I prošle godine su prednjačili

Oda majci: Znamo tko su favoriti Eurosonga, ali i kako stoji naša ‘Guilty Pleasure‘

Na kladionicama za pjesmu Eurovizije jedna zemlja uvjerljivo vodi, a čini se kako Hrvatska ni ove godine nije među potencijalnim finalistima.

Nadolazeći Eurosong neizvjesniji je nego mnogi prethodni. Unatoč tome što još uvijek nisu poznati svi izvođači koji će predstavljati svoju zemlju na natjecanju, kladionice predviđaju kako će pobijediti Ukrajina, a njezine šanse za pobjedu trenutno iznose 25%. Prema predviđanjima, Ukrajinu kao najvjerojatniju pobjednicu slijedi Italija, ovogodišnja zemlja domaćin, a treći favorit je Švedska.

Podsjećamo, Ukrajina je za svoju ovogodišnju predstavnicu prije nekoliko tjedana odabrala Alinu Pash i njezinu pjesmu Tini Zabutykh Predkiv, no ta je odluka povučena nakon optužbi da je glazbenica ilegalno posjetila Krim 2015. godine. Zbog toga je Ukrajina za nove predstavnike izabrala sastav Kalush Orchestra, trenutne favorite koji će na talijanskoj pozornici izvesti pjesmu Stefania.


Riječ je o svojevrsnoj odi majci i lijepim uspomenama koje pripovjedač ima o svojoj majci i danima u kojima je bio siguran u naručju svoje majke.

Može je se tumačiti kao metaforu za trenutnu političku situaciju u kojoj njihov narod pati za sigurnim vremenima, a simbol majke se može povezati s domovinom. U pjesmi se izmjenjuju žanr rapa i narodne uspavanke koja se povezuje s mirnim i lijepim sjećanjima.

Unatoč tome što mnogi prednost ukrajinske pjesme povezuju s katastrofom koja ovu zemlju trenutno pogađa, njezini su predstavnici proteklih godina jako dobro prolazili na ovome natjecanju, a Ukrajina je prošle godine s pjesmom Shum završila na visokom petom mjestu.

Podsjetimo, sankcije nametnute Rusiji uključuju i diskvalifikaciju s ovogodišnjeg Eurosonga, a Europska unija radiotelevizija prošloga je tjedna objavila kako bi njezino sudjelovanje potencijalno dovelo natjecanje na loš glas.

Čitajte i: Rusiji je zabranjeno nastupati na Eurosongu: ‘Ovo je kulturno natjecanje koje ujedinjuje Europu‘

image

Mia Dimšić će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Što se tiče hrvatske predstavnice Mije Dimšić, čini se kako joj predviđanja ne idu u prilog, s obzirom na to da se njezina pjesma Guilty Pleasure nalazi na 31. mjestu od ukupno 40, a prema trenutnim procjenama veće šanse ima Srbija koja još uvijek nije objavila svoga predstavnika.

Linker
19. travanj 2024 01:33