PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK
ODLAZAK LEGENDE

Tvrdog filmskog momka ne pamtimo samo kao Sonnyja Corleonea u Kumu! Top 5 uloga nezaboravnog Jamesa Caana

Jedan od najsvestranijih američkih glumaca James Caan preminuo je 6. srpnja u 83. godini.

Jedan od najsvestranijih američkih glumaca James Caan preminuo je 6. srpnja u 83. godini.

KUM (1972.)

U najbriljantnijoj holivudskoj filmskoj trilogiji o usponu mafijaške obitelji Corleone redatelj Francis Ford Coppola okupio je glumačku ekipu snova. Uz Marlona Branda, Ala Pacina, Roberta De Nira i mnogih drugih velika uloga u prvom dijelu pripala je i Jamesu Caanu koji je u Kumu odigrao Santina Sonnyja Corleonea, jednog od trojice braće njujorškog kuma. Njegov lik nakratko se pojavljuje i u drugom dijelu u tzv. flashback sceni sjećanja.

image

Muški članovi filmske obitelji Corleone: James Caan, Marlon Brando, Al Pacino i John Cazale

PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK

KOCKAR (1974.)

U filmskoj adaptaciji romana ruskog klasika F. M. Dostojevskog odigrao je glavnu ulogu profesora književnosti izgubljenog u paklu kockarske ovisnosti. Bez obzira na Caanove razmirice s redateljem Karelom Reiszom za vrijeme snimanja rezultat je impresivan, a Caan je osobno tu svoju ulogu smatrao jednom od najdražih.

image

James Caan i Lauren Hutton u Kockaru

PARAMOUNT/KOBAL/SHUTTERSTOCK

SMIJEŠNA DAMA (1975.)

Nastavak superuspješnog filma ‘Smiješna djevojka‘ autobiografska je drama o zvijezdi vodvilja Fanny Brice. Ulogu je odigrala nezaboravna Barbra Streisand, a Caanu je pripala uloga njezinog trećeg supruga, showmana Billyja Rose. Za ulogu je bio nominiran za Zlatni globus, a izniman uspjeh doživjela je i glazba iz filma, pa je Caan bio jedan od dobitnika diskografskog priznanja - zlatne ploče.

image

James Caan i Barbra Streisand

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: BRAD PITT KAŽE DA PATI OD ČUDNOG POREMEĆAJA: ‘NITKO MI NE VJERUJE, A ZBOG TOGA ME I NE VOLE‘

MISERY (1990.)

Psihološki triler redatelja Roba Reinera adaptacija je romana Stephena Kinga, a proslavio je glumicu Kathy Bates u ulozi sumanute Annie Wilkes, koja je u svojoj kolibi zatočila i mučila književnika Paula Sheldona. Njezinu žrtvu odigrao je upravo James Caan, a u filmu koji nosi ime prema svinji, ljubimici protagonistice, pojavljuju se i legendarni Lauren Bacall, Richard Farnsworth i Frances Sternhagen.

image

Kathy Bates i James Caan u filmu Misery

CASTLE ROCK/COLUMBIA/KOBAL/SHUTTERSTOCK

VILENJAK (2003.)

U obiteljskoj komediji o dječaku sa Sjevernog pola koji odlazi u New York u potrazi za biološkim ocem, glavne uloge odigrali su Will Ferrell u ulozi sina, te James Caan u ulozi oca.

image

Elf, Daniel Tay, James Caan i Will Ferrell u Vilenjaku

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK
Linker
26. travanj 2024 10:15