"Završna igra"

Novo eksplozivno štivo udar je na kraljevsku obitelj, Meghan i Harry ipak nemaju veze s tim?

Publicist Omid Scobie knjigom "Završna igra" daje senzacionalistički uvid u kraljevsku obitelj u doba borbe za preživljavanje monarhije te želi kanonizirati medijsku sliku Meghan Markle i princa Harryja.

Nova knjiga "Endgame" (Završna igra) velškog publicista iranskog podrijetla Omida Scobieja tek je stigla na police knjižara, a je li riječ o završnom poglavlju brojnih obračuna i razračunavanja koje posljednjih godina pratimo u Buckinghamskoj palači i u britanskoj kraljevskoj obitelji tek će se vidjeti. Autor eksplozivnog štiva trenutačno se nalazi u Sjedinjenim Državama, gdje promovira svoj rad koji su neki kritičari nazvali - bezočnim PR-om u kanonizaciji Meghan Markle i princa Harryja, dok drugi bez obzira na nemušt stil hvale Scobiejevu hrabrost da u knjizi, bez obzira na posljedice, objavi sve detalje o odnosu rascijepljene kraljevske obitelji.

Za to vrijeme Scobie pokušava progurati vlastitu medijsku istinu koja glasi da Meghan i Harry nisu imali nikakve veze s konačnom verzijom njegova štiva, pa čak i da s njih dvoje uopće nije razgovarao, niti su mu bili izvori za podatke koje je objavio.

"Krug ljudi upućenih u odnose i događanja u kraljevskoj obitelji je širok i raznolik, s njima sam razgovarao, oni su bili moji vjerodostojni izvori", tvrdi Scobie na čijoj meti su posebno istaknuta mjesta uz ostale zauzeli monarh Charles III., prestolonasljednik princ William i njegova supruga princeza od Walesa.

image

Omid Scobie napisao je novu knjigu o kraljevskoj obitelji

KEN MCKAY/ITV/SHUTTERSTOCK

"Kate je provela više vremena razgovarajući o Meghan nego s Meghan", piše Scobie u knjizi citirajući izvor blizak kraljevskoj obitelji. Premda je i hvali pišući kako je inteligentna i vrijedna osoba, strastvena prema ciljevima koje promiče, to je samo uvod za ponižavajuću poantu. Scobie, naime, tvrdi da se Kate ponaša djetinjasto i beskarakterno, te infantilizira medijski prostor, dok joj je jedina prava briga da ničim ne ugrozi ugled palače i dvora.

Dapače, autor je ocrtava kao liljenčinu koja uživa u hihotanju pred kamerama, a sve ostalo smatra tuđom brigom. Tvrdi da Kate četiri godine odbija svaki kontakt s Meghan i Harryjem, dok je njezin suprug, princ William osobno ime Omida Scobieja stavio na crnu listu i zabranio mu svaki pristup kraljevskoj obitelji. Osim toga smatra da je njegovom mlađem bratu, princu Harryju pod utjecajem Meghan Markle ispran mozak, u što se uključila vojska psihoterapeuta, a kraljevu sestru, princezu Anne naveo je kao ključnu osobu za deložiranje supružnika Harryja i Meghan s imanja u Frogmoreu. Kralju Charlesu III. zamjera, pak, što je mlađeg sina u Netflixovom dokumentarcu prozvao "budalom" (that fool) i dvorjane upozorio da Harryju ne vjeruju ni kad tvrdi da je trava - zelena.

image

Omid Scobie na proslavi platinastog jubileja kraljice Elizabete II. lanjskog lipnja u Londonu

LONDON NEWS PICTURES/SHUTTERSTOCK

Kako god, autorovi senzacionalistički uvidi u kraljevsku obitelj u doba borbe za preživljavanje monarhije, što je inače podnaslov njegove knjige, građeni su na anonimnim izvorima, a vjerodostojnost im potkopava i činjenica da je Scobie autor bestsellera "Finding Freedom" (Bijeg u slobodu) o odluci o preseljenju princa Harryja i Meghan Markle u Sjedinjene Države, čime je unaprijed odabrao stranu jer nije lud da grize ruku koja ga hrani.

Prema mišljenju njegovih najžešćih kritičara riječ je o jadnom pokušaju kanonizacije Meghan i Harryja čiju iskrenost namjera niti u jednom trenutku ne dovodi u pitanje. No, Omid Scobie je svoj cilj postigao jer je "Završna igra" postala globalna tema i vjerojatno bi mogao postati jedan od publicističkih bestsellera godine, te još više produbiti razdor između odmetnutog princa Harryja i njegove obitelji.

Linker
23. travanj 2024 16:42