VITO CORLEONE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
muči ga nepravda

Sean Penn o neočekivanim okolnostima u Ukrajini: ‘Razmišljam o uzimanju puške u ruke‘

Javno je zatražio milijardera Maksyma Kozytskyyja da financira ukrajinsku protuzračnu obranu, za koju vjeruje da bi mogla okončati rat.

Javno je zatražio milijardera Maksyma Kozytskyyja da financira ukrajinsku protuzračnu obranu, za koju vjeruje da bi mogla okončati rat.

Glumac i aktivist za ljudska prava, Sean Penn (61) izjavio je za Hollywood Authentic da je bio s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u veljači kada je počela ruska invazija i da je razmišljao o borbi za Ukrajinu.

Penn se našao u napadnutoj Ukrajini prilikom snimanja dokumentarca te je prvi put susreo Zelenskog preko Zoom-a na početku pandemije i prvi put ga osobno sreo dan prije ruske invazije. Priznao je da bi produžio boravak u Ukrajini jedino ako bi se ''prihvatio puške i pridružio teritorijalnoj obrani Ukrajine''.

Penn je otkrio da se namjerava vratiti u Ukrajinu s neprofitnom organizacijom koju je osnovao, Community Organized Relief Effort (CORE), koja radi u Poljskoj na pomoći ukrajinskim izbjeglicama.

"Točno se pitam koje je ovo stoljeće? Razmišljam o tome da se naoružam protiv Rusije? Što se dovraga događa?”, izjavio je za navedeni portal.

Čitajte i: Navodnu Putinovu kćer zasuli govorom mržnje: ‘Kako te nije sram trošiti krvavi novac!?‘

Prema fotografiji koju je objavio na Twitteru u veljači je pobjegao pješice iz Ukrajine u Poljsku, nedugo nakon što je Rusija napala zemlju. Zelenski je nedugo nakon toga zahvalio Pennu na potpori budući da se od početka invazije aktivirao da pruži pomoć.

U ožujku je tvitao da je razgovarao sa šefom kabineta Zelenskog i tražio isporuku aviona u Ukrajinu od vlade SAD-a ili Poljske. Glumac je na Twitteru objavio da se vratio u Lviv u Ukrajini prije samo nekoliko tjedana kako bi se sastao s guvernerom Maksymom Kozytskyyjem kako bi povećao programe CORE-a u zemlji. Penn je također javno zatražio da taj milijarder financira ukrajinsku protuzračnu obranu, za koju vjeruje da bi mogao "okončati ovaj rat".

Čitajte i: Najpoznatije Ukrajinke Jovovich i Kunis zgrožene užasom u svojoj zemlji: ‘Obični ljudi plaćaju danak krvlju i suzama‘

Inače, glumcu nije prvi put da sudjeluje u globalnim sukobima. Nakon 11. rujna potrošio je 56 tisuća dolara da objavi pismo u Washington Postu u kojem poziva tadašnjeg predsjednika Georgea Busha da se previše ne angažira na Bliskom istoku. Početkom 2000-ih Penn je putovao u Iran i Irak. Ubrzo nakon što je uragan Katrina prouzročio katastrofalnu štetu u New Orleansu, Penn je otputovao tamo; otišao je toliko daleko da je gazio kroz vodu kako bi pomogao u spašavanju.

Linker
27. travanj 2024 03:24