AVANTURA ŽIVOTA

Otkrivene tajne! Naš najpoznatiji ljubavolog sa suprugom govori o prokušanim receptima za učvrščivanje ljubavi i braka

Supružnici Bruno i Maja Šimleša u 22 dana propješačili su 515 kilometara, osnažili vezu i prikupili stotine tisuća kuna donacija za žene oboljele od raka.

- Otkrili smo ljepote naše zemlje, zaradili upalu mišića i žuljeve od kojih se još oporavljamo, osnažili duh i tijelo, te se još više zaljubili jedno u drugo - rezimira za Gloriju zagrebački sociolog Bruno Šimleša (42) životnu avanturu u koju se upustio sa suprugom Majom Šimlešom (43). Još se nisu slegli dojmovi s 22-dnevnog putovanja Hrvatskom, na kojem su prehodali 515 kilometara, a već su zaokupljeni novim projektima. Bruni potkraj listopada u izdanju Frakture izlazi deseta knjiga “(P)ostati zdrav”, a Maja, simultana prevoditeljica u institucijama EU u Bruxellesu i Starsbourgu, istodobno objavljuje slikovnicu “Lovci na snove”. Jedan od naših najpopularnijih autora priručnika za samopomoć ovu je knjigu, kaže, pisao za sve one koji nastoje pobijediti tešku bolest, i za njihove bližnje, no namijenjena je i svima ostalima koji žele ostati zdravi.

image
Bruno je na Velebitu dobio novu dimenziju...
PRIVATNI ALBUM

- Ljude želim potaknuti da o zdravlju ne počnu razmišljati tek kad se razbole, nego da bolest preveniraju. A posebnu važnost u holističkom, sveuobuhvatnom pristupu zdravlju imaju naše srce i naš um, koji mogu postati tvornica lijekova. Knjiga je nastala na temelju mog 15-godišnjeg iskustva rada sa ženama oboljelima od raka - priča Bruno Šimleša, jedan od najagilnijih volontera u udruzi Sve za nju koja, među ostalim, pruža psihološku pomoć bolesnim ženama. Prema znanstvenim istraživanjima, naime, trećina oboljelih na putu do ozdravljenja treba stručnu pomoć psihologa, psihoterapeuta ili životnih trenera, kako bi se lakše nosili sa šokom nakon dijagnoze zloćudne bolesti, izazovima liječenja, te novim izgledom tijela u postoperativnom oporavku.

image
Istarski poluotok bračni je par prehodao u sezoni berbe bundeva.
PRIVATNI ALBUM

- Svaka faza ima svoje izazove, a za neke se možemo pripremiti jer promjena izgleda tijela - koje se ionako stalno mijenja - u konačnici nije ništa strašno, ali njegov novi izgled treba prihvatiti - nastavlja Šimleša, koji je svojedobno na zagrebačkom Cvjetnom trgu obrijao glavu na ćelavo - u znak solidarnosti sa svima koji tijekom terapije izgube kosu. Protekle tri godine je vodio akcije za besplatno ljetovanje članica udruge i njihovih obitelji, a ljetos je, hodajući sa suprugom Majom, skupljao i donacije za razne oblike psihološke pomoći ženama - te skupio 321 tisuću kuna. Najveća nagrada za rad mu je, kaže, zahvalnost članica udruge, a mnogo mu znače i poruke podrške kakve je dobivao tijekom njihove ljetošnje turneje.

image
Na usponu do Vaganskog vrha Bruni je na ruku sletio leptir, koji se u mnogim kulturama smatra znakom sreće i unutarnje promjene.
PRIVATNI ALBUM

- Prošli tjedan sam, recimo, upoznao malenu Meri za koju smo Maja i ja - superheroji. Petogodišnja Siščanka je preboljela rak bubrega, a našu je priču vidjela na televiziji. Kad je upitala svoju mamu Veroniku hodamo li i za nju, dobila je pozitivan odgovor i poželjela nas upoznati - kaže Šimleša.

image
Maja i Bruno prikupili su 321 tisuću kuna za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka.
PRIVATNI ALBUM

Njihova avantura života imala je i privatni cilj - osnaživanje vlastite veze, jer svaki izlazak iz zone komfora i snalažanje u nepredvidivim situacijama, poput onih u prirodi, donose dragocjena zajednička iskustva koja partnere u konačnici dodatno povezuju.

- Bruno i ja obožavamo boraviti u prirodi, pa smo medeni mjesec proveli na Aljasci, išli smo na pješačke ture po Islandu i Norveškoj... No prije našeg putovanjaja nikada nismo na planini proveli duže od jednog dana, a kamoli da smo prespavali usred šume u šatoru - kaže Maja Šimleša i dodaje kako je zajedničko iskustvo trekinga po Istri i planinarenja Gorskim kotarom i Velebitom, po dvadeset i više kilometara na dan, s ruksacima od 20 kilograma na leđima, definitivno bilo vrlo stimulativno za njihov odnos.

image
Posljednju velebitsku dionicu od 32 km Bruno je prohodao s Davorom Rostuharom.
PRIVATNI ALBUM

Maja će tako zauvijek pamtiti četrnaestu godišnjicu braka i Brunin poklon, pjesmu koju joj je 26. kolovoza otpjevao usred Nacionalnog parka Risnjak, dok su se spuštali sa Snježnika.

Zašto se Maja uspaničarila u šatoru kod Tatekove kolibe na južnom Velebitu, gdje su se upoznali ona i Bruno ili, primjerice, što im je značio odlazak u Argentinu, čitajte u novom broju magazina Gloria uz koji vam darujemo knjižicu s popustima za shopping u Designer Outletu Croatia i robnoj kući IKEA.

image
GLORIA
Linker
22. travanj 2024 21:41