iStock
Sad je njihovo vrijeme

Proljetna su vitaminska bomba, a mi smo se prisjetili pet odličnih recepata u koje ćete se zaljubiti

Kada je ako ne sada pravo vrijeme da si izgradimo imunitet, najlakše je to preko hrane koju jedemo, po tom su pitanju šparoge neizostavna namirnica, a mi vam donosima pet magičnih i jednostavnih recepta po izboru naših gastro novinara magazna Gloria IN.

Kada je ako ne sada pravo vrijeme da si izgradimo imunitet, najlakše je to preko hrane koju jedemo, po tom su pitanju šparoge neizostavna namirnica, a mi vam donosima pet magičnih i jednostavnih recepta po izboru naših gastro novinara magazna Gloria IN.

Šparoge su bogat izvor antioksidansa, ali i vitamina 'K', ključnog za zdravlje krvnih žila te kostiju. Visoka nutritivna i niska kalorijska vrijednost samo su neke od prednosti zelene delikatese. Sada je njeno vrijeme - evo ideja kako je iskoristiti.


RIŽOTO OD ŠPAROGA

Mario Kučera

Sastojci (za 4 osobe)

  • 35 dag riže
  • 40 dag šparoga
  • sol i papar po želji
  • 10 dag luka
  • 5 dag naribanog sira grana padano
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 5 dag maslaca

Priprava

Šparogama odlomiti vrhove te u vodi kratko prokuhati srednje tvrde dijelove stabljika za temeljac. Na ulju popržiti nasjeckani luk, dodati trećinu vrhova šparoga te kratko popržiti. Dodati rižu i podliti s malo temeljca. Pirjati uz miješanje i dodavanje temeljca. Kad riža gotovo omekša, dodati ostatak šparoga, posoliti i popapriti. Dodati maslac, naribati sir te promiješati. Ostaviti minutu-dvije na vatri i poslužiti.


VEGETARIJANSKA PIZZA

Matej Dokić

Sastojci (za veliku pizzu)

  • 40 dag glatkog brašna, sol, papar,
  • 1 dl maslinovog ulja,
  • 1/2 kocke svježeg kvasca, origano,
  • 10 dag rikule, 2 dl umaka od rajčica,
  • 15 dag svježeg tvrdog sira,
  • 10 cherry rajčica, 10 šparoga,
  • 10 dag šampinjona, 10 zelenih maslina,
  • 10 crnih maslina,
  • 3 režnja češnjaka

Priprava

Od brašna, soli, maslinovog ulja, kvasca, malo vode te prstohvata origana i papra umijesiti tijesto. Pustiti da odstoji pola sata, razvući i staviti na lim za pečenje. Tijesto preliti umakom od rajčica te posuti origanom. Šampinjone, šparoge i cherry rajčice narezati na veće komade i rasporediti po tijestu. Dodati masline, sitno nasjeckani češnjak, razmrvljeni sir i rikulu. Po želji posoliti i popapriti. Pećnicu zagrijati na 250 stupnjeva, staviti pizzu pa temperaturu spustiti na 230 stupnjeva. Peći 10 do 15 minuta.


FRITAJA OD ŠPAROGA

Mario Kučera

Sastojci (za 4 osobe)

  • 2 šalice divljih šparoga,
  • 5 jaja,
  • 2 dl mlijeka,
  • žlica maslinovog ulja,
  • 10 dag pršuta,
  • malo luka

Priprava

U širokoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju popržiti ploškice pršuta. Kad se zapeku, ubaciti šparoge, a po želji dodati nekoliko cherry rajčica. Posoliti, popapriti te preliti umućenim jajima u koje je dodano mlijeko. Poslužiti s mladim lukom, rotkvicama i domaćim kruhom.


MANISTRA SA ŠPAROGAMA I KOZICAMA

Saša Burić

Sastojci (za 4 osobe)

  • 70 dag kozica
  • 2 vezice šparoga
  • 50 dag tjestenine po izboru
  • 4 režnja češnjaka
  • pola vezice peršina
  • 1 dl bijelog vina
  • 4 peperoncina
  • korjenasto povrće za juhu

Priprava

Kozice očistiti, a od glava i ljuski te korjenastog povrća napraviti riblji temeljac. Na maslinovom ulju propirjati češnjak, dodati vrhove šparoga, potom očišćene kozice te zdrobljene peperoncine. Podliti s vinom i s malo temeljca te pustiti da kuha nekoliko minuta. Na kraju umiješati kuhanu tjesteninu te usitnjeni peršin.


ŠPAROGE SA SKUTOM I POŠIRANIM JAJETOM

Ines Stipetić
Šparoge sa skutom i poširanom jajetom.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 4 jaja
  • vezica šparoga
  • 2 cikle
  • 2 srca artičoke
  • 30 dag ovčje skute
  • 1 dl jabučnog octa
  • 0,5 dl balzamičnog octa
  • maslinovo ulje
  • sok 1 limuna
  • šećer
  • sol i papar

Priprava

Šparogama odstraniti tvrdi dio stabljike i prokuhati ih u kipućoj vodi jednu minutu. Ohladiti u ledenoj kupki. Ciklu skuhati, oguliti i narezati na četvrtine, začiniti balzamičnim octom, maslacem, šećerom, solju i paprom te peći u pećnici na 160 stupnjeva desetak minuta. Jaja poširati u vrućoj, ali ne kipućoj vodi s dodatkom soli i jabučnog octa oko 3 minute, odnosno dok bjelanca ne koaguliraju. Skutu pri serviranju samo posoliti s malo cvijeta soli, a šparoge začiniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Poslužiti sve zajedno s jajetom, narezanom ciklom i artičokama.

Pročitajte i:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
15. svibanj 2024 01:01