KRAJ KARIJERE?

Zla kob sportskog genija: Može li Tiger prebroditi novi životni brodolom?

Nakon što je u prometnoj nesreći višestruko ozlijedio obje noge te je pukom srećom ostao živ, sve je više pitanja hoće li američki golfer uspjeti prebroditi još jednu nedaću u svojem životu ili je ovo doista kraj njegove iznimno uspješne sportske karijere.

Jedan od najslavnijih profesionalnih igrača golfa Tiger Woods (45) vozio je SUV Genesis GV80 niz Hawthorne Boulevard u gradiću Rancho Palos Verdes, predgrađu Los Angelesa, kada je nešto iza 7 sati ujutro izgubio kontrolu nad vozilom, udario u rubnik ceste i preletio dvije prometne trake prije nego što je udario u drvo te se auto prevrnuo na stranu.

Od jačine udarca njegove su noge ostale prikliještene, pa su spasitelji morali rezati lim kako bi ga izvukli iz auta. Cijelo to vrijeme Woods je bio pri svijesti, policajcu koji je prvi došao na mjesto nesreće rekao je da se zove Tiger, pa je u bolnicu otpremljen u stabilnom, ali teškom stanju.

Na službenom Twitter profilu Tigera Woodsa objavljena je službena izjava o stanju sportaša. Prema najnovijim informacijama, Woods je budan, svjestan što mu se dogodilo i trenutno se oporavlja u bolnici Harbor-UCLA Medical Center.

image
Nakon nesreće auto je spreman za otpad, a Tiger Woods je morao proći kompliciranu operaciju.
PROFIMEDIA

U bolnici su mu ustanovljene teške ozljede obje noge. Posebno je komplicirana situacija bila s lijevom nogom, koja je u donjem dijelu slomljena na više mjesta. Otvoreni prijelomi donjega i gornjega dijela kako tibije i fibule zahtijevali su kompliciranu operaciju tijekom kojem je tibija fiksirana uz pomoć šipke, a kosti stopala i zgloba su fiksirani uz šarafe.

Nakon svega, život Tigera Woodsa je sačuvan. Pred njim je dugotrajan proces oporavka, ali on se, prema svim navodima, osjeća dobro koliko može u ovim uvjetima. No, ipak je ostao je niz neodgovorenih pitanja među kojima su dva najvažnija - zašto je Tiger izgubio kontrolu nad vozilom i je li ovo kraj njegove sportske karijere?

image
Nesreća se dogodilo nešto iza 7 sati ujutro.
PROFIMEDIA

O golfu učio od oca

Eldrick Tiger Woods rođen je 30. prosinca 1975. u ruralnom kalifornijskom gradiću Cypressu. Kako postati šampion ne samo u golfu nego i u roditeljstvu, Tiger je učio od svog oca Earla, u mladosti nadarenog igrača bejzbola, kasnije velikog zaljubljenika u golf. Već kao beba od šest mjeseci iz kolica je razrogačenih očiju gledao oca kako u garaži palicom fanatično nabija loptice u mrežicu.

Svaki put kad bi tata lupio lopticu, djetešce bi zinulo od čuda, a mama bi mu u usta gurnula žličicu s kašicom. Tako su supružnici Woods hranili svoju bebu. Nedugo nakon što je prohodao, i Tiger je već znao vješto zamahnuti minijaturnom palicom za golf.

Od druge godine s ocem je svakog dana barem dva sata provodio na pravom golf-igralištu. Iako je bio jedva viši od tulipana, njegove su loptice precizno letjele i do 50 metara.

Kao „golfersko čudo od djeteta”, Woods je već kao dijete pokazivao svoje vještine pred televizijskim kamerama. Pobjeđivao je nekoliko godina starije dječake, a nastavio je sa zadivljujućim rezultatima i nakon što je postao profesionalac. Uslijedila je impresivna karijera tijekom koje je osvojio 82 PGA turnira, 15 iz „Major Championships” serije, te je od 1996 zaradio više od 1,5 milijarde dolara od sportskih nagrada i sponzorskih ugovora.

image
Woods je po mnogima najbolji igrač golfa svih vremena
AFP

Vječno nasmiješeni Woods nije privlačio sponzore samo svojim poslovnim nego i privatnim dostignućima. U listopadu 2004., nakon pustih godina raspojasanih razbibriga s nebrojenim ženama, vjenčao se s atraktivnom Šveđankom Elin Nordegren, bivšom manekenkom i odličnom skijašicom.

Vjenčali su se na Barbadosu, u ultraluksuznom resortu Sandy Lane, koji je Tiger zakupio na tjedan dana kako bi imao potpunu privatnost, a to je zadovoljstvo platio milijun i pol dolara. Tri godine kasnije dobili su kćer Sam Alexis, a 2009. i sina Charlieja Axela.

image
Tiger Woods i Elin Nordegren u danima srećeWoods je po mnogima najbolji igrač golfa
PROFIMEDIA

Preljubnik prve klase

Slavlja na travnjaku, golemi iznos na bankovnom računu i idilična obitelj ipak nisu dovoljni za savršenu sreću. Uvjerio se u to i Woods koji se tijekom cijele karijere borio s vlastitim demonima. Otkriveno je to pred zoru 27. studenoga 2009. godine, kada je, doznavši iz tabloida da je muž vara, njegova supruga Elin pred obiteljskom raskošnom kućom u predgrađu Orlanda palicom za golf nasrnula na Tigera i izrazbijala automobil kojim je pokušao pobjeći od njezina opravdanog gnjeva.

Epske razmjere Tigerova bludničenja zlurado su razotkrile žene koje su godinama zadovoljavale njegove seksualne prohtjeve, a tih je svjedokinja, poput hostese i reality zvijezde Rachel Uchitel, bilo više nego rupa na golf-igralištu.

Kako su ispričale, prvi među golferima i najbogatiji sportaš na svijetu obožavao je zaleći u krevet s dvije gole djevojke i gledati ih kako se maze. Volio je i blaže oblike sado-mazo seksa, primjerice čupkanje za kosu i pljeskanje po stražnjici, na parkiralištima je prakticirao seks na brzaka, a eskort-damama plaćao je i do 60.000 dolara po seansi.

Pad je bio brz i brutalan. Od omiljenog američkog sportaša, Woods je postao najdražom metom za ismijavanja. Preko noći ostao je bez žene, obraza i unosnih sponzorstava. Postao je pacijent klinike za liječenje ovisnosti o seksu, mučile su ga ozljede leđa i koljena, a najmučnije mu je bilo javno se posuti pepelom po glavi.

- Vrijedno sam radio čitav život i mislio da zaslužujem uživati u svim iskušenjima oko sebe. Zahvaljujući novcu i slavi nisam morao ići daleko da bih ih pronašao. Bio sam u krivu. Bio sam glup – kajao se tih dana medijima.

image
Tijekom karijere Tiger Woods je zaradio više od 1,5 milijarde dolara.
PROFIMEDIA

Ništa ga nije pokolebalo

Bilo je teško zamisliti da će se uspjeti izvući iz tog medijskog i ovisničkog blata, ali Tiger Woods je još jednom dokazao da je rođeni prvak. Teren s osamnaest rupa njegov je savršeni svijet u kojem najbolje funkcionira, što se vidjelo i kada se polagano počeo vraćati profesionalnom golfu.

Doduše, iskupljenje nije došlo preko noći. Isprva je izgledao kao još jedan od običnih smrtnika koji s više ili manje uspjeha pokušavaju ugurati lopticu u rupu, ali kako je vrijeme odmicalo tako je i on postajao onaj stari nepobjedivi Tiger.

Iako se posljednjih mjeseci žalio na ozljedu leđa i dalje je bio ubojit na travnjaku. Ovaj je vikend trebao biti domaćin PGA turnira Genesis Invitational u Pacific Palisadesu, a dan prije nesreće dobro se zabavljao družeći se s umirovljenom NBA zvijezdom Dwyaneom Wadeom te glumcima Jadom Pinkett Smith i Davidom Spadeom. Ništa nije upućivalo da su pred njim teški trenuci.

Što se dalje događati s Woodsom nezahvalno je prognozirati. Dosta toga ovisi je li ova nesreća bila samo posljedica nesmotrenosti ili je opet popustio pred demonima svoje ovisnosti. Ozljeda noge je takva da će trebati jako puno vremena da opet počne igrati, a pitanje je ima li dovoljno volje za novi povratak.

Ipak, kroz cijeli svoj život, koji je imao dosta uspona i padova, Tiger je pokazao da je najsretniji kada je na golf terenu. I zato je teško zamisliti da će se potpuno oprostiti od svijeta u kojem je neprikosnoveni vladar.

Linker
23. travanj 2024 14:56