Prva pa glavna

Poklon koji je nagovijestio budućnost Marije Buge Šimić: ‘Ova uloga mi je bila suđena‘

Zagrebačka operna pjevačica i glumica, kćer Vitomire Lončar i Ivice Šimića, debitirat će u naslovnoj ulozi mjuzikla ‘Ljepotica i zvijer‘ kazališta Komedija.

Gotovo da ne postoji upit na koji zagrebačka operna pjevačica Marija Buga Šimić, debitantica u naslovnoj ulozi mjuzikla sezone "Ljepotica i zvijer" kazališta Komedija, nema spreman odgovor. Osim jednog.

Nemojte je pitati koji je operni fah. Njezini profesori na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te na specijalizaciji u Bernu bili su podijeljeni po tom pitanju: jedni su je svrstavali među lirske, a drugi među mezzo-soprane. U Švicarskoj su je uputili fonijatrici operne dive Renate Tebaldi (liječnici specijaliziranoj za glasnice) ne bi li se doznalo kamo pripada.

"Fonijatrica mi je slavodobitno rekla:‘Ovo rijetko viđam! Ti si poseban slučaj! Imaš sopranske glasnice u grlu mezzo-soprana!‘ Pomislila sam zdvojno kako sam sada i službeno operna pjevačica bez faha", prisjeća se kći zagrebačkih glumaca Vitomire Lončar i Ivice Šimića, osnivača kazališta "Mala scena".

image

Debitira u prvoj ulozi u mjuziklu

TOMISLAV KRISTO CROPIX

Činjenica da nema opernu ‘ladicu‘ nije je omela da nastupi u adaptaciji istoimenog Disneyjeva animiranog filma iz 1991. Premijera mjuzikla postavljenog u suradnji s Produkcijom Disney i u dogovoru s društvom Music Theatre International (Europe), bit će 22. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Režiju i koreografiju potpisuje Leo Mujić, na pozornici ćemo vidjeti kompletan Komedijin ansambl, a u naslovnoj ulozi izmjenjivat će se Vanda Winter i Marija Buga Šimić. To joj je ujedno i prva glavna uloga u mjuziklu. Činjenica da je tumači pokazala se, na neki način, proročanskom.

image

Osmogodišnja Buga u Bellinom kostimu

Naime, na dar je prije dvadeset godina dobila žuti kostim junakinje "Ljepotice i zvijeri". Cijeli mjesec nije izlazila iz njega - o čemu svjedoči fotografija osmogodišnje Buge na društvenim mrežama. A nakon dva desetljeća, sad već legendarnu žutu haljinu odjenut će ponovno u predstavi kojom kazalište Komedija započinje novu sezonu.

image

Film Ljepotica i zvijer

MANDEVILLE FILMS/WALT DISNEY P/AFP/PROFIMEDIA

"Belle je interesantan Disneyev lik jer je ona ta koja donosi odluke i preuzima odgovornost. Ona na kraju spasi Zvijer, ne čeka skrštenih ruku da Zvijer spasi nju. Snažna je i odlučna. Imajući to u vidu, na sceni očekujete ekstrovertiranu i glasnu heroinu, međutim Belle je sve osim toga. Nježna je, introvertirana. Njen unutarnji svijet jako je bogat, ali rijetkima ga pokazuje. Kako sam ja glasna, ekstrovertirana, imam malo jaču mušku energiju u sebi, izazov mi je ući u nju jer ju treba igrati mekano i nježno", tumači glumica i pjevačica odrasla u kazalištu "Mala scena".

image

Buga Šimić paralelno s probama za ulogu Belle vodi obiteljsko kazalište "Mala scena"

TOMISLAV KRISTO CROPIX

Danas vodi kompletan teatar i glumi u predstavama za djecu i mlade, bavi se papirologijom i financijama jer njezini roditelji već šest godina predaju na fakultetu u Kini. U Zagrebu sve glatko funkcionira, kao da nisu otišli, a mlada pjevačica i glumica paralelno s obiteljskom poslom u kazalištu, dvaput dnevno odlazi na probe mjuzikla i gradi vrlo zahtjevnu ulogu.

image

Operna pjevačica bez faha

TOMISLAV KRISTO CROPIX

"Kako uspijevam? Od mame sam naslijedila sklonost strukturi, redu, stavljanje stvari na njihovo mjesto, smisao za organizaciju. Dobro, neke stvari još treba izbrusiti, ali osnove imam zahvaljujući njoj. Od mame i tate naslijedila sam temelje na kojima je izgrađena moja kazališna estetika. A od tate sam naučila neizmjernu važnost poštovanja redatelja i njegove vizije. Okej, glumci su sukreatori predstave, ali naš posao je izvršiti redateljevu viziju. Uz to, roditelji su me poticali da se ne limitiram samo glumom ili samo solo pjevanjem. Tata mi je stalno ponavljao: ‘Bugo, igraj se! Ne misli, samo se igraj‘. Zato se na probama, igrajući Belle i sama igram", zaključuje Buga Šimić.

Linker
13. travanj 2024 17:53