Ljubav na prvi griz

Restoran koji prima svega 15 gostiju: ‘Iz običnih namirnica izvlačimo ono što ljudi ne mogu ni pojmiti‘

Kakvog je okusa pesto od slavonskog lješnjaka ili hummus od domaćeg graha otkrit ćete kušate li kreacije chefa Tvrtka Šakote koji razne organske pripravke, što ih koristi i u priprava jela, odnedavno nudi u web shopu svog restorana "Nav".

Gastronomija kojom se bavi Tvrtko Šakota daleko je standardnog poimanja kuhanja. Nakon duge i uspješne karijere po raznim restoranima, ovaj vrsni chef prije gotovo dvije godine u centru Zagreba otvorio je vlastiti restoran "Nav", u kojem napokon radi, kako kaže, potpuno slobodno. Na njegovu jelovniku nema klasike, već su to sljedovi malih gastronomskih bravura savršenih, neobičnih okusa koje priprema gotovo kirurškom preciznošću.

Restoran prima samo petnaest gostiju dnevno, nude se degustacijski meniji od 5 do 12 sljedova, a mijenjaju se na tjednoj bazi, ovisno o sezoni i svježini namirnica koje stižu s biodinamičkih OPG-ova i organskih uzgajališta. Jer Šakota izuzetno pazi na kvalitetu namirnica, pa čak prati i njihov uzgoj i rast. Ljubitelji njegove gastronomske filozofije odsad će pak barem djelić tih okusa moći prenijeti i u vlastitu kuhinju.

image
Tvrtko Šakota konačno se odlučio pokrenuti vlastiti posao.
Mario Kučera/CROPIX

Ovih je dana, naime, pokrenuo web shop gdje je u ponudi dvadesetak organskih umaka i raznih pripravaka, od fermentiranih indijskih oraščića, pesta od slavonskog lješnjaka, mješavine začina, azijskih umaka, do hummusa od domaćega graha...

Ovih je dana, naime, pokrenuo web shop gdje je u ponudi dvadesetak organskih umaka i raznih pripravaka, od fermentiranih indijskih oraščića, pesta od slavonskog lješnjaka, mješavine začina, azijskih umaka, do hummusa od domaćega graha... Sve ono što pažljivo nastaje u njegovoj kuhinji i što svakodnevno upotrebljava u svojim jelima. A upravo su ti neobični začini ono što njegovu kuhinju čini posebno zanimljivom.

image
Tim zagrebačkog Nava: kuhar Luka Lukičević, chef Tvrtko Šakota, sous chef Darko Basara i kuharica Mateja Pavić.
Mario Kučera/CROPIX

"Nudimo sve okuse koji su našim gostima poznati, ali, naravno, s našim 'twistom'. Kako kuhamo, tako radimo i te začine, a uz svaki dajemo naputak uz koju namirnicu najbolje odgovaraju. Nama je restoran mali laboratorij, intelektualni 'hub' i svašta se događa u ovih naših sto kvadrata", govori Šakota koji u web shopu Nava nudi i svoj domaći kruh, organsko maslinovo ulje i paški sir.

Hrana je poput oceana i nema tu kraja istraživanju.

"Mi iz običnih namirnica izvlačimo ono što ljudi ne mogu ni pojmiti. Pola našeg menija je povrće koje je izuzetno pogodno za razne eksperimente i okuse, a uskoro ćemo kratkim filmovima prikazivati i kako se što priprema", najavljuje Šakota, omogućujući tako gastro entuzijastima da osnovne namirnice i svoja jela dignu na jedan drugačiji, viši nivo.

image
Karamel sirutka poslastica je koja će oduševiti svačija nepca.
Mario Kučera/CROPIX

Karamel sirutka

SASTOJCI

  • 1 litra sirutke
  • 100 g organskog smeđeg šećera
  • 100 g preprženih lješnjaka
  • 100 g vrhnja
  • prstohvat cvijeta soli


PRIPRAVA:

Kuhati sirutku i šećer dok ne postane tamni karamel. Uliti vrhnje i još malo reducirati. Dodati lješnjake i sve izmiksati u blenderu s cvijetom soli.

image
Za pripravu brokule koristi se ulje čili papričica, meki sir u ekstradjevičanskom maslinovom ulju i začin seven spice s kojim se može posipati meso, povrće ili salata, a idealan je i kao sastojak u marinadi.
Mario Kučera/CROPIX

Brokula s mekim sirom

SASTOJCI:

  • 300 g mlade brokule
  • ulje od čili papričica
  • meki sir u istarskom ekstradjevičanskom maslinovom ulju
  • mješavina začina seven spice


PRIPRAVA:

Jako zagrijati wok, ubaciti brokulu, dodati žličicu ulja od čilija te nakon pola minute posoliti. Servirati s mekim sirom koji se začini mješavinom seven spice.

image
Flatbread oduševljava posjetitelje Tvrtkovog restorana.
Mario Kučera/CROPIX

Flatbread

SASTOJCI:

  • 300g brašna
  • 200 g jogurta
  • pola žličice praška za pecivo
  • sol
  • 30 g maslinovog ulja
  • kimchi
  • umak romesco
  • fermentirani indijski oraščići s pepelom od povrća
  • cal goma (varijacija tradicionalne japanske mješavine sezama i soli


PRIPRAVA:

Od brašna, jogurta, praška za pecivo i maslinovog ulja zamijesiti tijesto. Ostaviti da odstoji sat vremena pa ga podijeliti u nekoliko bula. Razvaljati ih, nauljiti i ispeći na grilu minutu sa svake strane. Namazati umakom romesco, staviti kimchi te šniticu fermentiranog indijskog oraščića i posuti cal gomom.

image
Za pripravu flatbreada koriste se fermentirani indijski oraščić, kimchi, umak romesco i cal goma, tradicionalna japanska mješavina soli i sezama.
Mario Kučera/CROPIX

Čitajte i:

Mesna štruca Larise Lipovac za prste je polizati, a uz nju odlično ide salata s posebnim sastojkom

Okusi tradicije: Neka vaša kuhinja doživi renesansu uz recept za poznatu hvarsku pitu

Nova avantura Sanje Vejnović: ‘U slatkim i slanim kreacijama, začini su moje najveće bogatstvo‘

Linker
24. travanj 2024 00:32