VIDIMO SE U UKRAJINI

VELIKA ANALIZA EUROSONGA 2022. Strukar: "Mrzim biti u pravu", Matija Vuica: "Drugačije nije moglo biti!"

Naši gosti komentatori proslavljena modna dizajnerica, glazbenica i kostimografkinja Matija Vuica, te prekaljeni PR stručnjak Vedran Strukar donose završnu ocjenu viđenog i doživljenog u talijanskom Torinu.

Dojmovi i emocije nakon finalne večeri Eurosonga 2022. u Torinu tek se sliježu, a reakcije medija i one na društvenim mrežama se ne stišavaju. Društvene mreže slave pobjedu Ukrajine sa željom da se natjecanje iduće godine zaista održi u Ukrajini, dok drugi komentiraju glazbenu i stilsku vrijednost predstavnika 25 finalista, među kojima je sigurno bilo mnogo boljih pjesama i nastupa od Kalush Orchestra i njihove 'Stefanije'.

image

Pobjednička proslava Kalush Orchestra

ROLF KLATT/SHUTTERSTOCK

Kako god, Ukrajini je pobjeda u ovim okolnostima bila suđena i nitko je ne dovodi u pitanje. Jer se ne glasa samo razumom, nego i srcem i dušom, a poruka koja je sinoć iz Torina poslana ratom napaćenoj zemlji i njezinim stanovnicima - nema cijenu.

Naši gosti komentatori Matija Vuica, proslavljena modna dizajnerica, kostimografkinja i glazbenica, te Vedran Strukar, prekaljeni PR stručnjak s bogatim iskustvom u medijskoj produkciji i iza kulisa glazbene scene, s kojima smo sinoć pratili uzbudljivu i emotivnu glazbenu večer, ostali su, ipak, hladne glave.

image

Španjolska pjevačica, plesačica i glumica Chanel

JUSSI NUKARI/SHUTTERSTOCK

Evo njihove velike analize i završnih komentara.

"Nastup na Euroviziji više je od same vokalne odnosno pjevačke izvedbe. Na Eurosongu se ocjenjuje kompletna priča i ukupan dojam, sve ono što se mjesecima gradilo oko pjesme i osobnosti izvođača, njihov scenski nastup i vizualni dojam. Presudno je da sve skupa bude usklađeno i u funkciji projekta koji se promovira“, kaže Vuica.

„Moji osobni favoriti definitivno su bili Azerbajdžan, Belgija i Švedska. Nadir Rustamli me dirnuo u srce svojom izvedbom. Toliko lijepo i emotivo a minimalistički da je to nešto predivno. Time se na svoj način potpuno izdvojio od drugih. Belgijski predstavnik je vokalno bio nenadmašan, mogućnosti njegovog glasa su fascinantne, a potpuno svoja je bila Cornelia Jakobs, predstavnica Švedske jer je tako jednostavna, bosa na sceni sa svojim moćnim, hrapavim vokalom izgledala poput boginje. Činilo se da može sve što poželi“, komentira Matija Vuica, koja je nakon finalnog nastupa smanjila svoj doživljaj u pitanju Konstrakte, miljenice regije.

image

Konstrakta i njezin tim

NDERIM KACELI/IPA-AGENCY.NET/SHUTTERSTOCK

"Nisam sigurna koliko je dobro za nju da je nastupila među posljednjima jer smo u Torinu klimaks doživjeli uoči njezina izlaska na scenu. Konstrakta je sjajna, definitivno drukčija i neočekivana, apsolutno pomaknuta, ali prilikom ponovnog gledanja nema više onog pozitivnog šoka i wow efekta, stvari postanu predvidljive“, tvrdi Vuica.

Čitajte i: OD SKROMNIH POČETAKA DO GUINNESSOVE KNJIGE REKORDA! TOP 13 ZANIMLJIVOSTI O EUROSONGU

"Izdvojila bih i jako moćan nastup Chanel, sve je bilo bez greške i svjetski: od pjesme, izvedbe, plesne točke, kostima... Teško da može bolje. A Ukrajinci su mi jako dragi zbog kombinacije etna i modernog zvuka, odličnih kostima, sve je jako dobro zvučalo i izgledalo, nisu igrali samo na emocije“, ocjenjuje Vuica.

image

Miljenik žirija Sam Ryder iz Velike Britanije

NDERIM KACELI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK

"Mrzim biti u pravu, ali PR na kraju određuje pobjednika. Možda nije fer, ali je tako. Priča je važnija od pjesme, svima pa i meni. Da nema rata u Ukrajini, 'Stefania' vjerojatno ne bi ušla u finale, a sad je pobjednica. Kako ne navijati za njih kad znamo što se u Ukrajini događa?", tako ukratko glasi završni komentar Vedrana Strukara.

Čitajte i: TKO SU VELIKIH 5 NA EUROSONGU? SAMO NJIMA JE ZAGARANTIRAN NASTUP NA FINALNOJ VEČERI

"Bez obizra na peto mjesto Konstrakta je osigurala svoje mjesto u povijesti Eurosonga. Sjetimo se samo izvođača poput talijanskog pjevača Domenica Modugna s pjesmom Volare, Izraelke Dane International, ukrajinskog drag queena Verke Serduchke, grčkih predstavnika Helene Paparizou i Sakisa Rouvasa, bjeloruske pjevačice Angelica Agurbash..., da spomenem najvažnije. Nitko od njih nije pobijedio na Eurosongu, ali su obilježili njegovu povijest. Od naših je to, primjerice, Maja Blagdan, čiji se nastup, vjerovali ili ne, još uvijek pamti i komentira", kaže Strukar, kojeg je oduševila i Španjolka Chanel.

image

Eurosong se vraća u Ukrajinu

JUSSI NUKARI/SHUTTERSTOCK

"U moru epigona, to je uvjerljivo najkompletniji nastup uz Konstraktu", kaže Strukar.

Na sceni smo vidjeli estonskog kauboja, australskog muškarca s burkom od kristala, moldavsku Dubiozu kolektiv, islandski country, duh Lize Minelli u izvedbi Litve, poplavu balada, nekih turbodepresivnih..., da ne nabrajamo dalje, no večer je sve u svemu bila uzbudljiva i zabavna.

"Što se Hrvatske tiče, Mia Dimšić je odlično odradila svoje, ali ne može sve sama. Dokle god izvođači budu prepušteni sami sebi, naš krajnji domet će ostati isti", zaključuje Strukar.

image

Kalush Orchestra

NDERIM KACELI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK

Slično misli i Matija Vuica: "Šteta je što nastup na Eurosongu ne shvaćamo ozbiljno. To je veliki posao za mašineriju profesionalaca koji se mora odraditi od početka do kraja, a promocija koju dobivate zauzvrat je - neprocjenjiva“.

Linker
16. travanj 2024 20:06