ŽIVOTNI IZAZOVI

Sve su preživjeli: Iza zvijezda Survivora teške su životne priče

Mario Mlinarić govori o svim izazovima što ih je svladao kao suvoditelj showa ‘Survivor‘, koji su mačji kašalj u odnosu na sve kroz što je prošao otkako je kao 10-godišnjak ostao bez roditelja. Što je preživljavanje zna i 28-godišnja Nevena Blanuša, pobjednica ‘Survivora‘.

Magistru kineziologije i kondicijskom treneru Mariju Mlinariću (42) nikada nije bio problem uhvatiti se u koštac s privatnim i profesionalnim izazovima, što je dokazao i kao jedan od voditelja adrenalinskog showa "Survivor". Preživio je Mario ovaj zahtjevni projekt, koji ga je na tri mjeseca odvojio od obitelji (jer se sve snimalo u Dominikanskoj Republici), a zbog tempa, ljetnih temperatura i lagane prehrane kući se vratio osam kilograma lakši.

"Svaki poligon prolazio sam s natjecateljima, proživljavao njihovu bol, tugu i sreću. Bio sam spreman suočiti se s neočekivanim situacijama, jer znam da nijedan zadatak ne može biti prezahtjevan ako ga radiš sa srcem i željom da u tome budeš najbolji. Tek pred kraj dana postaneš svjestan svih uboda komaraca, izgorenog lica, umora i tek tada kreneš preispitivati svaku izgovorenu riječ i potez. Bili smo dobar tim i kandidati su mi prirasli srcu jer svatko od nas ima jedinstvenu životnu priču, manje ili više sretnu. "Survivor" je bio najljepši i najizazovniji projekt koji sam dosad radio", govori Mario, koji vlastitim primjerom dokazuje da se mogu svladati i neusporedivo teži životni izazovi te da se iz njih može izaći kao pobjednik.

image

Tri puta je oborio Guinnessov rekord u guranju automobila.

BRUNO KONJEVIC/CROPIX

Još u ranom djetinjstvu naučio je rješavati zahtjevne zadatke. Spletom nesretnih okolnosti, naime, 1990. je nakon svađe roditelja ostao bez voljene majke Ivke - a posljedično i bez oca Marijana.

"Teško je riječima opisati moje djetinjstvo. Volio bih reći da pamtim samo lijepe stvari, a pamtim ga po najdivnijoj majci. Bili smo normalna obitelj s lijepim i manje lijepim trenucima, no sve je stalo kad mi je bilo deset godina i kad sam u jednom trenutku ostao bez roditelja. To nije bila priča, film niti roman. Bila je stvarnost, koja me naučila da je moj život samo u mojim rukama, i zbog koje nikad nisam okusio kap alkohola. Jer, alkohol je razorio moju obitelj. Na neke događaje ne možeš utjecati pa se isplačeš, stisneš zube i ideš dalje, dokazujući si svakodnevno da si dovoljno jak", govori Mario, koji nakon tog kobnog dana više nikad nije vidio oca.

image

Trening na Platku za osobe s tjelesnim ograničenjima.

NIKOLA DI GIUSTO

Odrastao je uz tri godine stariju sestru Andreu, koja mu je bila najveći oslonac u životu, baš kao i stric Drago te strina Jela, koji su preuzeli brigu o njima. Pružili su im krov nad glavom, utjehu, ljubav te uvjete za normalan život i na tome je, kaže Mario, zauvijek zahvalan.

S 14 godina ponovno je shvatio što je to borba za preživljavanje. Tada se, naime, upisao u Hotelijersko-turističku školu i iz doma svog strica u Bjelovaru preselio se u učenički dom u Zagrebu.

image

Kao mladi maneken 2005.

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Nisam znao gdje se nalazi škola niti gdje je dom, bio sam potpuno sam. Suočio sam se s pravim značenjem riječi 'snađi se, preživi'. Buhtla od čokolade bila mi je nedostižna, a želio sam tenisice za rukomet, jer sam obožavao taj sport. Nisam imao ništa i pitao sam se kako ću uopće preživjeti. Tražio sam poslove, radio u domskoj kuhinji, konobario, čistio tepihe, šetao pse, kopao kanale, pospremao podrume, snalazio se kako sam znao. Vikende sam provodio radeći u Zagrebu, a kada sam si to mogao priuštiti, otišao bih strini i stricu u Bjelovar. No, bio sam odličan učenik i završio sam školu. Od rukometa sam, nažalost, morao odustati, ali i danas se pitam što bi bilo da sam si mogao financirati treninge i sportsku opremu, da nisam morao toliko raditi i da sam imao više vremena za rukomet. I da se u konačnici nisam ozlijedio na utakmici jer toga dana nisam bio u punoj snazi zbog iscrpljenosti i umora", govori Mario.

image

Sa suprugom Bojanom dijeli strast prema sportu.

DAVOR MATOTA/CROPIX

Što je preživljavanje zna i 28-godišnja Nevena Blanuša.

Prvi put u povijesti regionalnog reality showa "Survivor", čiji sudionici moraju savladavati fizički i psihički zahtjevne izazove u divljini, pobjedu je odnijela - žena. Profesionalna igračica hokeja na travi i magistra kineziologije, koja se obožava šminkati i lijepo odijevati, preživjela je skoro dva mjeseca u džungli Dominikanske Republike - u nehigijenskim uvjetima, s malo hrane i odjeće, trpeći nesnosnu vrućinu i vlagu te spavajući na drvenom podu ispod nestabilnog krova od palmina lišća. Pritom ne samo da je ušla u finale, već je u njemu nadigrala najjačeg muškarca iz svoga plemena, kineziologa i kondicijskog trenera Gorana Špaletu (35). Bila je bolja u oba poligona koji su zahtijevali brzinu, ravnotežu, koncentraciju, snagu i preciznost.

image

Zagrebačka magistra kineziologije prva je pobjednica regionalnog showa o preživljavanju u divljini.

BORIS KOVACEV/CROPIX

"Pobjedu doista nisam očekivala. U show sam ušla naknadno i zbog toga bila najugroženija u nominacijama za ispadanje, što nikome ne zamjeram jer bih vjerojatno i ja tako postupila. Upravo zato što se nisam vidjela u finalu, u svaku borbu sam ulazila opušteno i neopterećeno, ali sa srcem. Davala sam se 200 posto, no bila sam uvjerena da će pobijediti Goran, koji je to također zaslužio. Vjerujem da me do trijumfa dovelo upravo to što u svojoj želji za pobjedom nisam izgorjela", govori Nevena, koja je osvojila nagradu od 15 tisuća eura.

Prijavila se sama, jer je još kao djevojčica maštala o natjecanju u "Survivoru", i ušla među 25 odabranih, u konkurenciji od nekoliko tisuća kandidata. Pritom, ne želeći od sebe raditi žrtvu, nikome nije rekla da ima zdravstvenih problema. Neveni su, naime, prije sedam godina na početku utakmice hokeja na travi popucali prednji križni ligament i meniskus na desnom koljenu. Iako joj je trener savjetovao da ne igra, ona je inzistirala da nastavi i tako je uspjela izdržati skoro do kraja, trpeći užasnu bol. Od igranja je morala pauzirati dvije godine. Ubrzo nakon toga je uslijedio novi udarac: dijagnosticirano joj je suženje mokraćne cijevi pa nije mogla polagati praktične ispite na Kineziološkom fakultetu. Zbog toga i ozljede koljena njezin se studij protegnuo na skoro sedam godina.

image

Nevena je u finalu 'Survivora' pobijedila kondicijskog trenera Gorana Špaletu.

PRESS

"Ta mi je bolest bila urođena, no za nju sam saznala tek na trećoj godini faksa, kad sam tijekom plivanja počela dobivati infekcije. Najprije sam se liječila u Vinogradskoj bolnici, a onda sam operirana na Rebru. Sada mi je ostao još jedan bubrežni kamenac, no naučila sam živjeti s njim. Ne želim kukati, jer sam u bolnicama viđala ljude s mnogo većim problemima", ističe Nevena, koja je snagu volje pokazala i kad je u "Survivoru" dobila sunčanicu. Odbila je ići u bolnicu na infuziju, a k sebi je došla nakon uzimanja elektrolita i bodrenja svoga tima.

Životne priče zvijezda 'Survivora" potražite u novom broju magazina Gloria, koji je na kioscima od četvrtka, 9. lipnja.

Donosimo i dar čitateljima, Horoskop za ljeto 2022. godine!

image

Nova Gloria

PRODUKCIJA GLORIA
Linker
18. travanj 2024 19:00