tužna ispovijest

Životna trauma holivudske dive: Silovali su me na stražnjem sjedalu auta

Iako je prije nekoliko dana proslavila 88. rođendan, a glume se odrekla još 1991., američka glumica Kim Novak i dalje radi punom parom: neprestano slika u svojem domu u Kaliforniji, brine se o životinjama, a nedavno je objavila knjigu "Kim Novak: Her Art and Life" tijekom čije je promocije otkrila kako je bila silovana u djetinjstvu.

Većina joj se gledatelja divi kao "Hitchcockovoj plavuši" iz kultnog filma "Vrtoglavica", no rijetki znaju da život holivudske dive nije bio nimalo bajan. Rođena 1933. u Chicagu kao Marilyn Pauline Novak tijekom karijere morala se suočiti s očevim neodobravanjem, holivudskim predatorima i producentima koji su je omalovažavali, a kao da to nije bilo dovoljno sudbina joj je donijela požar u kojem su joj stradala gotovo sve stvari i bipolarni poremećaj s kojom se godinama bori.

A niz tamnih oblaka nadvio se nad nju još u djetinjstvu. Odrastajući kao dijete čeških imigranata nije bila najomiljenija djevojčica u kvartu, gdje su djeca zlobno gledala na doseljenike iz istočnoeuropske države, pa su je često zafrkavali. Verbalno zlostavljanje uskoro je postalo i puno opasnije.

- Bilo je to u mojim ranim tinejdžerskim godinama. Nekolicina dečkiju me silovala na zadnjem sjedalu nečijeg auta – priznala je Kim Novak u intervjuu za britanski dnevni list The Guardian. - Mentalnu bolest sam naslijedila od oca, a silovanje je samo povećalo moju patnju.

image
Alfred Hitchock u njoj je vidio jednu od svojih najvećih muza.
SNAP/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Hitchcockova muza otkriva zašto je napustila Hollywood te u čemu je pronašla utjehu nakon smrti supruga

Roditeljima nije kazala što se dogodilo. Strah od očeve reakcije i osude okoline bio je puno veći od potrebe da na nečijem ramenu isplače dušu. Uostalom, manjak potpore vidjela je i kada je krenula u glumačku karijeru.

- Nikada nije prihvatio moju glumačku karijeru. Došao je na premijeru prvog filma, ali je otišao iz dvorane usred projekcije. Poslije me je upitao: "Što si morala napraviti da postaneš glumica?". A doista nije bilo tako. I danas mi je teško govoriti o tome – otkrila je Kim Novak prije nekoliko godina u ekskluzivnom intervjuu za Gloriju.

image
Bila je jedna od najvećih holivudskih potencijala, no obitelj je u poslu nije podržala.
PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Tada nije znala, ali danas je toga svjesna, da očevi ispadi bijesa nisu značili da je loš čovjek, već samo da se borio s istom bolešću s kojom se i ona već godinama bori.

- Dugo sam u sebi osjećala podvojenost, ali mislila sam da sam jednostavno takva, da se to ne može popraviti. Tek kada su mi krajem sedamdesetih postavili dijagnozu, shvatila sam da nisam jedina. Shvatila sam zašto sam jedan dan izuzetno ushićena, dok drugi dan ne mogu pobjeći od tuge. Bilo mi je teško jer nisam znala da imam bipolarni poremećaj. Nisam ni znala što je to. A, vjerujte mi, bipolarnost nije nimalo lagana. Kada oko sebe imate ljude koji vjeruju u vas, onda je savršeno, jer mislite da možete sve. No, ja sam najčešće bila okružena ljudima koji nisu vjerovali u mene. Prvi od njih je bio moj otac. Mislio je da ništa ne vrijedim i to mi je često govorio. Kasnije sam shvatila i da je on bio psihički bolestan, gotovo uvijek u depresivnom raspoloženju, pa ga ne mogu kriviti za takvo ponašanje, ali izuzetno je boljelo što čak ni najbliži ne vjeruju u mene. I sa svakim negativnim komentarom ja bih sve više sumnjala u sebe, a uz bipolarnost to me je odvlačilo u depresiju – priznala je holivudska glumica.

image
Dugo godina Kim je čekala da joj se dijagnosticira bipolarni poremećaj.
COLUMBIA/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Legendarna holivudska glumica s kraja pedesetih i početka šezdesetih godina prošloga stoljeća proslavila se pod redateljskom palicom Alfreda Hitchcocka u „Vrtoglavici“, psihološkom trileru iz 1958. koji je prije dvije godine u anketi cijenjenog časopisa Sight&Sound proglašen najboljim filmom svih vremena.

Posljednju je ulogu imala 1991. u trileru „Liebestraum“ Mikea Figgisa, a 23 godine izvan industrije snova bilo je dovoljno da brojni gledatelji, uglavnom mlađe generacije, zaborave na nju.

Vidjelo se to i 2014. kada se pojavila na dodjeli Oscara kao prezenterica. Dok je oskarovac Matthew McConaughey na pozornici s poštovanjem stajao pokraj nje, brojni korisnici društvenih mreža javno su se pitali tko je ta žena, ali i neukusno ismijavali njezin izgled, posebno neprirodan izgled lica. Da su znali kako je Novak 2000. u požaru koji je zahvatio njezinu kuću zadobila opekotine na licu, a 2006. se godinu dana oporavljala nakon teškog pada s konja, zbog čega su joj, između ostaloga, oštećeni živci, vjerojatno bi imali više razumijevanja za njezin izgled.

image
Kim se iz svijeta glume povukla 1991. godine.
JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK

Kim se, pak, zbog toga nije ljutila. Shvaćala je da je predugo izvan dometa medijskih reflektora, ali zbog ničega nije žalila. Čak ni zbog toga što više ne glumi.

- Ne nedostaje mi toliko gluma koliko se ponekad osjećam krivom što sam propustila priliku da kao slavna glumica dobijem bolje uloge. Znam da zvuči čudno, ali nekako osjećam kao da sam ostala dužna svijetu. Da nisam pokazala sve što znam – skromno je rekla Novak. Dio toga duga otplatila je s knjigom "Kim Novak: Her Art and Life" koja nije klasična autobiografija, već više pregled njezinih umjetničkih i životnih ostvarenja. Uostalom, od autobiografije je davno odustala.

- Sredinom devedesetih izgubila sam i drugu kuću, ovaj put u požaru, a s njom i već dovršen rukopis. Imala sam i kopije, ali sve je nestalo s kućom. Nisam zbog toga tužna, jer mi se čini da se sve događa s razlogom. Sada znam da je ta autobiografija zapravo bila namijenjena meni. Bog je želio da je napišem za katarzu. Novu neću napisati – kazala je holivudska diva Kim Novak.

Linker
20. travanj 2024 06:50