NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
SLAVNI VIOLINIST

Stefan Milenković: ‘Svatko bi morao imati tu sreću da se jednom u životu zaljubi‘

Violinist svjetskog glasa (46), koji će nastupiti u multimedijalnom spektaklu "Rock el Clasico" u zagrebačkoj Hali, otkriva čime je osvojio suprugu, kakav je kad se zaljubi te da skače s padobranom iako se boji visine.

Violinist svjetskog glasa (46), koji će nastupiti u multimedijalnom spektaklu "Rock el Clasico" u zagrebačkoj Hali, otkriva čime je osvojio suprugu, kakav je kad se zaljubi te da skače s padobranom iako se boji visine.

Na koncertu 17. lipnja ćete nastupiti s glazbenikom Neletom Karajlićem. Kako je došlo do te suradnje?

- Prije tri godine producent Dejan Grastić predložio je da Nele i ja nešto napravimo. Padale su ideje i na kraju smo zaključili da bi to mogao biti spoj pjesama "Zabranjenog pušenja" i najljepših djela klasične muzike.

Gdje ste prvi put nastupili?

- Na izložbi EXPO 2020. u Dubaiju, u prepunoj Al Wasl areni. Prije nas su nastupali Coldplay i Christina Aguilera.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Koji nastup zauvijek pamtite i po čemu?

- U Institutu Rittmayer za slijepe osobe u Trstu. Mislio sam, bit će zamračena dvorana, a ja ću imati diskretnu svjetiljku. Ali ne. Sve je bilo u mraku, nitko nije smio imati ni mobitel ni sat. Doslovno nisam vidio prst pred nosom niti gdje stavljam gudalo.

Sa 16 godina imali ste svoj tisućiti nastup. Sada vam je 46 - koliko ih je još bilo u protekla tri desetljeća?

- Skoro 18 godina sam vodio dnevnik, zapisivao vježbe, svaki nastup. No, u požaru u sobi koju sam dijelio s mlađim bratom Filipom, koji nikad nije priznao da je požar izazvao prskalicama kojima se nije smio igrati, dnevnik je izgorio pa ne znam točno. U prosjeku 70 koncerata godišnje.

Idete li često na koncerte?

- Samo sam dva puta bio jer ne stignem. Prvi je bio koncert Eltona Johna s orkestrom u kojem su bili studenti njujorškog Juilliarda i Kraljevske akademije iz Londona. A drugi s britanskim virtualnim sastavom Gorillaz, gdje sam bio na sceni s gudačima s Juilliarda.

Kakvi ste kad se zaljubite?

- Kao i svaka druga budala, skroz poblentaviš. U braku sam već dugo, ali mislim da bi svatko morao imati tu sreću da se bar jednom u životu zaljubi. Taj osjećaj treba iskusiti. Kao da si u drugoj dimenziji.

Kako je biti u braku s glazbenicom, s obzirom na to da je vaša supruga Gorica Grozdanić klasična gitaristica?

- Odlično. Najvažnije je da razumije moj posao, česta putovanja, obaveze, javni život.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Čime ste je osvojili?

- Muževan sam, neodoljiv, vrlo inteligentan, duhovit, tako da ne vidim zašto me netko ne bi obožavao!

A čime zadržali?

- Tvrdoglav sam, uporan i ona to obožava! Svaka veza zahtijeva rad, ne smije se uzimati zdravo za gotovo. Svi težimo emotivnoj luci, stabilnosti, ali to treba održavati.

Violinu ste počeli svirati s tri godine. Svira li i vaš sin Nikola, koji je nedavno proslavio treći rođendan?

- Ne. Ja nisam moj otac, izniman dječji pedagog. Zadržati pažnju malog djeteta je veliki uspjeh. Prvu lekciju iz violine odradio je s godinu dana, tata je valjda želio oboriti vlastiti rekord u radu sa što mlađom djecom.

Kako održavate kondiciju?

- Trčim, idem u teretanu, bavim se jogom. Odradio sam i tri triatlona u Americi.

Koji vam je najveći hobi?

- Padobranstvo, već 15 godina, imam više od 600 skokova. Inače, još se bojim visine, ne idem na ljestve ili skele. Prvi put skočio sam u Kaliforniji. Umjetnički direktor muzičkog festivala bio je i padobranac pa je proslava rođendana uključivala i skokove padobranom. Pitao sam se što mi se zapravo može dogoditi, uvjeren da ću se odmah onesvijestiti i, kad avion sleti, iznijet će me iz njega. Na kraju sam skočio prvi, u tandemu, i shvatio da je sjajno, samo kad bih znao kako se skače i kad se ne bih bojao. Proučio sam sve o padobranstvu i upisao školu.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
U kojim situacijama izbjegavate istinu?

- Nikad ne lažem, osim ako nekog želim zaštititi od posljedica istine.

Čega se najviše bojite?

- Kamo ovaj svijet ide, u kakvom će svijetu živjeti moj sin i kako ga naučiti da bude OK, ali i da se zna nositi s izazovima.

Koje kućanske poslove najviše volite?

- Sve, čistim, perem, kuham. Kuhanje sam zavolio i usavršio u vrijeme covida. Djed je bio Talijan i to je moja kuhinja - razne vrste rižota, paste i umaka, teletina s tunjevinom, rižoto s talijanskom kobasicom i jagodama, meso, juhe, a najbolje radim kolače od badema.

Linker
26. travanj 2024 03:04