Gloria osobno

Ugledna sutkinja bez zadrške: ‘Završimo s izmjenama zakona jer počinjemo biti suluda zemlja‘

Glorijini panelisti koje smo okupili povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, poslali su poruku apelirajući na mjerodavne da krenu u izmjene zakon koji bi trebao pomoći žrtvama. Najviše ih, kažu, plaše statistike koje govore da je nasilje u obitelji poraslo za 46 posto....

Vođeni neumoljivim statistikama koje govore kako je u vrijeme pandemije koronavirusa obiteljsko nasilje poraslo, uredništvo Glorije u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Europskim socijalnim fondom organiziralo je veliki panel na temu "Dosta je šutnje" na kojemu smo, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, okupili vodeće domaće stručnjake za ovu temu. Među njima, bila je i ugledna sutkinja, dr. sc. Lana Petö Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu.


"Završimo s izmjenama zakona jer počinjemo biti suluda zemlja. Ako smo pravno nesigurna zemlja, onda ne znamo ni sa svojim odvjetnicima, ni sa sucima, ni sa socijalnim radnicima, što da savjetujemo toj osobi kojim putem da krene...", poručila je bez imalo zadrške na panelu "Dosta je šutnje" dr. sc. Lana Petö Kujundžić.

Na Gloria osobno panelu o ovoj bitnoj temi progovorili su i Ljubica Matijević Vrsaljko, odvjetnica i nekadašnja pravobraniteljica za djecu, Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna, a razgovor je moderirala voditeljica Barbara Kolar. Gošća je bila i Kristina Ivanuš djevojka koja je svojom pričom dirnula javnost svojom pričom o zlostavljanju, nakon kojeg je odrasla u SOS dječjem selu Lekenik.

Kristina Ivanuš kao žrtva nasilja poručila: ‘Sretna sam što sam isključena iz obitelji‘

Glasnom apelom da prijave nasilnike pridružili i Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te profesorica Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji su se uključili video porukom.

image
Glorijini panelisti apelirali su za promjene...
VEDRAN PETEH


VIDEO: Pogledajte veliki Gloria panel 'Dosta je šutnje' i izjave ministra Josipa Aladrovića te profesorice Sanje Musić Milanović



Gloria panel "Dosta je šutnje" u zagrebačkoj Laubi organiziran je u suradnji magazina Gloria te Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Europskog socijalnog fonda povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava na 25. studenog.

Zbrinjavajuća statistika...

Otkako je zavladala pandemija koronavirusa, obiteljskog nasilja je sve više, a žrtvama je pomoć, jer mnogo vremena provode zatvorene u domu s nasilnicima, teže dostupna.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje je bilo suorganizator Glorijinog panela zajedno s Europskim socijalnim fondom, dodijelit će tri milijuna kuna za 20 udruga koje se bave suzbijanjem nasilja u obitelji, a u pripremi je i informativna kampanja koja bi trebala doprinijeti senzibilizaciji javnosti za tu temu.

Linker
21. travanj 2024 01:57