NAJMUČNIJA EPIZODA

Teška nesreća Orlanda Blooma: ‘Gledao sam smrti u oči, bojao sam se da ću ostati paraliziran‘

Proslavljeni glumac zaštitno je lice UNICEF-ove kampanje za mentalno zdravlje djece.

Nezaboravne su njegove uloge Legolasa u filmskom serijalu Gospodar prstenova, Willa Turnera u Piratima s Kariba, princa Parisa u epskom povijesnom spektaklu Troja, te mnoge druge koje su mu donijele osobno bogatstvo čija se vrijednost procjenjuje na 50 milijuna dolara.

Britanski glumac Orlando Bloom pritom je stekao i reputaciju jednog od najpoželjnijih holivudskih zavodnika pa je prije veze s američkom pjevačicom Katy Perry, svojom sadašnjom zaručnicom s kojom odgaja dvogodišnju kćerkicu Daisy, bio u braku s glumicom Mirandom Kerr (imaju 11-godišnjeg sina Flynna), a iza njega su veze sa Siennom Miller, Kate Bosworth, Lindsay Lohan, Helenom Christensen, Liv Tyler...

image

Katy Perry i Orlando Bloom lani u Los Angelesu

MATT BARON/SHUTTERSTOCK

U slobodno vrijeme je adrenalinski ovisnik i uživa u ekstremnim sportovima kao što su padobranstvo, bungee jumping i sky diving, a obožava i motociklizam, snowboarding i surfanje, zbog čega je dosad lomio rebra, nos, obje noge, ruku, zapešće i prst na nozi.

No, najveću nezgodu doživio je kao 19-godišnjak, kad je slomio kralježak nakon pada s visine trećeg kata. Uz oluk se, naime, pokušao popeti na krov prijateljeve kuće, kad je cijev popustila, a on s teškom ozljedom završio na bolničkom liječenju.

"Imao sam sreću što sam ostao živ, jer sam u tom trenutku doslovce pogledao smrti u oči. U bolnici su mi prvo rekli da nisu sigurni hoću li ostati paraliziran, a nitko se nije usudio procijeniti kada ću opet moći samostalno hodati", ispričao je u videu snimljenom za potrebe UNICEF-ove kampanje.

"Bilo je to dugo, mučno i bolno putovanje do oporavka - i fizičkog i mentalnog. U tom razdoblju morao sam se sabrati, razmotriti sve svoje dotadašnje odluke i stil života koji su me doveli u stanje bespomoćnosti. Više ništa nije bilo u mojim rukama, nego sam u potpunosti ovisio o drugima", izjavio je glumac koji je nakon operacije iz bolnice izašao s medicinskim pomagalom, tzv. koritom koje mu je imobiliziralo kralježnicu od vrata do kukova.

"Idući mjeseci bili su najmračnije razdoblje mog života. Cijeli život sam bio iznimno aktivan, a sad sam se jedva kretao. Svaki korak mi je bio bolan, što mi je ozbiljno narušilo samosvijest, samopouzdanje i u konačnici mentalno zdravlje. No, izvukao sam se snagom volje i uz pomoć obitelji i prijatelja koji su mi bili najveća podrška, a iz svega sam naučio da su svaka kriza, ozljeda i bolest prilika za promjenu. Zato o svim svojim problemima koji ugrožavaju naše mentalno zdravlje moramo razgovarati, a ne se zatvarati u sebe. Kad primijetite da nekom treba pomoć upitajte ga što ga muči, u čemu je problem i saslušajte ga. To je prvi i najvažniji korak na putu oporavka", izjavio je glumac koji zaštitno lice UNICEF-ove kampanje za mentalno zdravlje.

image

Omiljeno prijevozno sredstvo mu je oldtimer motocikl Ducati

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK

S UNICEF-om surađuje od 2009. kad je imenovan ambasadorom dobre volje za zaštitu prava djece, a angažirao se i u zaštiti ukrajinske djece od posljedica ruske invazije.

Linker
19. travanj 2024 23:42