spolova, na vjenčanjima mladenka i mladoženja zajedno, ali sami, dolaze do oltara. Ipak, iako je kralj, pristao je na kompromis: odveo je kćer do polovice puta, gdje joj se pridružio mladoženja, a on se vratio na svoje mjesto u katedrali u Stockholmu.

image

Victoria i Daniel vjenčali su se 2010.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL SUVAD MRKONJIC/TT/SHUTTERSTOCK

Olof Daniel Westling postao je princ Daniel, vojvoda od Västergötlanda, a princeza se u braku s njim doimala kao da nikada u životu nije bila sretnija. Prvo dijete, princezu Estelle, rodila je 2012., a četiri godine kasnije na svijet je došao i princ Oscar. S dvora su redovito objavljivali fotografije sretne obitelji i sve se činilo idilično - do 2021. A iako su i Victoria i Daniel demantirali glasine, one nisu utihnule, pa se princ osjetio ponukanim da u jednom od svojih rijetkih istupa u javnosti, u televizijskom intervjuu snimljenim povodom njegovog skorašnjeg 50. rođendana, progovori o njima.

"To su zlobne, lažne glasine, a iako nema nijedne razumne osobe koja vjeruje u njih, ipak imaju ozbiljne posljedice za moju obitelj", zavapio je princ Daniel. A govori li istinu ili je točna ona poslovica da gdje ima dima, ima i vatre, to zasada znaju samo on i princeza Victoria.

Linker
24. travanj 2024 22:55