MEDIJSKA TVRTKA

Od plavuše s Harvarda do najbogatije holivudske glumice: Kako je Reese Witherspoon ovo uspjelo?

Karijeru u holivudskom svijetu započela je sa svega 15 godina, kao uplašena tinejdžerica, a film ‘Plavuša s Harvarda‘ lansirao ju je u zvijezde. Dobitnica Oscara neko je vrijeme dobivala uloge koje nisu bile zapažene niti kod publike, a kamoli kod Akademije i iz tog se razloga odlučila na potpuni zaokret. Danas ju je taj rizik učinio najbogatijom glumicom holivudske filmske industrije.

Još je u kultnom filmu pop kulture "Plavuša s Harvarda" rušila brojne predrasude, a onda joj je njezina poslovna priča, koja je puno više od glume na setu, omogućila da postane jedna od najbogatijih žena u Hollywoodu i time još jednom opovrgne nametnute stereotipe. Tko je Reese Witherspoon, žena koja je osnovala produkcijsku kuću i ovih je dana prodala za vrtoglavih 900 milijuna dolara? Defitivno sve samo ne obična plavuša s Harvarda!

image
Plavuša s Harvarda
SUNSET BOX/ALLPIX PRESS/PROFIMEDIA

Njezina glumačka karijera započela je kad je imala svega 15 godina, kad je kao tinejdžerica dobila ulogu u filmu "Čovjek na Mjesecu", a prije toga bila je model u reklamama. Sa 17 godina glumila je još u televizijskoj miniseriji "Usamljena golubica" te je nakon toga uzela pauzu od glume zbog studija na Sveučilištu Stanford. Do 2001. godine, kad dobiva glavna ulogu u filmu "Plavuša s Harvarda", utjelovivši prpošnu mladu studenticu Elle Woods, Reese nije imala zapaženijih uloga, no mnogi je se sjećaju u jednoj od epizoda "Prijatelja" kad je glumila Rachelinu sestru.

image
Reese u svojem prvom filmu - "Čovjek na mjesecu".
SUPPLIED BY LMKMEDIA/LANDMARK/PROFIMEDIA

Sa samo 29 godina dobila je Oscara za najbolju glavnu ulogu u filmu "Hod po rubu". Nakon toga glumila je u nekoliko komedija, ali nikako nije mogla dobiti ulogu vrijednu priznanja Akademije. Osim što se našla u nekoliko godina ponora, danas majka troje djece, Ave (21), Deacona (16) i Tennesseeja (7), vrlo je mlada postala majka, sa svega 22 godine. U intervjuu u talk showu s glumicom Drew Barrymore prošle je godine rekla kako ju je žongliranje između poslovnog i privatnog života umalo stajalo zdravlja.

image
Dobtnica je Oscara za galvnu ulogu u filmu "Hod po rubu".
PATRICK RIDEAUX/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Nisam znala kako sve uskladiti. Imala sam samo 22 godine. Tada nisam bila etablirana glumica i prelazila sam s jednog posla na drugi. Bilo je neizvjesno kada ću dobiti stalni angažman. To je vrlo veliki stres za novopečenu majku. Snimala sam filmove, ali nisam se uspjela postaviti i zahtijevati da se snima u blizini škole ili vrtića moje djece. Nisam imala stvarnu moć i utjecaj u toj industriji. Bila sam poput svake druge mame kojoj su djecu odgajale bake, djedovi...", rekla je Witherspoon. Danas upravo svoju djecu smatra svojim najvećim postignućem.

Sadašnji suprug i lovac na talente Jim Toth, s kojim ove godine slavi desetu godišnjicu braka, motivirao ju je rečenicom: "ako ti već ne nude uloge zbog kojih ćeš biti zapamćena, zašto ih onda sama ne bi kreirala”. To je u njoj probudilo želju, ne samo da sebi omogući hvalevrijedne uloge, već i brojnim ženama koje su se našle u sličnoj situaciji kao ona.

Velika zaljubljenica u knjige, osnovala je prije četiri godine medijsku tvrtku Hello Sunshine. U središtu pozornosti je - žena. Zbog toga Reese ekranizira uglavnom knjige ženskih autora, njezine su glavne glumice u serijama također žene, a dala je priliku i ženama redateljicama i producenticama. Uspjeh? Neviđen.

Čitajte i: Životni put Scarlett Johansson: Od socijalne pomoći do napuštanja majke, ništa je nije pokolebalo na putu do uspjeha

"Sjećam se snimanja na kojima sam bila jedina žena na cijelom setu, okružena sa 150 muškaraca. Možda je bila još koja žena u garderobi, no to je sve. Sjećam se da sam ih tražila kao dijete, a kada bih ih našla, nisam ih ispuštala", rekla je Reese.

image
Reese Witherspoon u "The Morning Show".
SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Njezine su produkcije serija "Male laži", "Little fires everywehere", "The Morning Show", osvojile sveukupno 18 Emmy nominacija, a na setu je samo A-lista zvijezda. U sve tri dramske serije i Reese ima jednu od glavnih uloga, a na setu su joj se pridružile i Oskarovke Laura Dern, Nicole Kidman, Meryl Streep...

Najnovija serija njezine produkcije i ekranizacija knjige Liane Moriarty koju Reese posebno obožava kao autoricu, "Devet potpunih neznanaca" s emitiranjem na Amazonovom Prime Video servisu kreće 20. kolovoza, a glavnu ulogu ima također Nicole Kidman. Reese ima i svoj književni klub, a sve što ona preporuči, čita se diljem svijeta dok knjige još nepoznatih autorica postaju bestselleri ili u najboljem mogućem scenariju – dobe i svoj prilagođeni scenarij.

Čitajte i: Nakon 'Malih laži' stiže 'Devet potpunih neznanaca': I ovu seriju ćete obožavati zbog Oskarovke Nicole Kidman

Iako je Forbes njezinu vrijednost procijenio na milijun dolara, medijska tvrtka Hello Sunshine prodana je za otprilike 900 milijuna dolara grupaciji iza koje stoji grupa za privatni kapital Blackstone Group Inc. To je Reese učinilo najbogatijom glumicom u industriji, a ona i izvršna direktorica Sarah Harden ostaju u odboru tvrtke.

Budući projekti Hello Sunshine uključuju adaptacije popularnih romana, film Djevojka iz močvare (Where The Crawdads Sing), također jedne od najdražih glumičinih knjiga i Amazonove serije Daisy Jones i The Six.

Čitajte i: Bila i ostala jedna od najljepših žena svijeta! Karijeru počela u tajnosti, a tijekom 80-ih zamalo izgubila sve

Linker
16. travanj 2024 14:15