Unatoč tome što je odrasla na bakinoj domaćoj kuhinji, zagrebačka glumica Natalija Đorđević radije priprema modernija jela. Zbog brojnih poslovnih obaveza - s kazalištem Planet Art je imala stotu izvedbu komedije “Tko je ovdje lud”, a u matičnoj Gavelli priprema predstavu “Zagreb 2020” čija će premijera biti 27. studenog u Laubi, češće kuha brza, ali ukusna jela poput maštovitih salata, škampa na razne načine ili zimskih krem-juha. Iako je kao mala bila prilično izbirljiva, danas uživa u hrani, a najdraže su joj morske delicije s rakovima i školjkama.
Što se u vašoj obitelji najviše kuhalo?
- Odrasla sam na raznovrsnoj kuhinji jer su me učili da se mora sve jesti. Moja baka i njene sestre su bile odlične kuharice i obožavala sam njihova variva, meso, juhe… A kao maloj mama mi je pripremala jela koja je izmišljala po mojoj narudžbi jer nisam baš bila od nekog apetita. Tako bi mi radila razne skulpture od povrća i svako jelo imalo je ime. Primjerice, rekla bih joj da hoću Mickeyja Mousea u Savi - i ona bi to napravila pod uvjetom da sve pojedem.
Od koga ste najviše naučili o kuhanju?
- Baka je uvijek govorila da moram naučiti kuhati, ali ja baš nisam žudjela za tom vještinom. Mislila sam da nemam što učiti kad postoje recepti, pa tako i danas kuham. Tu sam totalna štreberica, uvijek ispred sebe imam recept ili upaljen video s kuharima koji polako objašnjavaju što i kako. Improvizaciju volim u svemu osim u kuhinji.
Koji vam je najdraži zagrebački recept?
- Broj jedan mi je zagrebački odrezak, a zatim štrukle.
Što volite grickati između obroka?
- Obožavam grickati. Mislim da je to zato što sam u kineskom horoskopu zec. Grickam sve - od kokica, badema, čipsa, tu sam baš nedisciplinirana. Pronašla sam i neki zdravi čips od slanutka koji mi je čak i fin. A grickam i ogromne količine mrkve.
Koji vam je najbitniji obrok u danu?
- Doručak. Uz obaveznu kavu, jedem zob s chia sjemenkama, obavezno smoothie, a ponekad i pečena jaja. Često ne stignem ručati pa mi se ručak i večera spoje u jedan obrok.
Juha od cikle i jabuke
Sastojci:
- 2 glavice kuhane cikle
- 1/4 glavice celera, 1 jabuka,
- 1 cm naribanog đumbira,
- 1 glavica luka, 1 režanj češnjaka,
- povrtni temeljac,
- maslinovo ulje,
- sol, papar
Priprava:
- Na ulju propirjati sitno narezani luk, dodati češnjak, đumbir i sitno narezane kockice celera. Preliti temeljcem i kuhati petnaestak minuta dok celer ne omekša.
- Potom dodati naribanu kuhanu ciklu i kockice jabuke te kuhati još desetak minuta.
- Začiniti po ukusu te sve usitniti štapnim mikserom dok ne nastane krem-juha. Prilikom serviranja dodati jogurt ili vrhnje.
A ima li Natalija neku gastro traumu i voli li slatko, čitajte u novom broju magazina Gloria, koji je na kioscima od četvrtka 26. studenog!