DUJE KLARIĆ/ CROPIX
The Splitters

Uspoređuju ih s Davidom Bowiejem: Ovo su dva para braće iz Splita koji glase za favorite Dore

The Splitters, bend iz Splita koji čine dva para braće, na Dori se ove godine predstavlja pjesmom na engleskom jeziku, koja je već sad favorit u brojnim anketama.

The Splitters, bend iz Splita koji čine dva para braće, na Dori se ove godine predstavlja pjesmom na engleskom jeziku, koja je već sad favorit u brojnim anketama.

Mladi bend iz Splita vjeruje da ima uspješnu formulu za ovogodišnji Eurosong. Glazbenici koji su do sada već snimali u legendarnom studiju Abbey Road, na Dori se natječu s baladom "Lost and Found". Nakon predstavljanja svih 18 finalista ovogodišnje Dore, javile su se i brojne ankete na domaćim, ali i internacionalnim stranicama, a The Splitters su se po glasovima publike nametnuli kao favoriti. Bend koji čine dva para braće iz Splita za Gloriju otkrivaju da s ovom pjesmom imaju poseban plan.

Odluka za sudjelovanje na Dori proizašla je iz same naravi pjesme; autori Branimir Mihaljević i Neven Kolarić napisali su "Lost and Found" te je ciljano ponudili mladim Splićanima. "Ponudili su nam je kao ljubiteljima British stila 60-ih i 70-ih, da ju poslušamo i odsviramo pa ako nam se svidi da bi se mogli prijaviti na Doru jer je ovogodišnji domaćin Eurosonga Liverpool", otkrio nam je Josip Senta, pjevač i basist. S njim su u bendu i brat Petar Senta na gitari i pratećim vokalima te njihovi prijatelji iz djetinjstva, također braća - Marko Komić koji svira solo gitaru i Antonio Komić na bubnjevima. S prvim korakom su, kažu, uspjeli - prošli su na Doru - a sada jedva čekaju drugi korak.

image

The Splitters na Doru idu s pjesmom ‘Lost and Found‘

DUJE KLARIĆ/ CROPIX

Na međunarodnim stranicama obožavatelja Eurosonga našu četvorku i njihovu pjesmu uspoređuju s Davidom Bowiejem, što im itekako laska. "Želja nam je da takve usporedbe i potvrdimo svojim radom na pjesmama i nastupima. Očekivanja su prepreka i teret koji trebaš nositi za udaljene radnje, tako da mi svaki dan radimo i vjerujemo u sebe bez obzira na Doru od koje ponajviše želimo dobiti put do šire publike", iskreni su.

Samim prolaskom na natjecanje su postigli ono što su htjeli, tako da je svaki idući rezultat za njih samo bonus, a o svojoj konkurenciji s Dore imali su samo diplomatske riječi. "Naravno da smo preslušali sve pjesme i nemamo favorita jer tako odvajamo samu pjesmu od izvođača i to postaje natjecanje sa slikom i riječi gdje se pjesma izgubi. Favorit je uvijek onaj kojem se vratiš i želiš ga poslušati u određenom raspoloženju, a ovdje ih ima puno", kazali su Splittersi.

image

Bend čine braća Senta i Komić

DUJE KLARIĆ/ CROPIX

Iza njih su dva albuma - "Love Sucks" iz 2018. na kojem pjevaju na engleskom, a dvije godine kasnije izdali su album na hrvatskom "Izvedi me Van". Pjesmu s novog albuma "Role filmova" snimali su u legendarnom studiju Abbey Road u Londonu. "To snimanje na Abbey Roadu približilo nam je način rada najvećih bendova na svijetu gdje smo i mi ostavili naš mali trag", kazali su. A u slavnom studiju vrtjela se i ova pjesma.

"Lost and Found", pjesmu s upečatljivom melodijom i specifičnim vokalom napisali su Neven Kolarić i Branimir Mihaljević, dok je Branimir sa svojim sinom Markom raspisao i aranžman. Pjesma je masterirana u Abbey Road Studios u Londonu, a odnedavno ima i videospot koji je radio Marino Vrca.

Voljeli bi da ih se pamti najviše po njihovim pjesmama, a posebno su nabrijani na svirku uživo. "Ugođaj pjesme prenijet ćemo i na pozornicu sa svim mogućnostima koje nam se pružaju, od svjetala do outfita i same izvedbe. Prije svega smo live bend i izvedbe uživo nam idu najbolje, tako da ćemo na Dori najbolje pokazati tko smo i što predstavljamo”, najavili su The Splitters.

image
DUJE KLARIĆ/ CROPIX
Linker
28. travanj 2024 00:16