NE ODUSTAJEMO JER NISMO SAME

Priče hrabrih žena do suza su dirnule Gibonnija, voditeljicu Zrinku Grancarić, producenta Nikšu Bratoša i mnoge druge

Gibonnijevea pjesma zaštitni je znak kampanje ‘Ne odustajem’, a izvode je Mia Dimšić, Antonela Đinđić, Eni Jurišić i Nika Turković

Nismo same i nikada ne odustajemo, to je ukratko moto i glavna poruka žena oboljelih od metastatskog raka dojke, članica udruga koje su pokrenule kampanju “Ne odustajem”. Upravo zbog toga je istoimenu Gibonnijevu hit pjesmu “Ne odustajem”, skladatelj, aranžer i glazbenik Nikša Bratoš je ovaj put obradio za četiri ženska glasa. Izvode je Eni Jurišić, Nika Turković, Antonela Đinđić i Mia Dimšić, dok su prataće vokale otpjevale članice udruge Nismo same.

image

Producent Nikša Bratoš s pjevačicama Mijom Dimšić i Antonelom Đinđić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

- Za mene je privilegij i čast stajati uz ove hrabre žene i biti im koliko je to moguće pri ruci i od pomoći. Naglašavam njihovu hrabrost, a ne neustrašivost, jer one usprkost strahu i rizicima ne napuštaju prvu crtu i ne odustaju. Od njih svi mi ostali trebamo i moramo učiti - poručio je u svojoj video izjavi splitski pjevač.

Pogledajte video

Svečanoj promociji spota u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema nisu prisustvovale niti pjevačice Eni Jurišić i Nika Turković, koje su čekale rezultate svog testiranja na koronavirus.

image

Voditeljica Zrinka Grancarić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

A legendarni aranžer i producent Nikša Bratoš (62) ovu je kampanju intimno posvetio svojoj majci Ani, vitalnoj 91-godišnjakinji, kojoj je metastatski rak dojke dijagnosticiran 1989.

- Liječnici su mami nakon dijagnoze davali još dva mjeseca života, smatrali su je doslovce otpisanom, ali se ona kao veliki borac i nepopravljivi optimist izborila i pobijedila sve nedaće. A u kakvoj je formi najslikovitije dočarava podatak da je za Božić sama otišla u kupovinu i napravila sarme za cijelu obitelj - kaže Nikša Bratoš.

Čitajte i: Zbogom, kilogrami: Od Kristine Ercegović do Jadranke Kosor - slavne osobe otkrivaju recept za vitku liniju

Pjevačica Antonela Đinđić (25) pjesmu je, pak, posvetila svojoj baki Jasni koja je 2011. u 69. godini života preminula od posljedica zloćudne bolesti koja joj je dijagnosticirana u poodmakloj fazi. - Šokantna dijagnoza moju je nikad prežaljenu baku jednostavno slomila: izgubila je nadu u oporavak i - odustala - priča Antonela Đinđić, koja baku pamtim po najljepšim uspavankama, sjajnoj kuhinji, a najviše po požrtvovnosti, toplini i ljubavi, te mladenačkom duhu koji ju je krasio.

- Od nje sam naslijedila sluh i glas, ali i mnogo karakternih osobina što primjećuju svi koji su baku poznavali. Poučena upravo njezinim tragičnim primjerom jako pazim na zdravlje i odazivam se na sve preventivne preglede - nastavlja Antonela Đinđić koju je na promociju dopratio dečko Marko Kutlić.

image

Pjevačice Mia Dimšić i Antonela Đinđić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

U Hrvatskoj svake godine skoro tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke, a upravo njima je posvećena kampanja „Ne odustajem’’ koju su pokrenule udruge Nismo same, Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna s ciljem sustavne pomoći oboljelima.

- Liječenje uznapredovalog raka dojke može se opisati kao zahtjevna utrka u kojoj nema odmora niti predviđanja koliko će trajati. Stoga je izuzetno važno primjeniti multidisciplinarni pristup koji uključuje optimalno korištenje svih modaliteta liječenja, praćenje ishoda, psihološku pomoć, dobru suradnju s liječnicima obiteljske medicine, te podršku obitelji i udruga koje pacijenticama pružaju praktičnu, a još više emocionalnu i psihološku pomoć - istaknula je dr. sc. Ana Tečić Vuger, dr. med., Odjel za liječenje raka dojke Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore u KBC-a Sestre milosrdnice.

image

Dr. Vinko Viđak i Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Važnu ulogu u borbi s ovom bolešću ima i opća razina osviještenosti i dobra informiranost svih članova društva.

Čitajte i: Njemu treba domina i Pepeljuga: Ekskluzivni glumičin izvještaj iz ljubavnog epicentra sa slavnim reperom

- Zaista smo ponosni na ovu kampanju, a osobito nam je drago što su važnost inicijative prepoznale i osobe iz hrvatskog javnog života, te nam pružile veliku podršku. Naša inicijativa prvenstveno ima za cilj osnaživanje žena u njihovoj borbi s metastatskim rakom dojke te su upravo one najveća vrijednost ove kampanje čije su ispovijesti naše trajno nadahnuće da nikad ne odustanemo - naglasila Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same.

Linker
19. travanj 2024 16:40