feljton

Vječni sjaj zlatnog holivudskog dečka: Koja je tajna neodoljivog slamatelja ženskih srdaca?

Plavokosi i posljednjih tridesetak godina ženama neodoljivi glumac, koji je ljubio najveće zvijezde, ovo ljeto privlači pozornost kao ostarjeli kriminalac u ‘Brzini metka‘, a obožavateljice se slažu da su zrele godine samo pridonijele njegovom šarmu.

Brad Pitt snimio je novi film "Brzina metka" i pokazao da ni u zrelim godinama - jer sada ih ima 58 - nije izgubio ništa od svog šarma i karizme. U njemu tumači ostarjelog profesionalnog ubojicu koji pristaje odraditi još jedan, naizgled jednostavan posao, ali se brzo ispostavi da ništa nije onako kakvim se čini. Film je snimljen prema romanu "Maria Beetle" čiji je autor japanski pisac krimića Kotaro Isaka i radnja se, logično, odvija u Japanu, a i glavni je junak Japanac.

Kad se doznalo da je u holivudskoj ekranizaciji glavni junak postao Amerikanac, čulo se mnogo prigovora, no svi su ti napadi nekako utihnuli nakon premijere. Da nije riječ samo o rutinski odrađenom holivudskom akcijskom filmu, pokazuje i to što je u njemu Brad Pitt - koji posljednjih godina sve manje snima, a sve više uspješno producira. Njegova kuća Plan B Entertainment već ima tri filma nagrađena Oscarom: "Pokojni", "12 godina ropstva" i "Moonlight", kao i desetak drugih hitova.

Otkako se prije šest godina rastao od Angeline Jolie, Pitt je prihvatio samo dvije veće uloge - u "Brzini metka" i "Bilo jednom... u Hollywoodu", i to zbog redatelja Quentina Tarantina.

image

U filmu ‘Brzina metka‘.

LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

- Njegov se poziv ne odbija - objasnio je Pitt. Ulogu je prihvatio i prije nego što je pročitao scenarij jer je Tarantino tvrdio da ima samo jednu kopiju i da je nikom ne daje, pa su svi glumci dolazili k njemu kući i ondje ga čitali.

- Lukavo je to izveo. Ako se netko i nećkao da prihvati ulogu, teško mu je to bilo učiniti nakon što bi proveo neko vrijeme s njim - kaže glumac koji je prošao dalek put od provincije u kojoj je odrastao do svijeta holivudskog glamura kojim je okružen otkako je postao zvijezda - a da pritom nije izgubio ništa od svoje neposrednosti i iskrenosti, kažu oni koji ga dobro poznaju.

Odrastao u konzervativnoj sredini

Brad Pitt rođen je u gradiću Shawnee u Oklahomi, a odrastao je u Springfieldu u Missouriju i cijelo djetinjstvo proveo je u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, u kojoj se svake nedjelje ide u crkvu i gdje otac predvodi molitvu prije nedjeljnog ručka... Bradov otac William Pitt vodio je autoprijevozničku tvrtku, majka Jane Hillhouse bila je savjetnica u školi, a Brad je odrastao i uz mlađeg brata Douga i sestru Julie.

Savjesno je učio, u školi igrao tenis i golf te bio član plivačke ekipe i debatnog kluba. Nakon srednje škole upisao je novinarstvo na Sveučilištu Missouri i činilo se da će slijediti životni put kakav se očekuje od mladića iz njegove sredine - diplomirat će, zaposliti se, oženiti i dobiti djecu, do mirovine otplaćivati hipoteku na kuću...

image

Na premijeri filma ‘Brzina metka‘ u Berlinu

TRISTAR MEDIA WIREIMAGE

No, kad je vidio kako se njegov studij počeo bližiti kraju, a njegove kolege pričaju o poslovima na koje su se već prijavili, nešto se u njemu prelomilo pa je nekoliko tjedana prije nego što je trebao diplomirati sjeo u stari Datsun koji su mu kupili roditelji i uputio se u Los Angeles, da se tamo probije kao glumac.

- Zaljubio sam se u filmove, za mene su bili kao vrata u jedan novi svijet, a budući da se oni ne snimaju u Missouriju, otišao sam tamo gdje ih rade - objasnio je poslije. Otac i majka isprva su reagirali kao većina drugih roditelja u njihovoj situaciji: bili su užasnuti i zabrinuti, no brzo su shvatili da ne mogu ništa učiniti protiv sinove volje pa su ga podržali u odluci da započne novi, drukčiji život.

Isprva mu nije bilo lako, kao i većini nadobudnih mladića i djevojaka koji se svake godine slijevaju u Hollywood maštajući da će postati zvijezde. Upisao je glumačku školu, odlazio na audicije, konobario, živio u trošnim sobičcima, neko vrijeme zarađivao prevozeći svojim Datsunom striptizete po noćnim klubovima...

Jedan od prvih filmova snimao u Hrvatskoj

Prvi "glumački" angažman nije bio nimalo glamurozan: u kostimu pileta plesao je na pločniku ispred nekog restorana i za to dobio 38 dolara. Uslijedile su i male filmske uloge, isprva nepotpisane, pa je, primjerice, bio "mladić na plaži" i "momak s čašom u ruci".

image

U filmu ‘Nemilosrdni gadovi‘ s Gedeonom Burkhardom i Sonkeom Mohringom.

IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM S

No, relativno brzo je dobio prvu glavnu ulogu, ali ne u Hollywoodu, nego na - Jadranu, u američko-jugoslavenskoj koprodukciji "Tamna strana sunca" iz 1988. Redatelj Božidar Nikolić poslije se prisjetio kako su od agencije tražili fotografije mladih glumaca te su odabrali njega, ne samo zbog izgleda nego i zato što on nije imao ništa protiv da snima u njemu dalekoj i egzotičnoj zemlji. Pitt je doletio u Dubrovnik, gdje ga je već čekao ostatak ekipe, u kojoj je bila i Milena Dravić.

On je glumio mladića koji pati od rijetke kožne bolesti zbog koje se ne smije izlagati suncu, a ona njegovu majku. Sedam tjedana je snimao i provodio se u Dubrovniku, Boki Kotorskoj i na Svetom Stefanu, zaradio je oko deset tisuća dolara, a zagrebačkom tjedniku Start dao je svoj prvi intervju. No, on nikada nije bio objavljen - baš kao što ni film nikada nije prikazan u kinima.

Naime, dok je "Tamna strana sunca" još bila u montaži, u Jugoslaviji je izbio rat, filmska vrpca je poslije zagubljena pa je pronađena tek poslije puno godina, a iako je Pitt tada već bio zvijezda, film baš nije bio bogznašto pa je objavljen samo na videu.

image

U filmu ‘Bilo jednom... u Hollywoodu‘ s Alom Pacinom i Leonardom DiCaprijem.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Buran ljubavni život

Iako mu proboj među gomilom mladih, nadarenih glumaca nije bio lak, plavokosi, plavooki ljepotan građen kao Apolon na ljubavni se život nije mogao požaliti. Neodoljiv - tako su ga opisivale djevojke koje je sretao na setovima. Od kraja osamdesetih do početka devedesetih hodao je s nizom filmskih partnerica.

Među njima je, primjerice, bila Robin Givens, koju je osvojio kad su snimali film "Head of the Class", a ljubavnike nije omelo ni to što je ona tada formalno bila u braku s boksačem Mikeom Tysonom, mada u to doba više nisu živjeli zajedno. Poslije su se pojavile glasine kako ih je Tyson uhvatio in flagranti u krevetu te kako ga je Brad Pitt jecajućim glasom molio da ga ne udari.

- To je velika glupost. Brad je frajer, ne mislite valjda da bi se tako ponašao - rekla je poslije Robin.

Nakon razlaza s njom, Pitt je prohodao s glumicom Jill Schoelen, partnericom iz filma "Cutting Class", s kojom je doživio i prvo veliko ljubavno razočaranje.

image

U filmu ‘Troja‘.

LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

- Otišla je snimati neki film u Mađarsku i jedne večeri me nazvala. Jecala je na telefonu i ništa je nisam razumio pa sam uzeo zadnji novac s računa, a imao sam samo 800 dolara, i kupio kartu za avion. Čim sam sletio u Budimpeštu, otišli smo na večeru, a ona mi je tamo rekla da se zaljubila u redatelja filma. Proveo sam tu noć na klupi u parku, a jedino mi je društvo bio neki pijanac koji nije znao ni riječi engleskog - opisao je Pitt kako ga je Jill ostavila. No, nije dugo patio. Na snimanju "Too Young to Die" upoznao je Juliette Lewis: njoj je tada bilo 16, a njemu 26 godina. Počeli su živjeti zajedno, no kako je vrijeme odmicalo sve su više shvaćali da su još premladi za brak i odgovornost koju takva veza zahtijeva. Prekinuli su nakon tri godine, ali su ostali u dobrim odnosima.

- Bila je to jedna od najljepših veza u kojima sam bio. Problem je bio što odrastamo s iluzijom da ljubav pobjeđuje sve, ali to nije baš tako - priznao je Pitt, tada već zvijezda u usponu od koje se u Hollywoodu mnogo očekivalo pa je Juliette, ni izbliza popularna poput svog dragog, samo konstatirala kako nije lako biti u vezi s tako lijepim i poželjnim muškarcem.

image

Brad Pitt

GARETH CATTERMOLE GARETH CATTERMOLE/GETTY IMAGES

Bogata karijera

U to je doba, naime, Pitt već bio zabljesnuo u filmu "Thelma i Louise" iz 1991., i to ne samo zbog svog glumačkog dara nego i nagog tijela koje je pred kamerama pokazao u sceni seksa - i opčinio žensku publiku diljem svijeta. Da je Hollywood dobio novog filmskog ljepotana potvrdio je i ulogama u filmovima "Rijeka sjećanja" 1992., "Legenda o jeseni" 1994. i "Intervju s vampirom" 1995., a da ima dara i za komediju pokazao je ulogom smušenog, nadrogiranog mladića u filmu "True Romance".

U filmu "Kalifornija" pak bio je uvjerljiv i kao negativac, a da je zaista zvijezda, dokazao je kad je u mračnom krimiću "Sedam" ravnopravno "nosio" film uz glumačku legendu Morgana Freemana.

Na snimanju toga velikog hita 1993. Brad je započeo vezu s filmskom partnericom Gwyneth Paltrow, glumicom kojoj su tada također predviđali veliku karijeru, što se, unatoč Oscaru koji je 1998. dobila za ulogu u filmu "Zaljubljeni Shakespeare", baš i nije ostvarilo. Posljednjih dvadesetak godina samo sporadično glumi i više se bavi svojom tvrtkom Goop, preko koje, među ostalim, prodaje seksualna pomagala. Kada su prohodali, smatrali su ih novim zlatnim holivudskim parom, a kako su ih paparazzi pratili u stopu, nigdje nisu imali mira.

image

Brad Pitt i Gwyneth Paltrow.

MICHAEL MELIA/ALAMY/ALAMY /PROFIMEDIA

Mladim glumcima to isprva nije smetalo. Pitt je svoju dragu zaprosio u Argentini 1997., gdje je snimao film "Sedam godina u Tibetu", u intervjuima otkrivao kako mašta o velikoj obitelji, dok je Gwyneth govorila kako će se odreći glume i nakon vjenčanja se posvetiti djeci koju će imati s Bradom, no sedam mjeseci kasnije njih dvoje više nisu bili zajedno.

U to je doba Brad Pitt već bio napravio veliki zaokret u karijeri. Dojadilo mu je, naime, stalno glumiti zavodljive tipove pa je prihvaćao one uloge u kojima se od njega očekuje da pokaže svoju glumačku nadarenost.

- Lijepih lica ima koliko god hoćete u Hollywoodu. Ne zanima me takva karijera - govorio je. Zbog toga je, primjerice, prihvatio ulogu u filmu "Dvanaest majmuna" te poslije uspješno balansirao između zahtjevnih dramskih uloga i likova koji slamaju ženska srca gdje god se pojave.

Sudbinski prekid

Ženska srca nastavio je slamati i u privatnom životu. Kad je 1998. započeo vezu s Jennifer Aniston, zvijezdom televizijske serije "Prijatelji" i tada nepojmljivo slavnom američkom glumicom, govorilo se da njih dvoje izgledaju kao par iz raja. Vjenčanje u Malibuu u srpnju 2000. bilo je medijski događaj godine.

Mladenci su razmijenili šaljive zavjete koje su sami napisali: Pitt je obećao da će pristati na kompromis oko temperature na termostatu, a Jennifer se zarekla da će mu cijeli život pripremati frape od banane. No, obećanja su jedno, a stvarni život nešto posve drugo.

image

Brad Pit i Jennifer Aniston

HECTOR MATA/AFP/PROFIMEDIA HECTOR MATA/AFP/PROFIMEDIA

Brak je potrajao pet godina, a onda su si rekli zbogom i krenuli svaki svojim putem. Oboje su nastavili sa svojim uspješnim karijerama, ali im privatni nisu ni izbliza bili slični. Dok je Jennifer Aniston nakon razvoda ulazila iz jedne u drugu vezu i ni s jednim se muškarcem nije dugo zadržala - zlobnici su govorili da si je nakon Brada Pitta letvicu očekivanja postavila previše visoko - on se, dok je još službeno bio u braku, na setu filma "Gospodin i gospođa Smith" zbližio s filmskom partnericom Angelinom Jolie.

Iako su oboje demantirali da su prohodali prije nego što je njegov razvod bio konačan, malo tko je to vjerovao.

Bilo kako bilo, s Angelinom je Pitt našao ono što je, osim ljubavi, dakako, tražio cijeli život - veliku obitelj. Počeli su živjeti zajedno 2005., a vjenčali su se, oboje oprezni zbog prijašnjih bračnih neuspjeha, tek 2014. Tijekom zajedničkih godina postali su roditelji šestero djece - troje posvojene i troje biološke. Maddox je posvojen 2002. u Kambodži, Zahara 2006. u Etiopiji i Pax Thien 2007. u Vijetnamu. Angelina je 2006. rodila kćer Shiloh, a dvije godine kasnije blizance Knoxa i Vivienne.

Na snimanje su odlazili tako da im se rasporedi ne preklapaju, kako bi uvijek jedan od njih bio s djecom, a kad su bili slobodni, letjeli bi privatnim mlažnjakom svuda po svijetu, najčešće sa svitom kuhara, čuvara, raznih pomoćnika i šest dadilja - po jedna za svako dijete.

Osim kuća koje su otprije imali, zajedno su kupili još nekoliko, poput imanja Chateau Miraval u Provansi na jugu Francuske, gdje su obnovili vinograde i počeli proizvoditi svjetski uspješan rose koji se prodaje po više od 100 dolara po jednom sanduku.

Bogataš, ali i humanitarac

Uz svoju glumačku karijeru i brigu za djecu, Pitt je našao vremena i za druge svoje strasti, prije svega arhitekturu i dizajn namještaja. Da ga zanima dizajn pokazao je još prije braka s Jennifer Aniston kada je osmislio njihovo vjenčano prstenje, kasnije ga je pak opčinila arhitektura, pa se bacio i na projektiranje. Među ostalim, osmislio je i platio izgradnju kuća za stanovnike New Orleansa čiji su domovi uništeni tijekom uragana Katrina, a i inače je velik dio svoga rastućeg bogatstva - jer godišnje od filmova i sjajno plaćenih reklama zarađuje više od trideset milijuna dolara - davao u humanitarne svrhe. No, sve to nije bilo dovoljno da sačuva njegov i Angelinin brak.

image

Brad i Angelina s njihovo šestero djece

SL/BACKGRID USA/PROFIMEDIA SL/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

O napuklinama u njihovom zajedničkom životu govorilo se i prije nego što je glumica, kojoj je karijera tih godina stagnirala, 2016. podnijela zahtjev za razvod. U njemu je kao razlog navela "nepomirljive razlike", no tijekom ogorčene sudske borbe, prije svega za skrbništvo nad djecom, tvrdila je da se Pitt svađao i jednom čak i udario njihovog najstarijeg sina Maddoxa.

Njihov razvod postao je služben 2019., no borba još nije završena. Iako je teško zamisliti Pitta, koji toliko očito voli svoju djecu, kako zlostavlja nekoga od njih, možda je indikativno da je nedugo nakon razvoda otišao na liječenje od ovisnosti o alkoholu.

Nastavili su se sporiti i oko imovine, pa je Angelina Jolie nedavno odlučila prodati svoj udio u imanju Chateau Marival, čemu se Pitt oštro protivi.

Mada su poslije razvoda i Pitta i Jolie znali viđati s drugima, ni jedno od njih nije započelo neku ozbiljnu vezu. Kada ne snima, glumac i producent ili čita knjige o arhitekturi ili se zabavlja sa svojim najboljim prijateljem Leonardom DiCaprijem. Njih dvojica zajedno izrađuju predmete od keramike u radionici koju je Pitt dao izgraditi u podrumu svoje kuće u Hollywood Hillsu.

Linker
19. travanj 2024 09:45