NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
Prvi put o ljubavi

Uspješna kirurginja i domaći glazbenik: "Odlučili smo se vjenčati nakon samo tri dana veze"

Vlasnica privatne ordinacije Ana Štafnel Hauser i šef Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser ekskluzivno otkrivaju sve detalje svoje nevjerojatne ljubavne priče i vjenčanju iz vedra neba.

Vlasnica privatne ordinacije Ana Štafnel Hauser i šef Jazz orkestra HRT-a Miron Hauser ekskluzivno otkrivaju sve detalje svoje nevjerojatne ljubavne priče i vjenčanju iz vedra neba.

Bila je to ljubav na prvi pogled: kad su se prvi put vidjeli pali su jedno drugome u zagrljaj i otada su nerazdvojni. U prva tri dana veze dogovorili su se kako će se vjenčati, a danas - šest mjeseci nakon prvog susreta supružnici, 43-godišnja Ana Štanfel Hauser i 38-godišnji Miron Hauser usred su preseljenja iz njegovog momačkog stana na Kajzerici u svoj novi dom u Remetama.

S vinkovačkom kirurginjom i estetskom liječnicom, koja je danas vlasnica privatne ordinacije opće i abdominalne kirurgije u strogom središtu Zagreba i našim ponajboljim trombonistom, šefom dirigentom Jazz orkestra HRT-a razgovarali smo u njihovoj "glazbenoj" sobi. Riječ je o primaćoj sobi u Aninoj ordinaciji, u koju je Miron Hauser, stariji brat proslavljenog čelista Stjepana Hausera, privremeno preselio svoje duhačke instrumente i pijanino, koji je nabavio za suprugu prije nego što se ona odlučila za trubu.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

"Moj profesor i privatni učitelj je, dakako, Miron, a svojom ljubavlju i strasti za glazbu nije zarazio samo mene, nego i moje nećake, pa i pacijente, jer ponekad vježba u ordinaciji. Mironovi privatni koncerti im se jako sviđaju, iako su u početku neki bili prilično zbunjeni i ispitivali me što se to događa i otkud dopire taj božanski zvuk", smije se Ana Štanfel Hauser i dodaje kako puhačkim instrumentima nije bila fascinirana, sve dok ih sama nije uzela u ruke.

image

Ana i Miron usred su preseljenja iz njegovog momačkog stana na Kajzerici u svoj novi dom u Remetama

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

"Definitivno na mene istovremeno djeluje na svim razinama - i mentalno, i fizički, i duhovno. Kad sviram trubu automatski se prebacujem u neko drugo stanje, svojevrsnu meditaciju nalik na duboku molitvu, nešto stvarno posebno i drukčije", govori Ana.

A priča o njihovom upoznavanju nalik je na najljepše ljubavne priče, kakve može ispisati samo život.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

"Anu sam prvi put kontaktirao putem društvenih mreža u vrijeme pandemije koronavirusa u vezi nekog zdravstvenog pitanja i ostali smo u kontaktu. Točnije počeo sam je pozivati na sve svoje koncerte, ali se ona nikad niti na jednom od njih nije pojavila. Anin raspored je, kako sam kasnije uvidio, prenatrpan obavezama, da dan traje 29 sati njoj bi bio prekratak...", govori Miron Hauser koji nije mogao povjerovati vlastitim očima kad je u svom inboxu lanjskog ljeta pronašao Aninu poruku u kojoj je pohvalila njegov izbor crvenog odijela za nastup i napisala kako žali što se nisu imali priliku upoznati.

"Pojavio sam joj se na vratima u sedam ujutro i to je bilo - to. Ana je otvorila vrata, a ja sam je automatski zagrlio i više je nisam puštao", kaže Miron Hauser

"Istog trenutka sam skužio da je vrag odnio šalu i upitao je kad sutra stiže u ordinaciju. Kako je Ana ranoranilac pojavio sam joj se na vratima u sedam ujutro i to je bilo - to. Ana je otvorila vrata, a ja sam je automatski zagrlio i više je nisam puštao...", nastavlja Miron, kojeg je Ana osvojila svojom intrigantnošću i mističnošću. Kako kaže svaka se njezina reakcija mogla protumačiti na milijun načina, pa je na kraju odlučio uživo provjeriti o kakvoj je osobi riječ.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

"Kad me Miron na prvom susretu bez riječi zagrlio na vratima, nisam mogla povjerovati da se to stvarno događa, ali sam se njegovom zagrljaju instinktivno prepustila. Tog je dana poslijepodne morao na put u Istru, na kojem mu se zbog svojih obaveza nisam mogla pridružiti, pa mi je priredio privatni koncert u ordinaciji. Donio je trombon, zvučnike i svu ostalu potrebnu opremu i svirao za mene dok sam radila s pacijentima", prisjeća se Ana i dodaje kako je Miron tip njezinog idealnog muškarca kakvog je svojedobno opisivala u svom djevojačkom spomenaru.

"Uporan je, nije me puštao godinama, a onda mi se pojavio na vratima. Uz to fenomenalno svira, dobro pleše, ludo je zabavan i opušten, a čita me kao knjigu. Kad se nakon dugog dana na poslu navečer vratim kući, Miron me skenira i na prvi pogled zna kako sam raspoložena. Ako sam nekomunikabilna, samo mi svira i tako me liječi sve dok se ne opustim", govori Ana.

Premda se u početku racionalno pokušala oduprijeti osjećajima i pokušavala ne misliti na to što joj se dogodilo, jer nije mogla povjerovati da se njoj takva ljubav može dogoditi, u tome nije uspjela.

"Iskreno, nisam vjerovala u ljubav na prvi pogled, sve dok je nisam doživjela. U prvoj minuti sam shvatila da se ne vrijedi boriti, osjetila sam u kakvom grču živim i da ću s Mironom napokon, u svojim zrelim godinama, upoznati opušteniju, ljepšu i zabavniju stranu života i sebe same", nastavlja.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Premda je Ani i Mironu na prvi pogled sve bilo jasno, njihovi prijatelji i članovi obitelji bili su zatečeni tako naglim razvojem situacije. Oboje, naime, iza sebe imaju po jedan brak, a Miron s bivšom suprugom dijeli skrbništvo 6-godišnjeg sina Vida, koji najesen kreće u školu.

"Vid živi malo s mamom, malo s nama, a sve funkcionira baš kako i treba biti - bez zle krvi, s interesom djeteta na prvom mjestu. Ana i Vid se jako vole, nevjerojatno su povezani i uvijek se kao najbolji koalicijski partneri međusobno podržavaju, pa sam skužio da ću s njima u slučaju različitih mišljenja uvijek biti nadglasan...", priča Miron Hauser i dodaje kako je vjenčanje s Anom u Starogradskoj vijećnici 15. rujna 2023. godine zamislio kao privatni party.

"Rekli smo da ćemo se prvo vjenčati, pa tek onda upoznavati, jer u ludost se srlja", nastavlja Miron Hauser, koji je uz Anu zavolio njezin rodni grad Vinkovce. A za suprugu je organizirao upoznavanje Istre na motociklu s vjetrom u kosi.

"Što Ana poželi, to i dobije, zbog nje sam ponovno nabavio motor, što mi nije baš teško palo", smije se.

Njegovi roditelji Mario i Marija Hauser, doajenka glazbene pedagogije u Istri, žive u Raklju, u kući koju su podigli vlastitim rukama na istočnoj obali Istre, dok su Anini roditelji Željko i Ivanka Štanfel u Vinkovcima, gdje vode privatnu dermatovenerološku i pedijatrijsku ordinaciju.

"Upoznali su se samoinicijativno, moji su otišli posjetiti Mironove u Rakalj, a susret je očito prošao jako dobro, jer su umjesto jednog dana u Istri ostali - tri", priča Ana, koja se u Zagreb preselila iz Irske za vrijeme pandemije koronavirusa.

image

Oboje iza sebe imaju po jedan brak, a Miron s bivšom suprugom dijeli skrbništvo 6-godišnjeg sina

NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

"Nakon svega čini se da mi je to bila najbolja privatna i profesionalna odluka", kaže Ana koja je uz Mirona prvi put upoznala radost muziciranja. Premda je završila violinu u osnovnoj glazbenoj školi, tada joj je instrument bio muka i nakon toga ga više nije uzela u ruke, a s Mironom je prvi put shvatila zašto glazbenici svoj posao opisuju kao zvonku radost. Otkako su u braku postala je Mironova najvjernija slušateljica, koja nije propustila niti jedan suprugov koncert.

"S Mironom sam napokon, u svojim zrelim godinama, upoznala opušteniju, ljepšu i zabavniju stranu života i sebe same", ističe Ana

"Ne uživam samo u glazbi nego i u tome kako se Miron šepuri pred publikom, koliko gušta u svemu tome, to se jednostavno mora doživjeti", kaže Ana i otkriva da se sa suprugom jedino prepire oko toga tko će od njih dvoje odraditi kućanske poslove.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

"Da, dobro ste čuli, prepiremo se tko će oprati suđe, a ne tko neće, ha, ha... Mironu najviše dignem živac kad krenem čistiti po kući, a on je prije toga već sve počistio. No, moji kirurški standardi očito su viši od njegovih", smije se Ana i dodaje kako se nada da će se uz Mirona jednog dana toliko opustiti da se doma više neće ponašati kao da je u svojoj ordinaciji.

"Siguran sam da smo na dobrom putu. I ja sam bio takav sve dok nisam otišao na Kubu, gdje su me domaćini naučili da mi Europljani imamo satove, a da oni imaju sve vrijeme ovoga svijeta. I zbog toga su, generalno, mnogo sretniji i zadovoljniji od nas. I zbog toga je njima uvijek pravo vrijeme za party, a učiti, kažu stari ljudi, treba od najboljih", zaključuje Miron Hauser.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
Linker
28. travanj 2024 03:56