INTERVJU

Sedamnaest godina u istim hulahopkama! Gorana Marin o Paulini P. i ulozi koja joj je obilježila karijeru

Uz kultnu predtavu zagrebačkog kazališta Žar ptica odrastale su generacije, pa i Pia Vrdoljak i Heda Marin, kćeri glavne glumice koja je ovog vikenda izvodi 450. put, a dosad ju je vidjelo više od 90 tisuća ljudi.

Kakav je osjećaj 450. put igrati istu predstavu?

Nevjerojatan i nadrealan. Na to pitanje nema pravog odgovora niti riječi koje bi taj osjećaj opisale. Sedamnaest godina je otprilike trećina moga života, a u tom dugom vremenskom razdoblju se svašta izdogađalo, naši životi su se promijenili, baš kao i naša predstava. A moj doživljaj je oscilirao od sreće do zasićenosti i ponovno pronađene sreće.

Kako ste dobili ulogu?

Sasvim slučajno. U originalnoj podjeli redateljice Snježane Banović trebala sam biti Paulinina majka, što je i logično. Naime, autorica romana Sanja Polak i ja smo vršnjakinje, moja starija kći Pia je rođena istog datuma i kao i njezina Paulina P., samo par godina kasnije. No, mlada kolegica koja je trebala biti Paulina P. je dobila iznenadnu ponudu za snimanje koju nije željela odbiti, pa smo se mi u ansamblu na brzinu pretumbali i tako sam ja postala i ostala Paulina P. već sedamnaest godina.

image

Gorana Marin

MARE MILIN

Jeste li se nadali da ćete predstavu igrati punih 17 godina?

Ma kakvi. Nitko od nas nije imao pojma da će predstava biti toliko omiljena kod uvijek nove publike. Neki je gledaju i po pet, deset, pa i više puta, a vole je jer je svaka izvedba različita. Predstava, naime, jako ovisi o interakciji s publikom, pa je uvijek drukčija. U svakom slučaju meni je Paulina P. obilježila karijeru i pomogla mi i da kao 53-godišnjakinja ostanem djetinjasta i mlada duhom. Hvala joj na tome.

Jeste li ikad imali alternaciju u predstavi?

Pola godine me mijenjala kolegica Vesna Ravenšćak u vrijeme kad sam bila na porodiljnom s Hedom.

Čitajte i: NOVI ŽIVOT STARE ‘GLAZBE‘: ALEN MARIN SVOJIM HOBIJEM I UNIKATNIM LAMPAMA ODUŠEVLJAVA SVE VIŠE LJUDI

Jesu li se kostimi mijenjali?

Ne. Predstavu igram u istim, doslovno istim hulahopkama od premijere do danas i postala sam opsesivno kompulzivno vezana za njih, pa ih naša garderobijerka za mene vrijedno i revno krpa.

image

Uz Goranu Marin u predstavi nastupaju Vesna Ravenšćak Lozić, Hrvoje Zalar, Drago Utješanović, Ana Marija Vrdoljak, Iskra Jirsak, Ante Krstulović i Bogdan Ilić

PRESS

Vežete li se i inače za stvari, odjeću, cipele...?

Da. Valjda me odredilo izbjegličko iskustvo, jer sam preko noći ostala bez ičega. Duže vrijeme sam poput hrčka skupljala sve stvari, ništa nisam bacala, sve dok nisam shvatila da to nema nikakvog smisla.

Jeste li u Paulinu ugradili i svoja iskustva?

Da, posebno ono što sam kao majka doživjela u odrastanju svojih kćeri, posebno starije Pije. Moja Paulina je zapravo najsličnija mojoj Piji.

Čime vam se kćeri bave?

Pia je danas studentica glume u Sarajevu, a Heda završava osnovnu školu. Iako je umjetnički najnadarenija od svih nas, nedavno je izjavila da neće u glumu i režiju, nego da će se baviti drugim poslom.

Je li i Heda Paulinin fan?

Najveći. Ona je svaki roman o Paulini P. pročitala pedeset puta, jedne noći je naučila kompletan tekst napamet i prijavila se na Lidrano, a na promociji posljednjeg nastavka romana Heda je bila Paulina, a ja njezina mama.

image

Sa suprugom Alenom Marinom i kćerima Piom Vrdoljak, te Hedom Marin

PRESS

Tko sve stiže na svečanu izvedbu?

Najviše se veselim susretu sa svim kolegama koji su u proteklih 17 godina sudjelovali u predstavi.

Jeste li se u međuvremenu sprijateljili s autoricom teksta Sanjom Polak?

Da. Sanja mi je prva donijela lijekove kad je čula da doma ležim s koronom. Ne viđamo se baš po kavama, ali kad zagusti tu smo jedna za drugu.

Linker
11. travanj 2024 20:09