INTERVJU

Poslušajte kako zvuči Asante! Vode ga sestre blizanke, dječja psihijatrica i glumica iz Zagreba

Sestre Mariju Bolfan i Martu Bolfan Ugljen od najranijeg djetinjstva najviše povezuje ljubav prema pjesmi i glazbi, a prije osam godina osnovale su naš najnagrađivaniji a cappella sastav.

Članovi a cappella sastava Asante iz Zagreba s godinama su se mijenjali, trenutačno su u njemu odvjetnica, kiparica, teta u vrtiću, ekonomist..., a njegova konstanta bile su i ostale sestre blizanke Marija Bolfan i Marta Bolfan Ugljen koje su ga i osnovale. A kako zvuči kad se bez pratnje instrumenata izvode popularni hitovi, pjesme Massima, Tajči, Parnog Valjka, Billie Eilish i drugih, uvjerili smo se u zagrebačkom Dobrom zvuku. Nastupile su u sastavu s Carlom Radnić, Tihanom Broz Matić, Martinom Dujlović, Petrom Vidas i Andrijom Kajtarom, a zbog nastupa Asantea klub je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, iako je te večeri na Jarunu pjevao miljenih zagrebačke publike Nick Cave.


Kako birate pjesme?

Marta: Demokratski. Ali imamo jako sličan ukus.

Marija: Svi mogu predložiti što god požele i u principu se uvijek dogovorimo, jer svi volimo popularnu glazbu osamdesetih i devedesetih uz koju smo odrastali. Ali na kraju balade kao voditeljica sastava imam pravo veta i mogu reći da nešto ne može, što se stvarno rijetko dogodi.

Koliko dugo postojite?

Marija: Osam godina pod ovim nazivom.

Marta: Ali smo nas dvije oduvijek pjevale zajedno i ta ljubav nas kako sestre najviše povezuje. Zajedno smo odrastale po zborovima, čak smo u nekim fazama pjevale u nekoliko njih istovremeno, a obje imamo i osnovno glazbeno obrazovanje s tim da je Marta završila violinu a ja klavir.

image

Asenteu je ime dala Marija Bolfan (u sredini), a na svahiliju to znači - hvala

DAMIR KRAJAC CROPIX

Tko je odabrao ime Asante?

Marta: Marija je nekoliko mjeseci kao humanitarka provela u Africi i tamo je naučila što asante znači na svahiliju.

Marija: Asante znači - hvala. To je za mene inače jedna od najljepših riječi u svakom jeziku.

Čitajte i: Pa, pa, Hollywoodu! Glumačke velikane odsad zovemo zvijezdama streaming platforme

Koji ste glasovi?

Marta: Sopran.

Marija: A ja sam tenorina, najdublji ženski glas.

image

A cappella sastav Asante osnovan je 2014.

DAMIR KRAJAC CROPIX

Tko je od vas dvije stariji?

Marija: Starija sam punih pet minuta od Marte i to mi je u našim prepirkama uvijek zadnji adut kad se više nemam za što uloviti. Glavni argument da me se mora poslušati.

Marta: Ha, ha, pa ti to pravo nikad nisam niti osporavala... A i uvijek te slušam, kad si se od malih nogu nametnula kao vođa.

Po čemu pamtite školovanje u istom razredu?

Marta: U školi je mama zbog mene pozavna na razgovor jer sam zaneseno gledala kroz prozor i sanjarila umjesto da pratim nastavu, a Marija je bila učenica generacije.

Marija: Ali je zato Marta živjela na mojim zadaćama. U životu nije napisala zadaću iz njemačkog.

image

Uzor su im Voctave i The Pentatonix

DAMIR KRAJAC CROPIX

Jesu li vas roditelji isto odijevali?

Marija: Samo kad smo bile male.

Marta: Imale smo neke iste stvari u različitim bojama i to je bilo to. Valjda smo oduvijek bile prerazličite, pa taj pokušaj nije imalo smisla ili to jednostavno nije bilo izvedivo.

Kako ste odabrale studij?

Marija: Oduvijek sam znala da ću na medicinu, psihologija me uvijek najviše zanimala.

Marta: A ja sam faks upisala slučajno: pratila sam ekipu na prijamni u Osijek i upala. Ali na kraju obje radimo s djecom - ja u kazalištu lutaka, a Marija kao dječja psihijatrica.

Kako organizirate probe i nastupe kad radite, imate obitelji, djecu...?

Marta: Nije lako, jer naši članovi rade i u smjenama, pa se nalazimo po kućama, kada i kako stignemo.

Marija: Ali nam je toliko lijepo zajedno da smo se i u koroni nalazili u parkiću na klupi i vježbali. A prolaznici su se zaustavljali i slušali nas. Osim toga, to je glavni razlog da se Marta i ja sretnemo barem jedanput tjedno same, bez obitelji i djece.

image

Asante je naš najnagrađivaniji a cappella sastav

DAMIR KRAJAC CROPIX

Tko su vam glazbeni uzori?

Marija: Naši uzori su Voctave, vokalni sastav iz Amerike, i The Pentatonix, posebno njihov prvi album.

Marta: U Americi je a cappella pjevanje iznimno popularno, svako sveučilište ima najmanje jedan svoj sastav koji izvodi popularnu glazbu, a neka i više njih. A kako mi se čini ta moda stiže i u Europu, pa i kod nas.

Što smatrate svojim najvećim uspjehom?

Marija: Grand prix na međunarodnom natjecanju zborova i malih sastava Istria Cantat u Puli.

Marta: Pobijedili smo s pjesmom Cyndi Lauper ‘Time After Time‘. Inače smo u svojoj kategoriji obično prvi ili drugi, a u Puli smo preklani bili ukupni pobjednici od svih kategorija. Nastupila su čak 33 zbora i mala sastava, pa je uspjeh tim veći.

Linker
18. travanj 2024 03:31