franka batelić

 CROPIX
INTERVJU

Razgovor o majčinstvu s Frankom: "Danas više ne upadam u zamke savršenih Instagram profila"

Donosimo vam prvi tekst iz novog Glorijinog serijala "Mom Talk" u kojem razgovaramo s poznatim majkama o njihovim doživljajima majčinstva, najsretnijim trenucima, izazovima, ali i svim strepnjama i strahovima s kojima se susreću nakon što se ostvare u najvažnijoj životnoj ulozi.

Donosimo vam prvi tekst iz novog Glorijinog serijala "Mom Talk" u kojem razgovaramo s poznatim majkama o njihovim doživljajima majčinstva, najsretnijim trenucima, izazovima, ali i svim strepnjama i strahovima s kojima se susreću nakon što se ostvare u najvažnijoj životnoj ulozi.

Ovo je jedan posve iskren, zabavan i duhovit razgovor o majčinstvu i svim ljepotama, izazovima i predrasudama koje sa sobom nosi. Franka Batelić, 31-godišnja glazbenica, osnivačica i vlasnica beauty brenda Frankly good i majka četverogodišnjeg Viktora i jednogodišnje Grete koje je dobila s bivšim nogometašem 38-godišnjim Vedranom Ćorlukom, naša je sugovornica koju je upravo majčinstvo "izbacilo iz cipela", otvorilo joj neke nove vidike, promijenilo prioritete i učinilo je najsretnijom osobom na svijetu.

Popile smo nekoliko kava, pojele svaka po kolač, pretresle "mama teme" (ali i neke druge), malo se pojadale, puno nasmijale i ponovno zaključile kako nema ljepše uloge od one majčinske... Uživajte u razgovoru.

Franka, promišljaš li ponekad o količini slobodnog vremena koje si imala prije nego si postala majka? (smijeh)

- Što je to slobodno vrijeme? (smijeh) Kad se samo sjetim da mi je znalo biti dosadno!? I kad pomislim što bih sve danas ugurala i koliko bih stvari napravila u sve to nekadašnje slobodno vrijeme. Živio ‘free time‘. Sada ga mudro koristim i naravno - do detalja isplaniram i vremenski tempiram.

Koliko su takvi trenuci važni?

- Jako važni. Nedavno sam ozlijedila Ahilovu tetivu i liječnik mi je preporučio mirovanje preko vikenda. Nasmijala sam se jer to je nemoguće s dvoje klinaca, pogotovo jer je Greta baš u to vrijeme prohodala. Ali, Vedran je preuzeo Viktora, baka Gretu i ja sam cijeli dan odmarala i čitala knjige. Ne sjećam se kad sam zadnji put uspjela koncentrirano čitati nešto sebi za gušt, tako da mi se taj vikend utisnuo u pamćenje, jer je bio super, unatoč ozljedi. (smijeh)

image

Franka Batelić kaže da je u majčinstvu i najteže i najljepše u jednom - prevelika ljubav.

PRIVATNA ARHIVA

Kako izgledaju jutra u vašem domu?

- Užurbano i jako glasno. Greta i ja se prve budimo, imam mali, najslađi ljudski alarm koji me sa svojim gugutanjem budi oko 6:30. Moram priznati da uživam u tim trenucima dok smo same i tek se budi dan. Pijem kavu, igramo se i mazimo prije nego li se dečki spuste i krene žurba i spremanje za vrtić. Sada znam koliko brzo sve prolazi i koliko god umorna bila, volim ta naša rana jutra, jer znam da ih, baš ovakvih, neće biti još puno. Probudit ćemo se jednog dana i paf - curica će krenuti u vrtić.

Mnoge mame mi kažu kako je s dvoje djece lakše nego s jednim – nekako ne mogu povjerovati u tu tvrdnju. Što ti kažeš?

- Zavisi u kojem trenutku. Kad su oboje doma bolesni - nikako se ne slažem s tom tvrdnjom. Ali zapravo i je. Moja Greta sve ponavlja za starijim bratom, tako da već sve želi raditi sama. Puno je samostalnija nego on kada je imao godinu (možda i zato što je curica, a za curice kažu da su naprednije). Toliko su slatki, grle se, nedostaju si i obožavam to promatrati. Njihova veza iz dana u dan sve je jača.

Vratimo se malo unatrag - kako su izgledali prvi mjeseci kad si postala majka – kako si se nosila s velikom životnom promjenom?

- Nijedna knjiga i nijedan “how to mum” YouTube video te ne može stvarno pripremiti na to. Sada kad vratim film, kada se rodio Viktor, zapravo nisam imala pojma što se dogodilo. Tek postaneš svjestan da si zapravo mama nakon par mjeseci kad se sve to uzbuđenje i stres porođaja slegne. Sva sreća, imala sam super podršku, baku i nonu, tako da je sve prošlo lakše. Ali da, sva ta količina brige i ljubavi odjednom, sve te nepoznanice, sva ta pitanja. Rollercoaster emocija i novih situacija.

image

Franka na snimanju novogodišnje naslovncie

MARE MILIN

Sjećaš li se nekih situacija koje ti se iz današnje perspektive čine smiješnim?

- Ima ih. Mislim da ne postoji roditelj koji nije probdio prvu noć s bebom doma. Kad se samo sjetim kako je Vedran slušao diše li Viktor, a on je spavao cijelu prvu noć u komadu što se ubrzo promijenilo. (smijeh) Uglavnom, gotovo sve mi se sada čini smiješnim. To koliko sam se brinula oko svega, svakog bljuckanja, svakog plakanja, grčeva, zašto malo spava, pa zašto puno spava, zašto neće jesti i slično… Slatko mi je to iz današnje perspektive, ali svi to moramo proći s prvom bebom.

Koja je onda razlika u odnosu na drugi puta? Jesi li smirenija, opuštenija ili je stres jednakog intenziteta?

- Prvenstveno sam ja drugačija, opuštenija, prisutnija i uistinu, bez pretjerivanja, sada znam uživati u svakom trenutku. Doslovno imam osjećaj da sam jučer rodila. Proletjela mi je godina, s puno manje stresa i brige. Da se vratimo na tvoje pitanje - ne kažu bez veze da je s drugim djetetom sve lakše.

Što ti je najteže, a što najljepše u svijetu majčinstva?

- I najteže i najljepše u jednom - prevelika ljubav. Znamo što takva zaljubljenost u ta mala bića nosi - stalnu brigu, zaokupljenost misli. Nikad u životu nisam bila sretnija, a s druge strane nikad u životu nisam imala veći strah i odgovornost jer brinem o ta dva mala srca, svaki dan, bez godišnjeg. Oni su prva stvar na koju pomislim prije spavanja i kad se probudim.

Misliš li da je pritisak društvenih mreža nemilosrdan prema majkama – često vidimo predivno uređene majke koje kuhaju savršena jela, putuju, imaju bogat društveni život... Svjesni smo da Instagram nije realnost, ali ipak...

- Priznajem da sam, dok sam bila trudna s Viktorom, znala škicnuti takve Instagram profile i bila skroz uzbuđena jer mi se majčinstvo činilo super! Kakav šamar realnosti je stigao kad sam rodila! (smijeh). Danas ne upadam više u te zamke! Niti sekunde. Urnebesno smiješno mi je to.

Tko ti najviše pomaže – koga zoveš prvo kada trebaš neki savjet ili imaš nedoumicu?

- Mamu. Uvijek, i zauvijek.

Koliko si se promijenila otkako si postala majka?

- Više ne mogu biti spontana, postala sam jako emotivna i za otići do dućana moram dobro razraditi plan i program. Sve se promijenilo. Ta razina odgovornosti koju majčinstvo nosi promijeni svaku mamu, ali po meni, na bolje. Upoznala sam neke nove dubine i neke nove svjetove u sebi otkad imam djecu. Ne uzimam više ništa zdravo za gotovo, zahvalnija sam i poniznija prema svemu što imam i živim i doživljavam. Lista prioriteta je jasna, i to prvo mjesto na njoj više se nikad neće izmijeniti, to su oni, uvijek.

Koliko ti je bilo važno ‘ne izgubiti sebe‘?

- Priznajem, nisam dovoljno razmišljala o tome kada sam rodila Viktora. To je bilo doba korone, lockdowna i svih tih danas nezamislivih stvari. Tako da sam tek sada zapravo osvijestila koliko sam se izgubila u svoj toj prevelikoj ljubavi, strahu i “rutini”. Zapravo se lakše izgubiti nego sačuvati u tim trenucima. Danas to naglašavam svim prijateljicama koje su trudne.

Iskreno, mislim da svaka mama tih prvih par mjeseci sebe stavlja na posljednje mjesto. I to je normalno i okej. Ali treba naći doslovno pola sata dnevno vremena za sebe. Topli tuš ili chill glazba u pozadini, šetnja sa psom, ma i vožnja do dućana pomaže… (smijeh) Ponekad je tako malo dovoljno da bi se vratile k sebi…

Koliko su Viktor i Greta različiti?

- Fizički su dosta slični, ali karakterno je Viktor živahni ali emotivni zvrk, a Greta je jednako radoznala, ali mirnije naravi. Oboje su jako “svoji” - tvrdoglavi i ne odustaju lako. Koliko god me to zna izluđivati, drago mi je da od malena imaju tako čvrst karakter.

Kako je Viktor prihvatio činjenicu da neće biti više sin jedinac?

- Iznenađujuće dobro. Jako smo vezani pa sam mislila da će mu biti teže, ali jako je dobar prema Greti i obožava ju. Naravno, bilo je kriznih trenutaka, ali sve bez većih drama. Greta je prava tatina cura i sad se Vedran mora boriti s tom ljubomorom, jer se doslovno bore za njegovu pažnju. (smijeh)

Koje su tvoje odgojne metode? Imaš li neku svoju filozofiju odgoja?

- Nemam odgojnu metodu i ne vjerujem u išta slično. Mislim da moramo slušati svoju intuiciju, usađivati im prave vrijednosti, naučiti ih empatiji i toleranciji i jedina filozofija odgoja mora biti ljubav. Djeca moraju biti voljena kako bi naučila davati ljubav, da bi odrasli u bolje ljude. Ono jedino bitno - puno se igrati s njima, glupirati se, skakati, grliti ih i ljubiti, Kada plaču, utješiti ih, biti sto posto prisutni u trenucima kada smo s njima. Vjerujte, isplati se.

image

Na snimanju za Gloriju u travnju prošle godine

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Kako provodite slobodno vrijeme i vikende?

- Većinom pobjegnemo u Istru kad god ulovimo vremena. A ako smo u Zagrebu, onda smo u šetnji kvartom i našim parkićima oko Britanca.

Koja je razlika između Vedrana i tebe u pristupu prema djeci?

- U principu dijelimo isti pristup, zato i dobro funkcioniramo svi zajedno. Jedino, ja sam stalno za akciju i planove, a on je s njima skroz smiren, staložen. Odlično ih “hendla”. Greta mu je posebno privržena, nikoga ne vidi ako je Vedran u prostoriji.

Koliko je uloga oca važna – prema tvom mišljenju?

- Mama i tata. Nema ništa ljepše nego kad Viktor to sretan uzvikne kad dođe doma iz vrtića, jer smo svi četvero sami doma. Znam koliko je meni u životu važan bio tata. Kao uzor, kao najčvršći oslonac. Zato sam tako sretna kad vidim da i moja djeca to imaju u svom tati.

Koliko je važno vrijeme samo za vas dvoje?

- Ključno je. Nekad prođe cijeli dan da samo jurimo, poslovi, vrtić, rođendani, večernje kupanje, uspavljivanje djece... ali mi smo si stvorili rutinu i imamo to “naše vrijeme” kada djeca idu spavati. Ako uspijemo ubaciti neki solo weekend getaway jednom u par mjeseci, e to je onda već posebna priča. To je najbolji začin za brak - kratko putovanje bez djece. Da se ponovno podsjetite zašto ste se zaljubili. (smijeh)

Koliko je teško usklađivati poslovne obveze s majčinskim? Nakon što si drugi puta postala mama, izbacila si svoju beauty liniju – kako si to uspjela?

- Organizacija, organizacija i opet - organizacija. Brend Frankly good smo stvarali duži niz godina, nije sve izletjelo u par mjeseci, tako da sam sve uspjela organizirati. I još uvijek svakodnevno radimo na njemu, planiramo, pripremamo, testiramo... Ako je mama sretna, onda su i djeca sretna. A ova mama je sretna kad radi svoj posao, bio to onaj glazbeni dio ili moj dragi Frankly good.

image

Sina Viktora rodila je u siječnju 2020. godine, a kći Greta na svijet je stigla u studenom 2022.

PRIVATNA ARHIVA

Što je za tebe uspjeh?

- Ranije sam imala skroz drugu definiciju uspjeha. Kao i svi mi, mislila sam da je uspjeh tamo negdje gore, da ga, recimo u karijernom smislu, moram dosegnuti i da će u tom trenutku sve biti riješeno, bit ću najsretnija, najispunjenija. Joj, koliko sam bila u krivu. Nakon svih poslovnih uspjeha koji sam doživjela, danas “uspjeh” pronalazim u svakom danu, u puno dimenzija, a nekako mi je najveći i najdraži uspjeh kad me sin zagrli i kaže: "Volim te mama, baš si najbolja na svijetu".

Što bi iz današnje perspektive poručila mlađoj sebi?

- Ne razmišljaj previše, opusti se, prepusti se. I prihvati svaki izazov, ne propuštaj prilike. Život je prelijep, samo ga živi.

Ukradeš li si vremena za druženje s curama i koliko ti je to važno?

- Ne koliko bih htjela. Većina mojih cura ne živi u Zagrebu, tako da kad se vidimo (većinom ljeti i oko praznika), onda kvalitetno nadoknadimo to vrijeme.

Koliko ti je važno izražavati se kroz poslovni dio života?

- Moj posao je specifičan i neodvojiv dio mene. Tako da bih izgubila dio sebe da ga nemam.. To izražavanje mi je jako važno. To je moja strast, ono što me puni, ono bez čega ja nisam ja. I voljela bih kad bi i moja djeca pronašla takvu strast, prema bilo čemu.

Koji su ti planovi za ovu godinu?

- Plan je vratiti se aktivnije glazbi. Radimo, stvaramo, snimamo, bez pritiska. Vjerujem da će iz toga izaći nešto dobro. A što se tiče Frankly good brenda, u planu su mnoge novosti, novi proizvodi, akcije... Veselim se!

Kako bi opisala prošlu godinu?

- Upoznavala sam svoju Gretu, gradila Frankly good, putovala, puno se smijala i ne baš puno spavala. Ali sve to na stranu, godina je to koja me učvrstila i osnažila.

image

lista franka

GLORIA
Linker
27. travanj 2024 17:59