SVE JE MOGUĆE

Scijentologinja i feministica zarađuje milijun dolara po epizodi

Američka glumica Elisabeth Moss zvijezda je serijala ‘Sluškinjina priča‘ čija peta sezona stiže na male ekrane.

Prije kultnog serijala Momci s Madisona, u kojoj je Elisabeth Moss glumila ambicioznu mladu marketinšku stručnjakinju u borbi za ravnopravnost žena u muškom svijetu šezdesetih, proslavila ju je reklama za tablete protiv glavobolje. Postala je toliko popularna da se početkom dvijetisućitih prikazivala neprekidno godinama i zahvaljujući njoj je američka glumica lagodno preživjela mnogim mladim umjetnicima najteže razdoblje.

image

Peta sezona ‘Sluškinjine priče‘ je pred vratima: Max Minghella, Elisabeth Moss, Sam Jaeger, Mckenna Grace, Amanda Brugel, Bruce Miller i Ann Dowd

RON ADAR/SHUTTERSTOCK

A onda je došla Sluškinjina priča, zastrašujuća, distopična vizija budućnosti u kojoj su plodnim ženama oduzeta sva prava i svedene su na strojeve za rađanje. Na ekrane upravo stiže peta sezona, a lik Elisabeth Moss u njemu nosi muška imena po muškarcu kojem trenutačno pripada.

image

Po epizodi serijala zarađuje milijun dolara

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Ta joj je mučna uloga donijela brojna profesionalna priznanja i naklonost gledatelja, ali i milijunsku zaradu, jer glumica po epizodi zarađuje fiksni honorar od milijun dolara, plus tantijeme od prodaje serijala čija je najveća zvijezda, ali i koproducentica, te jedna od redateljica. Stvarno atipična sluškinjina priča za ženu koja se deklarira kao feministica i scijentologinja.

image

Zvijezde serijala ‘Momci s Madisona‘: Christina Hendricks, Elisabeth Moss, January Jones, Vincent Kartheiser, John Slattery i Jon Hamm

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Rođena je 24. srpnja 1982. u Los Angelesu, a svoju skandinavsku put duguje majci Lindi Ekstrom Moss, podrijetlom Šveđanki. Otac Ronald Charles Moss joj je Britanac pa zahvaljujući njemu ima i britansku putovnicu.

image

S majkom Lindom Moss 2012.

GREGORY PACE/BEI/SHUTTERSTOCK

Roditelji su joj muzičari, a kao djevojčica željela je postati balerina. No, nije bila građena za baletnu haljinicu i papučice pa se okrenula glumi. Kao šestogodišnjakinja je već glumila najmlađu djevojčicu iz obitelji Von Trapp u predstavi Moje pjesme, moji snovi, a zahvaljujući tome ubrzo je dobila i prve TV uloge te posuđivala glas u crtićima.

Jedna je od rijetkih holivudskih glumica kojoj scijentologija nije vlastiti izbor, nego su je roditelji odgojili po strogim načelima tog religijskog pokreta čija se ideologija temelji na djelima L. Ronna Hubbarda, američkog pisca znanstvene fantastike. Njegova glavna premisa je da su čovjekove sposobnosti neograničene, čak i ako ih osoba trenutačno nije svjesna, te da opstanak ovisi o nama samima, našim bližnjima i postizanju zajedništva s univerzumom. A njoj je vjera uvelike pomogla da sačuva psihičko zdravlje u stresnom holivudskom poslu.

image

U brak s Fredom Armisenom je uletjela prebrzo i - premlada

HENRY LAMB/BEI/SHUTTERSTOCK

"Scijentologija mi daje stabilnost koju inače možda ne bih imala, zato mi je važna", izjavila je glumica koja obožava svoj posao i želi da se cijela ekipa na snimanju osjeća dobro i povezano. Zbog toga je, primjerice, na snimanju serijala "Top of the Lake" (Povrh jezera) primjerice, naručila odjeću i obuću za sve članove ekipe.

Vjera joj je, čini se, postojana, ali veze zato nisu. Iza nje je propali brak s Fredom Armisenom, od nje 15 godina starijim glazbenikom i komičarom kojeg je upoznala 2009. na snimanju emisije Saturday Night Live.

image

Elisabeth Moss obožava mačke

WASHINGTON SQUARE/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Bila je to ljubav na prvi pogled, vjenčali su se istog ljeta, no brak im se raspao nakon samo osam mjeseci. Armisen je priznao da je bio užasan muž, dok je Moss, izjavila kako misli da je u brak uletjela - prebrzo i premlada. Iz nje je i trogodišnja veza s australskim filmašem, snimateljem Adamom Arkapawom, a danas svoj stan u zapadnom dijelu Manhattana dijeli s mačkama Lucy i Ether koje obožava i čija je sluškinja postala. Kako to s ljubimcima već obično biva.

Linker
18. travanj 2024 03:33