AKTIVNI U MENOPAUZI

VIDEO Stručnjaci o menopauzi: Žena može biti seksualno aktivna i u to doba, mora se posvetiti sebi

Na panel raspravi Gloria osobno seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić i doktor ginekologije Ivan Fistonić otvoreno su govorili o pozitivnim i negativnim stranama menopauze.

Menopauza je period života u koji žena ulazi nakon posljednje mjesečnice. Najčešće je to između 47. i 50. godine. Svaka ga proživljava na svoj način - dok neke kroz nju prođu bez ikakvih problema, druge muku muče s valovima vrućine, suhoćom rodnice, promjenama raspoloženja, oscilacijama u kilaži...

Kako menopauza u javnom prostoru više ne bi bila tabu tema, organizirali smo panel raspravu Gloria osobno - "Oči u oči s menopauzom". U panelu na terasi Matis Absolut Loungea sudjelovali su gestalt psihoterapeutkinja, odnosno seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić, doktor ginekologije Ivan Fistonić, pjevačica, radijska i televizijska voditeljica Sanja Doležal, a povremeno se u raspravu uključila i moderatorica, odnosno voditeljica Barbara Kolar. Posebno se govorilo o seksualnosti žene, koja itekako može doći do izražaja i nakon 47. godine!

Čitajte i: VIDEO | Barbara Kolar o ranom ulasku u menopauzu: ‘U našoj obitelji to nije rijetkost, ali recimo da ja držim rekord‘

Čitajte i: VIDEO | Sanja Doležal o danima tuge i sjete koje je proživjela zbog menopauze: ‘Imala sam i žestoke valunge‘

"Mi smo seksualna bića do kraja svoga života. Kad žena uđe u menopauzu zabluda je da za nju život prestaje. Prestaje jedino reproduktivno doba, međutim nastupa njezino kreativno doba. Doba u kojem se žena može povezati više sa sobom, posvećuje se sebi, svome tijelo, svojoj seksualnosti. Ona i dalje može biti seksualno aktivna. Postoje neke smetnje koje menopauza donosi sa sobom, ali zato postoje i mnoga sredstva koja mogu olakšati eventualnu suhoću rodnice ili ostale postojeće smetnje. Nema razloga zašto žena ne bi bila seksualno aktivna, ali aktivna i u drugim sferama svoga života. Menopauzu je dobro gledati kao jedan novi početak, a ne kao završetak", rekla je Nataša Barolin Belić.

image
Nataša Barolin Belić tvrdi kako žena može biti seksualno aktivna i u menopauzi.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Tončica Čeljuska iskreno progovorila o menopauzi: ‘Pijem hormonsku terapiju i otkrivam nove stvari‘

Ženama duže treba da se uzbude, orgazmi su sve rjeđi, a želja za seksom opada. Nataša kroz šalu kaže kako je odličan stimulans novo tijelo, odnosno novi partner iako se strast može probuditi i između dugogodišnjih partnera.

Doktor Fistonić nekoliko je puta tijekom panela apelirao kako žene ne smiju izbjegavati posjete ginekologu, posebno kad nastupi menopauza.

image
Doktor Fistonić Sanji Doležal je na panelu pokazao vježbe za zdjelicu.
VEDRAN PETEH/CROPIX

"Krivo je da žena ne posjećuje liječnika, pogotovo u tom periodu života koji je vrlo osjetljiv, gdje se zbivaju takve promjene koje potpuno mijenjaju profil žene, i tjelesni i psihološki. Mora se napraviti opće-životni i medicinski plan za ono što slijedi. Tako se preveniraju kronične bolesti. Nekima je potrebno prepisati hormonsko liječenje i redovito se mora pratiti što se događa. Žena može i u menopauzi kvalitetno živjeti", rekao je Fistonić.

Čitajte i: Vrijeme je da skinemo stigmu s klimakterija! Panel "Oči u oči s menopauzom" otvorio važnu žensku temu

Da se može kvalitetno živjeti dokaz je svakako Sanja Doležal. U menopauzu je ušla s 53. godine, "udarila" ju je žešće nego što je mislila da bude, a iz svega je naučila kako ne treba težiti teroru mladosti koji se promiče u zapadnjačkim društvima.

"Žene u godinama su vrijedne i one su boginje. Ako to kažemo sebi, onda će nas i drugi tako tretirati", zaključila je.

image
SPEC GLORIA. Zagreb 150621. Gloria osobno menopauza. foto: Vedran Peteh/CROPIX
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Željko Grmuša, direktor BTL Hrvatska, i supruga Tatjana Kadoić Grmuša.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Zagrebački tim tvrtke Elbi Medikal: Sara Inić, Tanja Kovač, direktor Robert Kukolja, Sanja Posavec, Martina Knezović i Silvana Smiljanić.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Ana-Mari Šerfezi iz tvrtke Gedeon Richter, koja distribuira nadomjesnu hormonsku terapiju.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Stručni tim tvrtke Remedia: Luka Starešinić, ginekolog Ivan Marčeta, Ana-Marija Besednik, Anja Todorović i ginekolog Danijel Šeba.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Za žene u najboljim godinama, kad koža lica prestaje biti jedra i svježa - Caudalie Resveratrol-Lift kozmetička linija s veganskim kolagenom.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Brend Vagisan nudi prvu kremu/vagitorije protiv suhoće rodnice koji ne sadrže hormone.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Attends ulošci za inkontinenciju, koji mnogim ženama u menopauzi omogućuju za bolju kvalitetu života.
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
19. travanj 2024 00:22