Zovi Jane

Prema istinitoj priči: Stiže potresan film o tajnoj mreži žena Zovi Jane

Mreža Z_ovi Jane doista je postojala, njihovi su likovi stvarni: jako su riskirale pomažući jedna drugoj po pitanju pobačaja jer su kazne bile rigorozne.

U Americi se događa ‘gileadizacija‘ prava na pobačaj po izboru, a holivudske glumice poput Elizabeth Banks ne namjeravaju sjediti skrštenih ruku. Dokazuje to film "Call Jane" koji progovara o ženama, pobačaju, ženskim pravima i životu u SAD-u prije nego je Vrhovni sud 1973. presudom Roe vs Wade izglasao pravo na pobačaj (Vrhovni sud je u lipnju ove godine poništio istu presudu), a ona tumači glavnu ulogu. Njezin razgovor u The New York Timesu o potresnom filmu možda će barem dio Amerike navesti da se zapitaju kuca li im na vrata Gilead iz "Sluškinjine priče"?

Film "Call Jane" vraća nas u šezdesete godine prošlog stoljeća, a ona tumači ulogu Joy koja mora prekinuti trudnoću. U nemogućoj je situaciji, sustav je pritišće i tlači do granice pucanja sve dok se ne poveže sa ženskom underground mrežom Zovi Jane koja će joj pokušati pomoći, piše The New York Times. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Sundanceu u siječnju ove godine, a prikazivanje u Americi počinje 14. listopada.

"Radi se o ženskoj reproduktivnoj pravdi. Htjela bih da ljudi stvarno shvate protiv čega su se te žene borile", kaže glumica.

Skupinu običnih žena koje u filmu spašavaju Joyin život predvodi Virginia (glumi je Sigourney Weaver), a na veliko platno prenijete su iz stvarnog života. Da, mreža Jane doista je postojala, njihovi su likovi stvarni: jako su riskirale pomažući jedna drugoj po pitanju pobačaja jer su kazne bile rigorozne.

"Ja sam glumica. Pokušavam zabaviti ljude. Ne želim nametati svoje izbore oko bilo čega. Nisam prigodna ratnica. Protiv sustava se treba boriti cijelo vrijeme," zaključuje.

Linker
24. travanj 2024 02:26