Čistka na vrhu

Presudila velikim dečkima: Carrie Symonds, zaručnica Borisa Johnsona dobro poznaje mehanizme vlasti

Zaručnica britanskog premijera došla je glave dvojici najbližih suradnika Borisa Johnsona, koji su omalovažavali mlađe kolegice i njegovali toksičnu mačo kulturu te politički naškodili ocu njena djeteta, priču o njoj donosi magazin Gloria.

U Downing Streetu br. 10, sjedištu britanske vlade, više ne lete samo Amorove strijele, nego sijevaju mačevi i kotrljaju se glave. Iako nema nikakvu političku funkciju ni ovlasti, Carrie Symonds (32), zaručnica premijera Borisa Johnsona, iza kulisa organizirala je i sprovela veliku čistku u njegovom kabinetu. Prvi je stradao Lee Cain, direktor premijerove službe za odnose s javnošću. Johnson ga je namjeravao imenovati šefom svog ureda, no kako se Carrie tome žestoko usprotivila, Cain je bio prisiljen podnijeti neopozivu ostavku. Potom je pao i Borisov glavni savjetnik Dominic Cummings, inače glavni Cainov saveznik. Njih dvojica bili su na čelu takozvanih Brexit Boysa, pretežito muške ekipe koja je Johnsonu pomogla da na izborima osvoji vlast agresivnim potpirivanjem sentimenata protiv Europske unije.

image
Carrie dobro poznaje mehanizme vlasti jer je bila šefica odnosa s javnošću Konzervativne stranke.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nedugo nakon što se Borisova nova božica ljubavi Carrie Symonds uselila u Downing Street, počele su i njezine trzavice s Brexit Boysima. Pogrdno su je prozvali “Princess Nut Nuts”, što bi se ugrubo moglo prevesti kao “princeza Luda vjeverica”. U taj su nadimak, prema obrascu prizemnog koknijevskog humora, ugradili sve što misle o njoj: zahtjevna kao da je kraljevskoga roda, trknuta u glavu i crtama lica nalik vjeverici. Aludirajući na njihovu ideološku isključivost i strahovladu kojom podređene drže u pokornosti, Carrie je svoje mrzitelje neformalno prozvala mahnitim mulama.

Primarno joj se nije svidio njihov odnos prema ženama u Borisovoj ekipi, osobito prema mlađim savjetnicama.

Primijetila je da ih stalno omalovažavaju i guraju u stranu. Iako se njezin zaručnik ponosno deklarira kao feminist, dopustio je da njegovim kabinetom zavlada toksična mačo kultura koju su Cummings i Cain provodili željeznom rukom.

- Na sastancima bi se Dominic i Lee okomili na žene postavljajući im pitanja na koja nisu mogle odgovoriti. Te su mikroagresije posebno bile usmjerene prema vrlo mladim ženama - otkriva jedan izvor iz Downing Streeta. Osim ženske solidarnosti, gospođicu Symonds je na intervenciju protiv Brexit Boysa navela i procjena da politički škode njezinom zaručniku. Smatra da su premijera držali u izolaciji i okretali medije protiv njega te da je kaos u borbi protiv koronavirusa, plaćen mnogim životima, izravna posljedica njihovih loših savjeta. Uvjerena je da su za imidž Borisa Johnsona kao šeprtljavog premijera kojem sve krizne situacije izmiču iz ruku ponajprije odgovorni Cummings, Cain i njihova klika.

image
Prva žrtva Carrie Symonds bio je Lee Cain, direktor premijerove službe za odnose s javnošću.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Majka Borisovog najmlađeg sina Wilfreda dobro poznaje mehanizme vlasti jer bila je šefica odnosa s javnošću Konzervativne stranke i ima dosta istomišljenika među torijevcima. Sve joj to, dakako, ne daje ovlasti da kadrovira i osobno se ne bi mogla obračunati s Brexit Boysima, ali znala je što i kako Borisu treba šaputati na jastuku. Ni prvi ni zadnji put u povijesti da političari važne odluke donose pod utjecajem svojih žena, milosnica ili, u konkretnom slučaju, zaručnica.

Mala ženska revolucija

Tako se Boris, koji je i prije zbog ljubavi radio svakakve ludorije, zbog mira u kući odrekao svojih ljubimaca. U budoarskoj uroti protiv Brexit Boysa prva zaručnica Ujedinjenog Kraljevstva imala je vjerne suradnice: Allegru Stratton, glasnogovornicu vlade, i Muniru Mirzu, direktoricu premijerova političkog odbora. Malu žensku revoluciju podržala je i nekolicina visokopozicioniranih muških saveznika. Pritisnut s raznih strana, poslovično neodlučni Johnson na kraju im je dao ono što su tražili. Mnogi Britanci misle da su Carrie i njezina ekipa za prevrat zapravo učinili veliku uslugu naciji i domovini makar ne odobravaju što je to postignuto istim podzemnim metodama kao na dvoru kraljice Elizabete - spletkama, podmetanjima i ogovaranjima.

image
Glavnog arhitekta Brexita Dominica Cummingsa bivši premijer David Cameron prozvao je karijernim psihopatom.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Izvan najužih vladajućih krugova malo tko će proliti suzu za Cainom, još manje za političkim strategom Dominicom Cummingsom, kojeg je bivši premijer David Cameron nazvao karijernim psihopatom. Johnson se toliko oslanjao na njegove ideje i savjete da je Cummings, glavni arhitekt Brexita, u javnosti stekao imidž premijera iz sjene. Popularnost mu se počela urušavati proljetos, nakon što se doznalo da je prekršio karantenu iako je pokazivao simptome zaraze koronavirusom. Johnson ga je tada zdušno branio i time potkopao vlastiti integritet.

Lani je Cummings brutalno dao otkaz Soniji Khan, savjetnici u vladi bivše premijerke Therese May, naredivši policajcima da je otprate iz ureda u Downing Streetu. Nemili incident završio je na sudu jer Sonia tvrdi da je žrtva seksizma i traži zadovoljštinu. Ponajviše zahvaljujući “Ludoj vjeverici”, Sonia i slične žrtve Cummingsove bezobzirnosti prema podređenima sada mogu otvoriti šampanjac i veselo nazdraviti padu do jučer svemoćnog Johnsonova Rasputina.

Linker
13. travanj 2024 16:58