SLAVNA GLUMICA

Zoe Saldaña: Imala je teško djetinjstvo, a sreću je pronašla s talijanskim slikarom

Američka glumica, koju gledamo u trećem nastavku filma "Čuvari galaksije", s devet godina ostala je bez oca, djetinjstvo je provela s djedom i bakom u Dominikanskoj Republici, a nakon što je stekla slavu, ljubav je pronašla s talijanskim slikarom te rodila tri sina.

Iako je prije deset godina, kad je prihvatila ulogu Gamore u filmu "Čuvari galaksije", mislila da će to biti samo prolazna epizoda u njezinoj karijeri, američka glumica dominikanskih korijena Zoe Saldaña lani se ponovno vratila liku te superjunakinje. U trećem nastavku filmske franšize, koja je po gledanosti oborila sve rekorde diljem svijeta, Saldaña ponovno briljira, baš kao i u lani prikazanom holivudskom spektaklu "Avatar: Put vode". Upravo je zbog uspjeha tog filma postala jedina glumica na svijetu koja je bila zvijezda čak četiri ostvarenja sa zaradom većom od dvije milijarde dolara - a to su dva iz serijala o čuvarima galaksije i dva "Avatara". A zbroji li se zarada svih njezinih filmova, dolazimo do još jedne rekordne brojke, do čak 13 milijardi dolara. Nije čudno da je redatelji i producenti obožavaju.

image

Zoe Saldana

ARAYA DOHENY WIREIMAGE

Naravno, uspjeh ima svoju cijenu. Da bi se, primjerice, na setu "Čuvara galaksije" transformirala u lik Gamore, morala je dolaziti u studio za šminkanje u 3.30 ujutro kako bi u 9 mogla stati pred kamere. I sav taj trud nije podnosila samo zbog slave i pozamašnih honorara nego i zbog toga što je vidjela kako likom samosvojne ratnice daje pozitivan primjer djevojkama i mladim ženama diljem svijeta da budu čvrste, samostalne i svoje. Uostalom, i njoj su, dok je odrastala, uzori bili jake, snažne žene.

"Obožavam akcijske filmove. Kao djevojčica nisam gledala filmove o princezama i romantičnim junakinjama koje čekaju svoga princa na bijelom konju. Moji su idoli bili Ellen Ripley iz "Aliena" i Sarah Connor iz "Terminatora". One su mi na neki način pokazale put i pomagale mi kad sam se iz New Jerseyja preselila baki i djedi u Dominikansku Republiku, gdje su me zafrkavali samo zato što sam bila drukčija", rekla je u jednom intervjuu.

image

"Guardians Of The Galaxy", 2014. godine s Daveom Bautistom i Chrisom Prattom

MARVEL STUDIOS/MPC PHOTO12 VIA AFP

Zoe Saldaña rođena je 19. lipnja 1978. u industrijskom gradiću Passaic u New Jerseyju, gdje se njezin otac Aridio Saldaña preselio iz svoje domovine Dominikanske Republike, države na karipskom otoku Hispaniola, u potrazi za boljim poslom i svjetlijom budućnosti, baš kao i njezina majka Asalia Nazario, Dominikanka portorikanskih korijena.

"Ja sam tri četvrtine Dominikanka i jednom četvrtinom Portorikanka. Istovremeno sam i Amerikanka, no prije svega sam crnkinja", objasnila je jednom Saldaña, koja je sa svoje dvije sestre, Cisely i Mariel, kod kuće govorila španjolski, a u školi engleski. Djetinjstvo im je bilo gotovo idilično dok obitelj nije zadesila tragedija: 2. siječnja 1987., kad je Zoe bilo devet godina, njezin je otac poginuo u strašnoj prometnoj nesreći.

"Sjećam se kao danas. Baka nas je posjela na kauč i rekla nam da tate više nema, ali da moramo nastaviti živjeti. I on bi to želio, dodala je i objasnila da je život takav: smrt je zakucala na naša vrata i uzela jednog od nas", ispričala je kasnije.

image

Na Filmskom festivalu u Veneciji, na premijeri filma "The Hand Of God"

VITTORIO ZUNINO CELOTTO GETTY IMAGES

Njena majka dobro je o svemu promislila i zaključila kako bi bilo najbolje da kćeri pošalje očevim roditeljima u Dominikanu, a da ona ostane u Americi, radi od jutra do mraka i zaradi dovoljno da im omogući privatne škole. Tako je i bilo, no život u novoj sredini isprva za djevojke nije bio jednostavan.

"Morale smo se priviknuti na mnogo toga. Tamo nije bilo zime, ni snijega, ni jabuka i grožđa, nego manga i guava. Možda to nekome zvuči kao nevažna sitnica, no kad se sve zbroji i oduzme, život nam se potpuno promijenio. I u školi su na nas gledali kao da smo izvanzemaljci jer smo bile drukčije od naših vršnjakinja iz Dominikane. No, znala sam se postaviti, pa sam sve to brzo prevladala", ispričala je poslije o toj epizodi iz svog djetinjstva.

Prvi koraci u njenoj budućoj karijeri u show biznisu bili su - plesni. Vidjevši da voli plesati, baka i djed su je uz majčinu podršku upisali u prestižnu plesnu akademiju ECOS Espacio de Danza, gdje je učila latinoameričke plesove, jazz dance, step i ostale popularne forme. To joj se jako svidjelo, no to joj nije bilo dovoljno. Željela je učiti i balet, ali je na svoju veliku žalost brzo shvatila kako nije stvorena da bude balerina.

image

Dagoberto Galan i Asalia Nazario

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

"Ples mi je dobro išao, ali za balet kao da sam imala dvije lijeve noge, pa sam morala odustati. Možda bih uspjela naučiti dovoljno da budem članica ansambla, ali su moje ambicije bile usmjerene samo na glavne uloge. No, i danas mi je balet neprežaljena ljubav", priznala je u jednom intervjuu.

Prije kraja srednje škole Zoe se sa sestrama vratila u New York, majci koja se u međuvremenu preudala za Dagoberta Galána. U njemu je našla srodnu dušu, stabilnost i muškarca koji je prihvatio njezine kćeri kao svoje. A i one su prihvatile njega kao očuha, pa i danas govore kako imaju dva oca - Aridija i Dagoberta.

U New Yorku je Zoe nastavila pohađati srednju školu. Tijekom ljeta priključila se mladenačkoj kazališnoj trupi Faces iz Brooklyna, a nešto kasnije i New York Youth Theateru s kojim je nastupala u predstavi "Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat" - gdje ju je zapazio glumački agent u potrazi za novim nadama i preporučio je agenciji koja joj je ubrzo našla prvu ulogu, studentice baleta u filmu "Plesom do zvijezda" iz 2000. Film nije postigao veliki uspjeh, ali je Zoe Saldaña omogućio da započne karijeru. Uslijedilo je još nekoliko manjih uloga u niskobudžetnim filmovima, a onda je 2002. dobila priliku da glumi i u holivudskom spektaklu, u "Piratima s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera". No, umjesto da joj taj film bude prva stepenica prema boljem statusu i, posljedično većim honorarima, u njenoj glumačkoj karijeri, ona nakon snimanja nije htjela ni čuti za ideju da se pojavi i u sljedećim nastavcima tog filmskog serijala, a razmišljala je čak i o tome da odustane od glume.

"Pritisak na setu bio je nepodnošljiv. Bio je to moj prvi susret s holivudskom mašinerijom, golemim sustavom u kojem svatko treba znati svoje mjesto i ne smije se izdvajati. Imala sam tada 23 godine i razmišljala sam: zar mi to treba u životu, je li to ono što želim raditi?", priznala je kasnije.

Svi su je uvjeravali da ne odustaje. I Joel Schumacher, producent "Pirata s Kariba", i njezini kolege sa seta, kao i njezin tadašnji dečko, glumac i biznismen Keith Britton, s kojim je osnovala internetski modni dućan Fashion Database. Poslušala ih je i nastavila glumiti.

image

Zoe Saldana i Keith Britton

STARTRAKS PHOTO/SHUTTERSTOCK E

Sljedećih nekoliko godina pojavila se u filmovima kao što su "Raj na zemlji" (2004.), "Pogodi tko dolazi na večeru" (2005.), "Nakon seksa" (2007.), zatim i u "Zvjezdanim stazama 2" 2009. ... Cijelo to vrijeme usporedno je s Brittonom radila i na razvoju Fashion Databasea, no iako im je poslovno dobro krenulo, u zajedničkom životu bilo je uspona i padova.

image

U filmu "Guess Who" s Ashtonom Kutcherom

PHOTO12 VIA AFP

"Ja sam prava latina, želim djecu i obitelj, i to što je prije moguće. Keith je smatrao da još nije spreman, pa sam mu rekla - OK, pričekat ćemo. A onda, kad je on bio spreman, ja sam imala obaveze, pa se nisam mogla odlučiti na taj korak", ispričala je jednom.

Na kraju su prekinuli 2011. Nisu se posvađali niti je bilo nekog prijelomnog trenutka koji je označio kraj, nego im se veza naprosto rasplinula, ali su još neko vrijeme ostali poslovni partneri. Do tada je Zoe Saldaña već snimila film koji će označiti prekretnicu u njenoj karijeri - "Avatar" s redateljem Jamesom Cameronom, za koji je dobila honorar od četiri milijuna dolara. Za ulogu ratnice Neytire šest je mjeseci prije početka snimanja učila jahati, roniti i baratati mačem, no trud joj se itekako isplatio. Film je postigao golemi uspjeh i Saldañi omogućio nastavak karijere o kakvom je prije mogla samo sanjati. Dvije godine poslije, 2011., snimila je akcijski film "Colombiana", u kojem ubija ljude odgovorne za smrt svojih roditelja. Iako bez velikog traga na kinoblagajnama, kritičari su redom pohvalili Saldañu u ulozi opasne osvetnice. A onda je iste godine snimila "Ukradenu priču" i - pronašla novu ljubav. Na setu se, naime, zaljubila u kolegu, glumca Bradleyja Coopera, s kojim je započela vezu u prosincu iste godine. Neko su se vrijeme zajedno pojavljivali na filmskim premijerama, no do siječnja 2013. već su bili prekinuli. Barem što se nje tiče, sve je prošlo bez previše gorčine i grubih riječi.

image

Zoe Saldana s Bradleyjem Cooperom

L-A SHOOTERS/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Nakon prekida s Cooperom, Zoe Saldaña je, čini se, pronašla ljubav svoga života - talijanskog umjetnika Marca Perega. Bilo je to u ožujku 2013., na ranom jutarnjem letu iz Los Angelesa za New York.

"Poletjeli smo u 6.30 ujutro, a ispred mene je u avionu sjedio muškarac za kojeg sam odmah shvatila da je pravi za mene. Najednom su me preplavili osjećaji, a vibracije su bile tako snažne da ih je i on osjetio i okrenuo se. Bila je to ljubav na prvi pogled za oboje", ispričala je poslije.

"Ne zanimaju me samo mišići i tijelo, niti me muškarac može osvojiti samo inteligencijom i duhom. Savršeni muškarac je za mene neki spoj Spocka i Kirka, likova iz ‘Zvjezdanih staza‘", priznala je jednom, a u Marcu Peregu je očito našla tu kombinaciju, kao i srodnu dušu, ukratko osobu s kojom želi provesti ostatak života.

image

Zoe Saldana sa suprugom Marcom Peregom i djecom

SNORLAX/MEGA/THE MEGA AGENCY SNORLAX/MEGA/THE MEGA AGENCY

Marco je Zoein vršnjak, rođen u talijanskom mjestašcu Salo u Lombardiji, a u mladosti je bio nogometaš. Nastupao je za drugoligaški klub Venezia, no zbog ozljede je morao prekinuti perspektivnu sportsku karijeru, pa je odlučio otići u Ameriku gdje je radio kao konobar, izbacivač i nogometni trener juniorskih uzrasta te iz puke dosade počeo slikati. Kad je živio u njujorškom Harlemu, slučajno je upoznao Talijanku, filmsku producenticu, koja je zbog posla došla u New York. Ispostavilo se da ima veze u slikarskim krugovima pa ju je zamolio da mu iskreno kaže ima li dara. I ispostavilo se da ima. Svoje radove izlagao je u Baselu, u Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Londonu, u Zürichu i Rimu te radio na reklamnim kampanjama za brend Dolce & Gabbana. Slike mu se prodaju za oko 30 tisuća dolara, a među njegovim kupcima je, primjerice, i Giorgio Armani.

Glumica i slikar vjenčali su se u Londonu, u lipnju 2013., samo nekoliko mjeseci nakon fatalnog susreta u avionu, a Marco je uzeo i njeno prezime.

"Odgovarala sam ga od toga. Što će reći tvoji prijatelji? Mislit će da si mekušac, govorila sam mu, a on mi je rekao da ga nije briga za društvene običaje i još manje što će drugi misliti o tome. I tako je i bilo. Ja sam svome prezimenu dodala njegovo, a on svome moje, pa smo sada oboje Perego Saldaña", objasnila je glumica.

image

Zoe Saldana i Eugenio Mastrandrea u seriji "From Scratch"

©NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLE

S njim je 2014. dobila blizance Cya i Bowieja, a dvije godine kasnije Zena. Iako joj uz tri sina nije uvijek lako balansirati glumačku karijeru, ima povjerenja u Marca da će se brinuti za njih, pa joj je zbog toga malo lakše odlaziti na dugotrajna snimanja. Posljednjih godina tako je snimila dva nastavka "Avatara" od kojih je jedan prikazan lani, još jedne "Osvetnike" i "Čuvare galaksije", pojavila se u manjoj ulozi u filmu "Amsterdam" te s Ryanom Reynoldsom glumila u filmu "Projekt Adam". A od ovog ljeta ćemo je moći gledati i u akcijskom televizijskom serijalu "Special Ops: Lioness" u kojoj uz nju glume Nicole Kidman i Morgan Freeman.

image

U "Avataru" sa Samom Worthingtonom

MARK FELLMAN/TWENTIETH CENTURY COLLECTION CHRISTOPHEL VIA AFP

"Isprva sam se nećkala jer su televizijska snimanja duga i iscrpljujuća, no Marco me nagovorio. Nemoj to propustiti, rekao mi je. Vidio sam da ti se svidio scenarij i da želiš raditi s Nicole Kidman koja je i jedna od producentica serije. Poslušala sam ga i sad mi nije žao jer sam uživala na setu. Uostalom, serijal se dijelom snimao na španjolskom otoku Mallorca, pa je Marco s djecom došao tamo, tako da smo bili zajedno kad bi se kamere ugasile", kaže Zoe Saldaña, koja svoga muža ne prestaje hvaliti.

"Znam da nije lako biti sa mnom. Puna sam mušica, znam biti prevrtljive ćudi, no njemu ništa nije teško. Samo se u jednom ne slažem s njim: on bi htio još djece jer uz tri sina želi i kćer, a ja sam mu rekla da mi je dosta rađanja. Osim toga, on mi daje samo sinove, pa je lako moguće da i naše četvrto dijete bude dječak. Četiri muškarca u kući su mi sasvim dosta."

Linker
16. travanj 2024 12:40