KEVIN DIETSCH/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA
Nenadana ostavka

Uznemirila je konzervativce i osvojila svijet, sad je šokirala ostavkom i najavila da se udaje

Odluku o odlasku poslije pet i pol godina mandata, opravdala je riječima da više nema energiju potrebnu za uspješno obavljanje odgovornog posla.

Odluku o odlasku poslije pet i pol godina mandata, opravdala je riječima da više nema energiju potrebnu za uspješno obavljanje odgovornog posla.

Odluka Jacinde Ardern odjeknula je svijetom, no najveći šok zbog ostavke na mjesto premijerke doživjeli su njeni sunarodnjaci. Doznali su to u srijedu, na prvom ovogodišnjem okupljanju zastupnika Laburističke stranke u novozelandskom parlamentu. Omiljena političarka najprije je potvrdila nacionalne izbore 14. listopada, a onda je nastavila: "Više nemam energije za obavljanje ovog posla. Vrijeme je. S privilegiranom ulogom dolazi i odgovornost da znate kada ste prava osoba za vođenje zemlje, a kada niste. Znam što je potrebno za ovaj posao. I znam da više nemam dovoljno energije obavljati ga kako treba".

image

Omiljena političarka povlači se s mjesta premijerke

KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Javnost je u čudu jer je riječ o ženi koju obožavaju. Vjeruju joj. Znaju da se ne boji izazova: što su veći, to je smirenija i snažnija. Uspješno je vodila Novi Zeland tijekom pandemije Covida-19, no najbolje je opisuje cool reakcija na potres magnitude 5.8 koji je prije dvije godine pogodio prijestolnicu Wellington baš kad je davala intervju uživo iz zgrade parlamenta.

image

Na susret s bivšim pritanskim premijerom Borisom Johnsononom u Londonu, povela je Maore

© NO10 CROWN COPYRIGHT/EYEVIN/EYEVINE/PROFIMEDIA

"Imamo ovdje mali potres, Ryane...", rekla je voditelju Ryanu Bridgeu tonom kao da komentiraju vremenske prilike tog dana dok su se oko nje tresli zidovi, padale stvari, a kamera se umalo srušila skupa sa stativom.

Uvjerila je voditelja da je okej i intervju se nastavio kao da se ništa nije dogodilo. Tijekom svog petipolgodišnjeg mandata premijerka u ostavci uhvatila se u koštac i s kataklizmičkom erupcijom vulkana na novozelandskom otoku White. Pokazala je čvrstu ruku prilikom terorističkog napada na dvije džamije u gradu Christchurchu, kada je ubijeno 49 nedužnih sugrađana, piše The Guardian.

"Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je dosad nezabilježen čin nasilja", kazala je.

Bio je to jedan od rijetkih trenutaka kada se jasno vidjelo koliko je potresena. Nakon promptnog uhićenja odgovornih, takvo divljaštvo više nikome nije palo na pamet. Čvrsto je odgovorila i na poticanje pobune novozelandskih antivaksera protiv vlasti tijekom covid krize.

Najmlađu premijerku u povijesti – tu titulu dobila je 2017. kad je u 37. godini izabrana na tu poziciju – izazovi na poslu nisu omeli da bude i požrtvovna mama. Naime, premijerka je još na početku mandata, u lipnju 2018., rodila kćer Neve Te Aroha. Tada su je mediji podsjetili činjenicu da je druga žena koja je postala majka tijekom obnašanja dužnosti predsjednice vlade: slavna političarka Benazir Bhutto rodila je 1990. svoje drugo dijete, kćer Bakhtawar dok je bila premijerka Pakistana. Činjenica da joj se skida kapa jer je, eto, rodila dok vodi zemlju, nije je oduševila. Evo što je odgovorila novinaru koji ju je upitao hoće li joj biti problem vratiti se na posao nakon rodiljnog dopusta od "samo" šest tjedana?

"Biste li i muškarcu postavili isto pitanje? Neprihvatljivo je da žene na njihovom radnom mjestu bilo tko propituje planiraju li imati djecu. Žene odlučuju kad će i hoće li roditi, a njihova odluka ne smije utjecati na to hoće li ih netko zaposliti i povjeriti im odgovoran posao, što god radile", poručila je beskompromisna borkinja za ravnopravnost.

Zanimljivo je to da je ostala u drugom stanju usred predizborne kampanje, kad je sa životnim partnerom, Clarkeom Gayfordom, već digla ruke od pokušaja da dobiju dijete. Naime, liječnik joj je 2017., nekoliko dana prije nego je postalo izgledno da će postati premijerka, potvrdio da je doista trudna. U Laburističkoj stranci tada su je tobože zabrinuto zapitali može li sastaviti vladu dok se bori s jutarnjim mučninama? Jacinda Ardern ledeno je odvratila: "To je ono što premijerke rade". Malo tko je primijetio da je prva tri mjeseca svog mandata doista patila od jutarnjih mučnina. I ne, nisu je omele na radnom mjestu.

Kad joj je kći malo porasla, katkad bi je preko vikenda povela u ured: dok je rješavala zaostatke, djevojčica se igrala s plišancima. Bile su to situacije kad je njezin partner, voditelj dokumentarne emisije koja se bavi ribarenjem "Fish of the Day", bio na terenu pa malenu nije mogao čuvati. Naime, dogovorili su se da će se on više angažirati u njihovom domu dok je ona premijerka. Imaju skladu vezu, a upoznali su se kad joj je, kao tadašnjoj članici parlamenta, poslao pismo u kojem protestira zbog toga što vlasti nekim mjerama potencijalno ugrožavaju privatnost građana.

Pozvala ga je da tu temu rasprave na kavi. Našli su se, skrenuli priču na glazbu jer je Jacinda, paralelno s političkom karijerom, bila tražena kao DJ na glazbenim festivalima. Tako je počela njihova romansa. Trebali su se vjenčati jer je njemu važno staviti joj vjenčani prsten na "onaj" prst. Ona je prihvatila prosidbu, ali obveze su je spriječile da izrekne bračni zavjet, što je bilo planirano prošlog ljeta.

image

S francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom

ARTHUR NICHOLAS ORCHARD/AFP/PROFIMEDIA

"Moje vjenčanje neće se održati. Pridružujem se mnogim Novozelanđanima koji su zbog pooštravanja epidemioloških mjera doživjeli isto iskustvo", izjavila je.

No to ne znači da je uporni televizijski novinar neće dočekati na oltaru. Strpljiv je, ne požuruje, mudro bira trenutak kad će je podsjetiti na dano obećanje. Čini se da se njegova taktika isplatila jer je političarka čije je ime postalo novozelandski brend poput snimanja filma "Gospodar prstenova", poslije izjave kojom daje ostavku, uputila javne poruke partneru i kćeri. Clarkeu Gayfordu zahvalila je na podršci i strpljenju. I dodala: "Hajdemo se vjenčati". Kćeri je, pak, poručila da će biti s njom kad ove godine krene u malu školu.

image

Zahvala maorskom plesaču nakon izvedbe plesa haka

© NO10 CROWN COPYRIGHT/EYEVIN/EYEVINE/PROFIMEDIA

Na kraju, kad je trebalo odgovoriti na pitanje po čemu želi da je sunarodnjaci pamte, neobična političarka odvratila je: "Voljela bih im ostati u sjećanju kao osoba koja je uvijek pokušavala biti ljubazna".

Linker
29. travanj 2024 04:14