počivala u miru

Preminula osmogodišnja Kiara Goršić

Kiari Goršić je 2021. godine dijagnosticiran zloćudni tumor na mozgu gradusa IV, najagresivniji od svih vrsta. U humanitarnoj akciji je prikupljeno oko 18 milijuna kuna te je Kiara s obitelji otputovala u San Francisco.

Osmogodišnja Šibenčanka Kiara Goršić preminula je jučer, u ponedjeljak 25. srpnja, u SAD-u.

"Nebo je postalo bogatije za još jednog anđela. Prekrasna naša djevojčice nikada te nećemo zaboraviti. Počivaj u miru Božjem, a roditeljima, seki i ostaloj obitelji iskrena sućut i da im dragi Bog da snage za dalje", objavila je danas udruga "Agenti dobrote - Šibenik".

Portalu ŠibenikIN vijest je potvrđena od osoba bliskih obitelji.

Kiari Goršić je u srpnju 2021. godine dijagnosticiran zloćudni tumor na mozgu gradusa IV, najagresivniji od svih vrsta. Nakon teške operacije koju je prošla, za nju u Hrvatskoj više nije bilo lijeka zbog čega je obitelj prikupljala sredstva za odlazak na eksperimentalno liječenje u SAD.

image

Kiari je dijagnosticiran iznimno rijedak zloćudni tumor na mozgu

SASA BURIC/CROPIX

U humanitarnoj akciji je prikupljeno oko 18 milijuna kuna te je Kiara s obitelji 20. prosinca 2021. otputovala u San Francisco.

Mjesec dana nakon odlaska Kiarina roditelji, majka Matea i otac Valentino, razgovarali su s novinarkom Glorije Dolores Tolić i rekli da im je odlazak na liječenje dao novu snagu i vjeru. Bolnica UCSF Benioff, u kojoj se Kiara liječila, najpoznatija je dječja klinika za eksperimentalnu terapiju protiv raka kod malih pacijenata. Riječ je o oralnoj kemoterapiji koja se donekle pokazala uspješnom i kod najtežih dijagnoza, poput Kiarine.

"U sklopu bolničkog kompleksa je dvadesetak odvojenih zgrada i zaista je sve vrlo impresivno. Kiara, srećom, ne leži u bolnici, premda svaki dan ima preglede", rekao je tata Valentino, dodajući da medicinsko osoblje zna za Kiaru jer je bila prvo dijete izvan Amerike s dijagnozom difuznog glioma moždanog debla koje je dobilo priliku za ovakvu vrstu liječenja.

image

Kiara Goršić

SASA BURIC/CROPIX

"Kiara je odmah krenula s liječenjem. Propisana su joj dva obavezna lijeka: jedan pije jednom tjedno, a drugi svaki dan. Terapiju za sada podnosi odlično. Samo ju je prvi dan mučila blaga vrtoglavica, no nakon toga više nije imala nikakvih ozbiljnih nuspojava", rekla je Matea.

S Kiarom i njezinim roditeljima u Ameriku je otišla i trogodišnja kći Vita. Mala obitelj živjela je u unajmljenom dvosobnom stanu u blizini bolnice.

image

Kiara Goršić

SASA BURIC/CROPIX

"Grad je prekrasan, no život je tu hektičan, a otkako smo stigli, uglavnom pada kiša. Zbog vremenske razlike prvih desetak dana po dolasku u krevetu smo bili već u 19 sati, a dizali smo se u četiri ujutro. Kako Kiara svaki dan ima preglede, do sada smo od gradskih atrakcija uspjeli razgledati samo zoološki vrt, akvarij i nekoliko muzeja. Djevojčice vole šetati uz ocean, a doma se zabavljamo uz društvene igre. Otkako smo tu, dodatno smo se uvjerili koliki je borac naša Kiara. Sve podnosi šutke i još nije zaplakala, unatoč tome što joj je sve novo, od bolnice, liječnika, stana... Znamo i da joj silno nedostaju bake i djedovi, kao i svima nama", rekla je Matea, dodajući da im je puno ljudi iz Hrvatske slalo poruke podrške.

Ona i suprug bili su zahvalni svima koji su skupljali novac za liječenje njihove Kiare.

Linker
28. ožujak 2024 05:45