Tenzije rastu

Pola stoljeća unatrag: Nezapamćeni udar na ženska prava razbjesnio je Kamalu Harris

Sve je vidljiviji utjecaj konzervativne struje u SAD-u, gdje se pokušava promijeniti povijesni zakon o pobačaju iz 1973., što je prema mišljenju američke potpredsjednice izravno uskraćivanje ženskih sloboda u režiji bijelih republikanaca na poziciji moći.

Strah i zbunjenost šire se među ženama u SAD-u, gdje je počela nova teška bitka za reproduktivne slobode i autonomiju ženskog tijela. Iz američkog Vrhovnog suda procurio je nacrt odluke prema kojoj bi se saveznim državama dopustilo da samostalno i svojevoljno odlučuju hoće li zabraniti pobačaj, što je pokrenulo val sve zapjenjenijih prosvjeda diljem zemlje. Bez obzira na to gdje živjele, Vrhovni sud je svim Amerikankama još davne 1973. jednom presudom (Roe protiv Wadea) zajamčio ustavno pravo na prekid trudnoće, no sadašnji saziv, po svemu sudeći, namjerava preinačiti tu presudu i kotač povijesti vratiti pola stoljeća unatrag.

"Pobačaj je duboko moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje građanima pojedinih saveznih država da reguliraju ili zabranjuju pobačaj", stoji u tom dokumentu Vrhovnog suda.

image

Stručnjaci procjenjuju da bi zabrana pobačaja rezultirala 20-postotnim povećanjem smrtnosti zbog komplikacija u trudnoći.

PROFIMEDIA

Donald Trump je za svog predsjedničkog mandata u Vrhovni sud instalirao tri svoja konzervativna pulena, nakon čega u tom časnom skupu većinu glasova imaju suci neskloni pobačaju. Republikanci oduvijek zastupaju tezu da je abortus nespojiv s američkom poviješću i tradicijom, a ne spominje se ni u ustavu. Smatraju da su pobačaji ravni ubojstvu i da je nedopustivo financirati ih novcem poreznih obveznika. Bude li presuda iz 1973. zaista poništena, bit će to silna pobjeda republikanskog svjetonazora i veliki udarac Bidenovoj administraciji. Iako je veliki borac za ženska prava, bogobojaznom katoliku Bidenu nikad se nije bilo ugodno izjašnjavati o svenarodnom, ustavom zajamčenom pravu na pobačaj pa je i sada pustio da umjesto njega govori potpredsjednica Kamala Harris.

"Kako se usuđuju reći ženi što može, a što ne može sa svojim tijelom", grmjela je Harris. "Kako se usuđuju! Kako se usuđuju pokušati je spriječiti da sama odredi svoju budućnost! Kako se usuđuju uskratiti ženama prava i slobode!"

Letitia James, državna tužiteljica države New York, sebe smatra vjernicom i ima iskustvo pobačaja, o čemu je govorila okupljenim prosvjednicima na Manhattanu:

"Ponosno sam otišla u Centar za planiranje roditeljstva i nikome se nisam ispričavala. Moj Bog kaže da sam moraš donijeti najbolju odluku za sebe i svoj život."

image

Prosvjednicima je nepojmljivo da pretežito muški i
pretežito bjelački sud odlučuje o sudbini milijuna žena.

SHEILA FITZGERALD

Čitajte i: Čast iz Bijele kuće: Najpoznatija bogatašica postala najglasnija zaštitnica ‘problematične‘ djece

Ako deveteročlani Vrhovni sud za nekoliko tjedana zaista poništi presudu Roe protiv Wadea, Amerika će imati dva pravno konfliktna režima. Pobačaj će vjerojatno ostati legalan u državama gdje su na vlasti demokrati, primjerice u Kaliforniji, New Yorku, Michiganu i Wisconsinu, ali će biti stavljen izvan zakona gdje vlast drže republikanci, primjerice u Teksasu, Oklahomi ili Idahu. Ukupno 13 država tradicionalno je sabotiralo i otežavalo provođenje prava na abortus, a sad jedva čekaju da uvedu totalnu prohibiciju, uz izuzetke kad trudnoća ugrožava zdravlje ili život žene. U 11 američkih država s konzervativnom većinom odlučni su zabraniti i prekid trudnoće uzrokovane silovanjem ili incestom. U Louisiani, državi koja još uvijek izriče smrtnu kaznu, već pripremaju zakon koji bi oplođeno jajašce definirao kao punopravnu osobu. To bi značilo da svaka žena koja pobaci i svatko tko joj u tome pomogne mogu biti optuženi za ubojstvo.

image

Američka potpredsjednica Kamala Harris smatra da nitko nema pravo odlučivati o pravu žene na izbor.

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PRO

"Što je sljedeće?", pitaju zagovornici pobačaja. "Hoćete li zabraniti i kontracepciju, međurasne i istospolne brakove?"

Pred kućama članova Vrhovnog suda, među kojima su samo tri žene, odvijaju se protestna bdjenja uz svijeće; u zoru ih bude protestni plesovi pod njihovim prozorima.

Prosvjednicima je nepojmljivo da pretežito muški i pretežito bjelački sud, u kojem je jedan sudac (Brett M. Kavanaugh) bio pod sumnjom za seksualno uznemiravanje, odlučuje o sudbini milijuna žena. Svaki pobačaj je priča za sebe, a iz priča što ih žene dijele na društvenim mrežama lako je zaključiti da bi zabrana pobačaja najviše pogodila one iz ekonomski najugroženijih slojeva društva. Zabrana pobačaja, predviđaju stručnjaci, rezultirala bi 20-postotnim povećanjem smrtnosti zbog komplikacija u trudnoći. Kalifornijske klinike za abortus već se pripremaju za navalu klijentica iz manje slobodoumnih krajeva SAD-a. Šire kapacitete, otvaraju nova radna mjesta, a država im u svemu tome svesrdno pomaže, i financijski i logistički. Mobiliziraju se i pro-life aktivisti kako bi još jače, žešće i češće opsjedali takve klinike i ometali im posao. A tenzije rastu.

Linker
14. travanj 2024 06:14