Marina Mamić

 PRIVATNA ARHIVA/CANVA
Iza kulisa showa

Ona je zaslužna za lude maske u TLZP-u: "Petrekovića smo morali zalijepiti za stolac, a Jambrošić je imao najzahtjevniju masku"

Za fantastične transformacije nove sezone showa "Tvoje lice zvuči poznato" velikim je dijelom zaslužna i Marina Mamić, 34-godišnja samouka vizažistica koja je angažman u emisiji Nove TV zapravo dobila zahvaljujući objavama na društvenim mrežama u kojima je samu sebe "transformirala" u slavne osobe.

Za fantastične transformacije nove sezone showa "Tvoje lice zvuči poznato" velikim je dijelom zaslužna i Marina Mamić, 34-godišnja samouka vizažistica koja je angažman u emisiji Nove TV zapravo dobila zahvaljujući objavama na društvenim mrežama u kojima je samu sebe "transformirala" u slavne osobe.

Zagrepčanka Marina Mamić talentirana je i simpatična vizažistica koja od samog početka stoji iza transformacija natjecatelja iz "Tvoje lice zvuči poznato", showa koji se prikazuje na Novoj TV. Nedavno je započela nova, osma po redu sezona, a samouka 34-godišnjakinja koju ljubav prema umjetnosti i crtanju prati još od najranijeg djetinjstva, tim nam je povodom odlučila otkriti kako zapravo izgleda cijeli proces pripreme kandidata, što misli o natjecateljima iz nove sezone showa, ali i detalje iz svog privatnog života.

Jeste li odmalena maštali o tome da postanete vizažistica ili je ta ideja došla spontano? Naime, vaš talent zapravo je prepoznat zahvaljujući društvenim mrežama gdje ste redovito objavljivali videosnimke svojih transformacija, nakon čega je vaš uspjeh samo sve više rastao. No zašto baš make-up i što vas je zapravo privuklo beauty svijetu? U čemu vidite najveći potencijal šminke?

- Ja sam svakako odmalena maštala o tome da ću se u budućnosti baviti nekom vrstom umjetnosti, bilo da je to crtanje, ples, gluma ili pjevanje. Sve me od navedenog zanimalo, ali kada sam u srednjoj školi otkrila make-up, a kasnije i transformacije, znala sam da je to moj poziv jer je to nekako bio spoj svega onog čime sam se željela baviti i bila sam dobra u tome. U svoje transformacije osim samog make up-a, ubacila sam i glumu, ples, pjevanje, a ponekad i humor kako bih što vjernije skinula osobu u koju sam se transformirala i to je po mom mišljenju ljude, a i medije najviše privuklo. Make-up svijetu me privukla cijela ta ideja što se zapravo sa šminkom uistinu sve može postići. Kada bih, naprimjer, gledala filmove sa zombijima proučavala bih te maske i divila se tome kako ih uvjerljivo rade. S obzirom na to da sam oduvijek zapravo voljela crtati i portrete, nimalo ne iznenađuje to što sam u jednom trenutku samo odlučila zamijeniti platna, odnosno papir za lice.

image

Ova talentirana 34-godišnjakinja zaslužna je za fantastične transformacije koje iz sezone u sezonu imamo prilike gledati u showu

PRIVATNA ARHIVA

Iako ste imali priliku raditi na brojnim eventima i događajima, a na Instagram profilu vaše make-up transformacije svakodnevno prati veliki broj ljudi, najviše ste iskustva ipak stekli upravo radom na emisiji "Tvoje lice zvuči poznato". Koliko je samo šminkanje kandidata naporan posao, koliko je vremena potrebno za "napraviti" jednu masku?

- Kroz rad na emisiji "Tvoje lice zvuči poznato" sam stekla najviše iskustva s transformacijama na tuđim licima jer sam ih do tada uglavnom radila na sebi. Šminkanje kandidata kao takvo zna biti itekako zahtjevno, ovisno o maski koju radimo, ali isto tako zna biti i jako zabavno. Za razliku od toga kada radim transformacije na sebi i kada sam znala za jednu transformaciju izdvojiti i do deset sati, ovdje na setu smo nažalost vremenski ograničeni pa u prosjeku za jednu masku odnosno za jednog kandidata imamo maksimalno tri sata, osim ako je jako zahtjevna maska onda dobijemo malo više vremena. Najzahtjevnije maske su zahtijevale oko šest sati neprestanog rada.

Ako biste trebali birati, koju biste masku dosad, s time da ste ih napravili uistinu mnogo, istaknuli kao najzahtjevniju u TLZP-u?

- Teško je izdvojiti najzahtjevniju s obzirom na to da nas je više u timu pa nije svaka maska jednako zahtjevna onima koji rade kostim, protetiku, periku, bradu, brkove i make-up, ali, primjerice, maske poput one kada smo Bojana Jambrošića transformirali u Mišu Kovača su te koje su zahtijevale najviše vremena i posla.

Pretpostavljamo kako tijekom transformacija, odnosno šminkanja kandidata nerijetko dolazi do vrlo zabavnih i smiješnih situacija. Možete li izdvojiti neku? Kako zapravo izgleda cijeli taj proces?

- Apsolutno, nama je uvijek zabavno kao što možete vidjeti i po videima iz backstagea koje znam podijeliti na svojim društvenim mrežama. Ovu sezonu svi kandidati su nam uvijek dobro raspoloženi i spremni na zezanciju pa nam smijeha i zabave ne nedostaje, ali posebno mi je ostala urezana situacija kada se Mario Petreković nije nikako mogao smiriti tijekom šminkanja pa smo ga odlučili doslovno zalijepiti za stolac (smijeh). Proces izgleda tako da kandidati nakon upjevavanja dolaze kod nas u make-up sektor na lijepljenje protetike koja se potom šprica, a nakon toga slijedi stavljanje leća u boji. Ako je riječ o muškoj transformaciji, kandidati tada odlaze na brkove i bradu, paralelno s tim lijepimo im i obrve, prekrivamo ili dodajemo tetovaže, špricamo tijelo (ako je potrebno) i tek nakon toga dolaze na šminkanje i periku. Na kraju ostaje još samo da obuku kostime i gotovi su.

Što je sve od materijala potrebno za jednu potpunu transformaciju, bila to muška ili ženska?

- Kada radim transformacije na sebi potrebni su mi kistovi, spužvice, šminka, ponekad leće u boji, perika te improvizirani kostim. Naravno i slika osobe u koju ću se transformirati i po kojoj se ravnam. Na setu je sve to mnogo profesionalnije i uz sve što sam navela potrebna je i protetika kako bi se dobio što vjerniji lik. Muški kandidati koji su dobili žene se moraju brijati, špricamo im cijelo tijelo, prekrivamo ili dodajemo tetovaže, brkove, bradu, leće.. Čak i umjetne bokove, grudi i muška prsa. Puno toga je uglavnom potrebno za jednu transformaciju na setu, ali zato nas je i više u timu pa svako radi svoj dio.

Nedavno je počela nova sezona showa. Kakvi su vam novi natjecatelji, slušaju li vas tijekom transformacija ili ima i onih pomalo nestrpljivih? Naime, sigurno nije nimalo jednostavno mirno sjediti satima dok traje šminkanje. Koliko to samom kandidatu zna biti naporno, a koliko vama?

- Moram priznati da su me novi natjecatelji naprosto oduševili. Svi do jednog su jako dragi, strpljivi, zabavni i talentirani. Sigurno im nije jednostavno mirno sjediti satima, ali mi to ne osjetimo s njihove strane. Jako poštuju naš rad i zaista ih moram ovom prilikom sve pohvaliti za veliku profesionalnost. Kandidatima je zasigurno napornije jer mi ipak, nakon što odradimo svoj dio posla, imamo vremena predahnuti dok oni, osim što moraju "nositi" te maske cijeli dan, trebaju odraditi i pripreme, pa nastup, snimanja, slikanja i da ne nabrajam što još sve ne.

Što se tiče vašeg privatnog života... Čime se najradije bavite kada ne radite? Kako provodite svoje slobodno vrijeme?

- Svoje slobodno vrijeme volim provoditi s obitelji, volim šetnje u prirodi, pročitati dobru motivacijsku knjigu, pogledati dobar film i, ako imam priliku za to, negdje otputovati.

Da niste make-up artistica, čime biste se bavili?

- Jako dobro pitanje. Kao što sam ranije spomenula, kao malu zanimala me gluma, ples i pjevanje pa možda nešto od tog. Ako ne bi bila neka vrsta umjetnosti onda bi, a ovo bi sad mnoge moglo iznenaditi, bila netko tko radi u odjelu za ubojstva, bilo da je riječ o detektivki ili forenzičarki. Naime, često gledam "true crime" dokumentarce i mislim da bih bila dobra u tome. Osim toga, jako sam fascinirana morskim psima pa bih možda bila i nešto povezano s tim ili pak travel influencer.

image

Marina Mamić je dio tima od prve sezone TLZP-a

PRIVATNA ARHIVA

Kakve su, prema vašem mišljenju, danas mogućnosti za make-up artiste u Hrvatskoj, zaostajemo li za inozemstvom?

- Mislim da make-up artisti u Hrvatskoj imaju dobre mogućnosti ako zaista svoj posao rade srcem i trude se. Nisam još čula da neki make-up artist koji zaista kvalitetno radi svoj posao nema posla kod nas. Rekla bih da jedino zaostajemo s tim što je neke proizvode teško nabaviti kod nas, ali sve ostalo je do pojedinca i do tog koliko je spreman boriti se za "svoje mjesto pod suncem".

Bez kojih kozmetičkih/beauty proizvoda ne možete zamisliti svoj dan? Što se obavezno uvijek nalazi u vašoj toaletnoj torbici?

- Što sam starija, sve mi je bitniji skincare tako da bez proizvoda za njegu lica jednostavno nikako ne mogu zamisliti svoj dan. Bitnije mi je imati čistu kožu nego puder na licu. A od make-up proizvoda bih izdvojila olovku za obrve jer sređene obrve mogu znatno utjecati na svačiji izgled. Ono što se uvijek nalazi u mojoj toaletnoj torbici su, dakle, krema za lice, olovka za obrve i labello.

Postoji li beauty trend koji obožavate? A neki koji nikako ne volite vidjeti?

- Jako mi se sviđa što se prirodan izgled opet vraća u modu i "manje je više" lookovi gdje se šminkom samo naglašava prirodna ljepota. Bilo je beauty trendova koji mi se nikako nisu svidjeli, a jedan od njih mi je bio onaj kada su u modi bile prenaglašene obrve.

image

Ljubav prema crtanju i umjetnosti kod Marine se, kaže, rodila već u najranijem djetinjstvu

PRIVATNA ARHIVA

Što po vašem mišljenju treba imati dobar make-up artist? Je li talent od presudne važnosti ili veću ulogu ipak imaju trud i mnogo rada?

- Dobar make-up artist po meni bi trebao imati talent za to što radi, ali ako ne usavršava taj talent kroz vježbu i rad onda taj talent pada u vodu. Zbog toga smatram da je jedno i drugo jednako bitno. Kao i u svakom poslu koji uključuje rad s ljudima, bitno je imati puno strpljenja i ljubavi prema tome poslu. Jedino tada možemo biti i uspješni u tome što radimo.

Linker
27. travanj 2024 08:09