NEUNIŠTIVI ROKER

Svi su plakali! Legenda jedva može pred publiku, ali na pozornici mu je još uvijek najbolje!

Britanski glazbenik Phil Collins europskim koncertima s bendom Genesis završava oproštajnu turneju ‘The Last Domino?‘

Bila je to večer prepuna emocija u berlinskoj Areni Mercedes Benz, gdje je u ponedjeljak održan koncert legendarnog benda Genesis. Na pozornicu su se popela trojica 71-godišnjaka: gitarist Mike Rutherford i klavijaturist Tony Banks skupa s pjevačem Philom Collinsom, koji se na putu do svog stolca služio štapom, pomagalom s kojim je jedino mogao stići do središta bine. A dvosatni je koncert u cijelosti presjedio.

image

'The Last Domino?' je Collinsova oproštajna turneja

ADELA LOCONTE/SHUTTERSTOCK

Bez obzira na to publika je uživala u izvedbama hitova kao što su "Behind The Lines", "Duke's End", "Mama", "Follow You Follow Me", "Invisible Touch", "I Can't Dance"...

Nekoć jedan od najvećih bubnjara svjetske rock'n'roll scene odavno ne svira instrument koji ga je proslavio, jer je nakon operacije kralježnice izgubio osjećaj u perifernom živčanom sustavu, te je bubnjati mogao samo ako su mu palice bile zalijepljene za ruke.

image

Postava benda Genesis iz 1975.: Phil Collins, Steve Hackett, Mike Rutherford, Tony Banks i Peter Gabriel

ANDRE CSILLAG/SHUTTERSTOCK

U autobiografiji iz 2016. opisao je i svoju borbu s ovisnosti od alkohola nakon povlačenja sa scene, a obolio je i od dijabetesa, bolesti koju je pokušavao zaustaviti tretmanima u hiperbaričnim komorama gdje je udisao stopostotni medicinski kisik u kontroliranim uvjetima, jer mu je oštećenom tkivu prijetilo odumiranje i zahtijevalo je više kisika za uspostavljanje mikrocirkulacije.

image

Na bubnjevima ga danas mijenja sin Nicholas

ADELA LOCONTE/SHUTTERSTOCK

U Berlinu ga je za bubnjevima mijenjao sin Nicholas, a Genesis su na svoju oproštajnu turneju krenuli s odgodom zbog pandemije koronavirusa. Prvi koncert održali su 20. rujna 2021. u Birminghamu, ali su je morali prekinuti nakon što je član benda na testiranju bio pozitivan na CoVID-19.

Čitajte i: U njihovu odnosu nisu uvijek 'cvjetale ruže' jer ju je povrijedio: Popularna glumica zaboravila je tužne dane

Ostali europski koncerti, pa i onaj berlinski, prebačeni su na datume u ožujku 2022., a fanovima je ovo bila posljednja prilika da Phila Collinsa vide uživo na pozornici.

Pogledajte video

"Za mene su ovo zadnji nastupi, više od ovog jednostavno ne ide", izjavio je proslavljeni glazbenik i otac petero djece. Phil Collins iz prvog braka s Kanađankom Andreom Bertorelli ima usvojenu kći Joely (49) i sina Simona, 45-godišnjeg glazbenika. Holivudska glumica Lilly Collins (32) rođena je u njegovom drugom braku s Amerikankom Jill Tavelman, predsjednicom Kluba žena s Beverly Hillsa, a s prevoditeljicom Orianne Cevey ima sinove Nicholasa i Matthewa.

Linker
15. travanj 2024 13:47