BEN GLASS/MGM/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
STARA ŠKOLA

Oproštaj od nesretnog filmskog barda: Dva puta se ženio i dobio četvero djece s tri žene

Proslavljeni američki glumac William Hurt nakon višegodišnje borbe izgubio je bitku sa zloćudnom bolesti.

Proslavljeni američki glumac William Hurt nakon višegodišnje borbe izgubio je bitku sa zloćudnom bolesti.

Za prvu filmsku ulogu u karijeri u znanstvenofantastičnom trileru Izmijenjena stanja redatelja Kena Russella iz 1980. bio je nominiran za Zlatni globus, svjetsku slavu stekao je neo-noir erotskim trilerom Tjelesna strast u kojem mu je partnerica bila Kathleen Turner 1981., a svog jedinog Oscara 1986. zaslužio je za ulogu feminiziranog homoseksualca Luisa Moline u ljubavnoj drami Poljubac žene pauka čija se radnja odigrava u brazilskom zatvoru.

image

Svog jedinog Oscara dobio je za 'Poljubac žene pauka', ljubavne drame u kojoj mu je partner bio Raul Julia

HB FILMES/SUGARLOAF/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Američki glumac William Hurt bio je holivudski velikan stare škole koji je paralelno uz filmsku i televizijsku karijeru gradio i kazališnu. Uostalom na film je stigao kao 30-godišnjak iz off-Broadwayskih produkcija, svoju prvu važnu nagradu Obie dobio je za debitantsku ulogu u kompaniji Circle Repertory, kroz koju su prošli Kathy Bates, Jeff Daniels, Judd Hirsch, Cynthia Nixon, Christopher Reeve, Alec Baldwin, Demi Moore i John Malkovich, da spomenemo široj javnosti najpoznatija imena.

image

Zvjezdana ekipa filma 'TV vijesti': Holly Hunter, William Hurt i Albert Brooks

20TH CENTURY FOX/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Svi su plakali! Legenda jedva može pred publiku, ali na pozornici mu je još uvijek najbolje!

William Hurt rođen je 20. ožujka 1950. u Washingtonu, a nakon razvoda roditelja brigu o njemu preuzeo je otac, zaposlenik američkog State Departmenta s kojim je živio u Somaliji i Sudanu, dok je Alfred McChord Hurt ondje boravio u diplomatskim misijama.

image

John Travolta, Robert Pastorelli, Andie Macdowell i William Hurt u filmu 'Michael' 1996.

TURNER/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Premda je na Sveučilištu Tufts studirao teologiju, na kraju je u New Yorku upisao glumu na Julliardu, u filmsku povijest upisao se kao jedan od rijetkih glumaca koji su tri godine zaredom bili nominirani za Oscara.

Zlatni kipić je osvojio s Poljupcem žene pauka, iduće godine ponovno je nominiran za glavnu ulogu logopeda u školi za gluhonijeme koji se zaljubljuje u svoju učenicu u romantičnoj drami Djeca manjega boga, a 1988. zablistao je u romantičnoj komediji TV vijesti i treći se put s nominacijom pojavio na crvenom tepihu ispred dvorane Kodak u Los Angelesu.

image

S Eileen Atkins u 'Robin Hoodu' Ridlleyja Scotta 2010.

UNIVERSAL/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Njegova filmografija uključuje i klasike sedme umjetnosti kao što su Povijest nasilja, A.I. Artificial Intelligence, Syriana i Robin Hoo”, baš kao i ulogu u kultnom debitantskom redateljskom ostvarenju Seana Penna U divljini. Karijeru je završio ulogom Thaddeusa Rossa u holivudskim uprizorenjima Marvelove strip franšize o superjunacima, a posljednja u nizu bila je Crna udovica.

Privatno nije bio toliko ustrajan i uspješan: naprotiv, dva puta se ženio i dobio četvero djece s tri partnerice. S američkom glumicom Marlee Matlin nije imao djece, ali je od nje 2009. dobio neželjeni dar, autobiografiju u kojoj je opisala njihov turbulentni dvogodišnji odnos upravo u vrijeme kad je Hurt dobio svog prvog i jedinog Oscara.

image

S Paulom Giamattijem u filmu 'Too Big To Fail' 2011.

HBO/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i:Odlazak beskompromisnog intelektualca i polemičara koji je obožavao cigare i lule, a prezirao egomaniju

“Zašto misliš da me zaslužuješ, Marlee”, glasilo je prema tom izvoru pitanje koje joj je uputio u limuzini nakon dodjele nagrada Američke filmske akademije, a detaljno su opisane i mučne scene drogiranja i fizičkog zlostavljanja koje je preživjela.

“Ispričali smo se jedno drugome za sva zla i bol koju smo si nanijeli. Marlee i njezinoj obitelji želim sve najbolje”, napisao je glumac u službenom priopćenju nakon što je knjiga objavljena.

image

S Kathleen Turner u erotskom trileru 'Tjelesna vrućina' (Body Heat) 1981.

SNAP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Hurt je uz ostalo bio i pilot koji je sam upravljao privatnim šesterosjedom Beechcraft Bonanzom, a posljednjih godina borio se sa zloćudnim karcinomom prostate koji mu je metastazirao na kosti. Preminuo je 13. ožujka u svom domu u Portlandu u Oregonu, svega tjedan dana uoči svog 72. rođendana.

Linker
26. travanj 2024 06:09