BILJANA BLIVAJS/CROPIX
Cura o kojoj se priča

Sve o Miach, zvijezdi koja udara tempo novoj generaciji

Ona je it djevojka domaće glazbene scene čije se pjesme – spoj popa, house i r‘n‘b-a s natruhama trapa, ne prestaju vrtiti na radio postajama. Upoznajte svestranu i neodoljivu Miju Čičak...

Ona je it djevojka domaće glazbene scene čije se pjesme – spoj popa, house i r‘n‘b-a s natruhama trapa, ne prestaju vrtiti na radio postajama. Upoznajte svestranu i neodoljivu Miju Čičak...

Kad je tog prijepodneva ušla u zagrebački restoran Beštija, prvo što sam pomislila jest kako je nevjerojatno da je tako gracilna i na prvi pogled krha djevojka bivša juniorska prvakinja Zagreba u taekwondou i treća u Hrvatskoj. To su, naravno, predrasude jer sve je stvar vještine i brzog rada nogu, koji je Miach nedavno demonstrirala u spotu za pjesmu "Tempo", koja mi danima ne izlazi iz glave: nježni, ženstveni glas mlade pjevačice koja je nedavno održala svoj prvi samostalni koncert u Zagrebu - rasprodan dva tjedna ranije - savršeno se stopio sa sjajnim beatovima za koje je zaslužan njezin dečko, 24-godišnji Dubrovčanin Mihovil Šoštarić Lockroom, inače jedan od najtraženijih domaćih glazbenih producenata.

Mia je još uvijek pod dojmom izlaska na pozornicu kluba Tvornica, punog auditorija i žmaraca koji su joj prošli niz tijelo kad je krenula glazba. Tamo negdje, u mraku publike, nalazili su se njezini roditelji i osamdesetogodišnja baka, kojoj nije palo napamet da propusti taj trenutak (iako priznaje da ju je kao brižna unuka pokušala odgovoriti, bojeći se da će joj smetati gužva i glasnoća).

Posljednjih mjeseci Mijina glazba - koju opisuje kao spoj popa, house i r‘n‘b-a, s natruhama trapa - preplavila je radio postaje: kupujući neki dan u dućanu čula sam "Fantaziju" (hit pjesmu koju izvodi s triljskim reperom Gršom), u taksiju "NLO", koju pjeva s Hiljsonom Mandelom, a kad sam njezin debitantski album "Insomnia", objavljen krajem 2023., spomenula osamnaestogodišnjoj kćerki svoje poznanice, u očima sam joj vidjela divljenje što netko tako "star" poput mene (čitaj: u četrdesetima) poznaje scenu. I u tome je Miach uspjela – slušaju je i osamnaestogodišnjaci i njihovi roditelji, a u moru pozitivnih komentara ispod njezini spotova na Youtubeu, u oči mi je upao onaj oduševljenog tate koji je napisao: "Konačno glazba koja se sviđa i meni i mojoj kćerki tinejdžerici". Ispričala sam to Miach, pitajući je čita li komentare o sebi na društvenim mrežama i da li je diraju.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Kad pustim novu pjesmu, prva dva dana pratim komentare koji ljudi pišu ispod nje, ali nakon toga prestanem. Trudim se ne izbaciti iz takta ni s negativnim ni s pozitivnim komentarima, jer realno niti jedno od toga nije dobro", mudro konstatira 26-godišnja glazbenica, s kojom smo se našli na ručku u centru grada. Uz ragu od hobotnice i vodu (jer alkohol pije samo uvečer) razgovarale smo o svemu i svačemu – od muzike pa do mode, a drugi dan nastavile druženje, snimajući editorijal u raskošnom salonu vjenčanica u vlasništu poznate dizajnerice Aleksandre Dojčinović. Ne, Mia se zasad ne planira udavati, iako je prije godinu dana odselila iz roditeljskog doma i započela zajednički život s dečkom na zagrebačkoj Trešnjevci. "Ja sam inače dijete Novog Zagreba, odrasla sam u Utrinama, no i novi kvart mi se sviđa", kaže sa smiješkom, a onda se okreće prema stilistu dogovarajući koju će kombinaciju odjenuti za snimanje. Osim po glazbi, Miach je poznata i po sjajnom stilu, šarmantnom miksu athleisurea i klasike. Obožava predimenzionirane sakoe, ima čitavu kolekciju bomber jakni, tenisice su joj draže od štikli a omiljene modne kuće Maison Margiela, Diesel i Prada. "Nikada nisam bila girly girl, volim mračniju estetiku, prva sam u razredu nosila marte i odijevala se u crne komade, a jedno vrijeme sam čak razmišljala o karijeri dizajnerice no nažalost ne znam crtati", prisjeća se kroz smijeh. Kao klinka je, otkriva, bila tipična štreberica koje je dane provodila ili u školi ili na treninzima taekwondoa, sporta koji joj je bio velika ljubav i zbog kojeg je prestala plesati balet i odustala od angažmana u zboru "Zvjezdice" iako je prošla audiciju.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Išla sam nekoliko godina i na glumu u Zagrebačko kazalište mladih, plesala hip hop, no najduže me držala sportska faza, trenirala sam taekwondo od sedme do osamnaeste, osvojila titule juniorske prvakinje Zagreba i treće u Hrvatskoj no onda se ta strast ispuhala", kaže Mia. Sve više ju je počela privlačiti glazba, pa je upisala na sate pjevanja na Rock akademiji, ali i fakultet. "Nakon gimnazije upisala sam preddiplomski iz diplomacije na Libertasu i diplomski iz ekonomije i jako se veselim travnju jer ću taj mjesec diplomirati i, nadam se, dobiti puno lijepog nakita na dar jer moji znaju koliko ga volim", otkriva Miach. Odluku da se nakon završetka fakulteta okuša u pjevanju profesionalno donijela je tijekom šestomjesešnog boravka u Varšavi, na Erasmus programu. "Imala sam do kraja još dva ispita i diplomski i počela shvaćati da to ipak nije oni što me ispunjava i čim se u životu želim baviti", priznaje. Sad kad je diploma "u džepu", može se u potpunosti posvetiti glazbi. Sretna je i zadovoljna što se u tako kratko roku - prvu pjesmu 23 32 izbacila je krajem 2021.- pozicionirala kao jedna od najpopularnijih mlađih glazbenica: njezina pjesma "NLO", zbog visoke prisutnosti u radijskom eteru svojevremeno je bila ‘najshazamanija‘ u Hrvatskoj, sa singlom "NLO" koji je izašao u sklopu njenog prvog EP-a "Između Nas" 2022. u manje od 24 sata završila na YouTube trendingu te bila nominirana i za Cesaricu za hit rujna, a svoj prvi samostalni koncert u Tvornici rasprodala je dva tjedna unaprijed. U studenom prošle godine objavila je i debitantski album "Insomnia", u izdanju izdavače kuće Yem.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Dobar glas naslijedila sam od mame, a ljubav prema glazbi od tate, koji i u šetnju s psom nosi mini radio", otkriva kroz smijeh, dodajući kako je ona jedina glazbenica u obitelji, dok je starija sestra završila elektrotehniku i živi u Austriji. Glazbenu priču počela je snimajući obrade tuđih pjesama na svom Youttube kanalu, a onda čula nekoliko pjesama koje je producirao Lockroom i odlučila mu se javiti. "Bilo mi je ugodno iznenađenje kad sam shvatila da je on iz Hrvatske. Kontaktirala sam ga i rekla da bih voljela da surađujemo, a upoznali smo se na jednom partiju. Tad još nisam znala kako izgleda, ali odmah sam ga uočilamo kao zgodnog dečka. A onda mi je prišao i predstavio se", kaže Miach. Vrlo brzo nakon što su počeli poslovno surađivati među njima se rodila simpatija pa su postali i ljubavni par.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Savršeno funkcioniraju i u glazbenom studiju i kod kuće, te uvijek prvo jedno s drugim podijele nove ideje. "Ja isprva nisam planirala pisati tekstove svojih pjesama, ali kad smo Miha i ja u ljeto 2021. zajedno napravili beat i melodije, desilo se da je on otišao na more, a ja nestrpljiva kakva jesam nisam mogla čekati da se vrati, već sam odlučila sama pokušati napisati stihove. Sad više ne mogu zamisliti da mi ih itko drugi piše", kaže. Glazbenih uzora nema, no priznaje da se divi svemu što radi Beyonce. Morali smo je, naravno, pitati što misli o trendu narodnjačkih hitova, koje sluša većina njezinih vršnjaka. "Niti jednu vrstu glazbe ne doživljavam kao problem, pa tako ni narodnjake. Mislim da se njih teško može izbjeći jer druge vrste klubova maltene kod nas i ne postoje. Ja uglavnom slušam hip hop, ali svatko neka sluša što mu se sluša, dapače", kaže Miach. Osim što je iznimno pristojna i iskrena, po prirodi je veoma pedantna, uredna, nestrpljiva i brižna prema drugima. "Imam mali krug bliskih prijatelja i uvijek pazim da su svi sretni", konstatira.

Nema dugoročne planove, karijeru gradi iz dana u dan, priznaje da bi budućnosti voljela napuniti Areni no najvažnije joj je da radi stvari na koje će i s odmakom biti ponosna. "Tijekom fakulteta sam provela dva tjedna u Engleskoj, na radionici mjuzikla na West Endu i sjećam se kako sam tu zadnju večer nakon naše završne predstave, stajala sam na pozornici i tužno si mislila: ajme ovo je zadnji put da ću stajati na nekoj pozornici. Ali eto, život me opovrgnuo".

Styling: Marko Plukavec

Kosa: Ivan Pervan, Prime Vision

Make up: Seka Kožul

Snimljeno u Le Concept by Alex

Linker
26. travanj 2024 14:44