POVRATAK U HOGWARTS

Zašto nije došla? Otkrivamo razloge zbog kojih je J. K. Rowling izbjegla dolazak na okupljanje Harryja Pottera

Britanska književnica na sebe nije željela skretati pažnju javnosti i medija u čijem su fokusu njezine nedavne kontraverzne izjava.

Umjesto da uživa u čestitkama i slavi na najupsješnijem i najutjecajnijem književnom i filmskom serijalu posljednjih desetljeća, J. K. Rowling autorica Harryja Pottera zatvorila se unutar vlastita četiri zida i s javnošću komunicira samo putem svojih službenih profila na društvenim mrežama. Na kojima dijeli i motivacijske životne poruke poput: "Tajna uspjeha je u sposobnosti nošenja s neuspjesima i dizanjem nakon svakog pada".

Ta otrcana fraza svima je već doduše poznata, ali dobiva dodatnu specifičnu težinu kad dolazi iz usta jedne od najupsješnijih žena na svijetu, 56-godišnje britanske književnice Joanne K. Rowling, autorice hit serijala o Harryju Potteru. Njezine knjige o dogodovštinama malog čarobnjaka i njegovog društva iz Hogwartsa prodane su u više od pola milijarde primjeraka diljem svijeta, po njima je snimljen megauspješni filmski serijal, a njegova autorica je zahvaljujući komercijalizaciji svoje franšize stekla osobno bogatstvo čija se vrijednost procjenjuje na milijardu dolara.

Ipak, J. K. Rowling nije se pojavila na obljetničkom okupljanju filmske ekipe Harryja Pottera povodom dvadesete godišnjice serijala povodom čega se sprema i specijalan show na kanalu HBO Max "Povratak u Hogwarts" čije prikazivanje započinje 1. siječnja 2022. točno u podne na toj platformi.

Čitajte i: OSJEĆA SE GROZNO: SARAH JESSICA PARKER SLOMLJENOG JE SRCA ZBOG FACINIH NASRTAJA NA ŽENE

Uloge glavnih zvijezda autorica je tako prepustila glumcima Danielu Radcliffeu, Emmi Watson, Rupertu Grintu i ostalima, a za obljetnicu nije izgovorila niti jednu jedinu živu riječ, nego se okupljenima obratila izjavama iz arhive.

- Sve je već rečeno i nije bilo potrebe za novim materijalom - tim su se načelom vodili publicisti J. K. Rowling zaduženi za njezin javni imidž i promociju, te otkazali njen dolazak. Prema upućenim izvorima iz kruga autorice radi se o tome da književnica nije željela svojim dolaskom skretati pažnju na sebe, a još više na svoje nedavne kontraverzne izjave koje su podigle buru u dijelu javnosti. J. K. Rowling našla se, naime, na udaru zbog svojih navodno nekorektnih objava o transrodnim osobama.

image

Ljetošnji protesti protiv J. K. Rowling u Londonu

PETER MARSHALL/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Zbog njih je od predstavnika LGBQT zajednice optužena za transfobiju, a mnogi glumci uključujući Daniela Radcliffea i Emmu Watson dali su podršku transrodnoj zajednici.

Linker
20. travanj 2024 00:28