Bloger o ljubavi sa Kasandrom

Ribafish je djevojku uspio osvojiti na vrlo neobičan način: ‘Zaljubila se u mene usprkos lošoj večeri‘

Gastro bloger Domagoj Jakopović godinama traga za destinacijama gdje se dobro jede, a svoju strast prema putovanjima i hrani dijeli s djevojkom Kasandrom Draganić za koju rado priprema atraktivne delicije.

Zagrebački gastro bloger Domagoj Jakopović Ribafish pravi je bonkulović i gastro nomad. Godinama istražuje destinacije gdje se najbolje jede, a osvrte objavljuje na blogu jednostavno nazvanom ­"Ribafish". No taj ljubitelj finog zalogaja je i vrstan kuhar, uvijek spreman naučiti nešto novo.

Tako ga, kaže, svojim znanjem inspiriraju i natjecatelji popularnog kulinarskog showa “Tri, dva, jedan, kuhaj!” u kojem je voditelj i čije se blagdansko izdanje, pod nazivom “Tri, dva, jedan ­ ho, ho, ho!”, počelo ovih dana emitirati na RTL­u. U sretnoj je vezi s Kasandrom Draganić, food blogericom s kojom dijeli ljubav prema putovanjima i hrani, pa se kod njih doma stalno nešto dobro kuha. I pijucka. Jer, kako kaže, svaki fini obrok mora se pošteno i zaliti.

Biste li se vi prijavili na neki kulinarski show?

- Koliko god volio kuhanje i uživao u njemu, sve više sam uvjeren da postoje ljudi koji to rade puno bolje od mene. Kad treba spremiti kotlić, fileke, grah ili roštilj, bilježim se sa štovanjem, a za sve ostalo ­ neka se drugi prijavljuju.

Koje jelo pripremate kao vrhunski chef? ­

- Pohani otkošteni batak sa zabatkom, pileća srca i jetrica na sve načine te već spomenuti grah i tripice. Ali volim sve što vole gladni. Uglavnom više radim slane stvari, jer i tu je dopuštena kreativnost, dok su kolači "na grame" i zahtijevaju veću preciznost, bez mašte kojom obilujem.

Od koga ste najviše naučili o kuhanju?

- Od oca Zvonimira i pokojne bake Katice iz Vele Luke na Korčuli. Tata je dandanas maher za variva, a baka je bila šefica za sve što izvučete iz mora: od periske, dok je još bio dopušten izlov, do sabljarke.

Kojim jelom ste zaveli svoju djevojku?

- Ma već je bila zaljubljena kad je došla na večeru, čak sam i zeznuo crni rižot koji sam pripremao. Mrzim integralnu rižu. Ili je bila crvena? Uglavnom, priče su da žene padaju na kuhanje. Bitno je samo pitati ­jesi li alergična na nešto...

Pečena patka na prigorski

image
Domagoj Jakopović Ribafish radi pečenu patku u svom domu.
BORIS KOVAČEV/CROPIX

Sastojci za 4 osobe

  • patka od oko 3 kg
  • 50 dag mlinaca
  • 2 glavice crvenog zelja
  • 2 jabuke
  • 1 naranča
  • 1 glavica ljutike
  • 1 glavica luka
  • svinjska mast
  • 2-3 režnja češnjaka
  • sol, papar, voda

Priprava

Patku ostaviti preko noći u smjesi soli i vode. Prije pečenja dobro je posušiti te napuniti jabukom narezanom na kockice, ljutikom, češnjakom i polovicom naranče. Položiti je na namašćeni lim i staviti u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva oko dva sata pa još pola sata na 180 stupnjeva.

Patku podlijevati masnoćom svakih dvadeset minuta. U međuvremenu propirjati narezani luk na malo masti, dodati naribano i procijeđeno zelje i naribanu jabuku.

Staviti vodu da provrije i u njoj 2-3 minute prokuhati mlince te odmah ocijediti. Pečenu patku izvaditi na dasku i raščetvoriti, a mast od pečenja preliti po mlincima. Servirati uz zelje.

Linker
06. ožujak 2024 04:46