NEZAUSTAVLJIVI

Ništa od mirovine: Stjepan Jimmy Stanić u dobrom društvu Clinta Eastwooda i Sophije Loren

Zagrebački glazbenik proslavio je 94. rođendan i najavio koncert sa svojim pratećim sastavom The Boys u Tvornici za Valentinovo.

Proročanski danas zvuče stihovi jednog od najvećih hitova Stjepana Jimmyja Stanića, koji je zagrebački pjevač snimio davne 1965.: "Prolazi sve, list zelen sad je žut, al naša ljubav, zar ne, nikad neće proć‘..." Premda ih je napisao Drago Diklić u njima je na najljepši mogući način opjevana Jimmyjeva ljubav prema publici i supruzi Barbari, koja plamti i danas kad proslavljeni glazbenik slavi 94. rođendan. Rođen je 20. siječnja 1929., a povodom rođendana je najavio koncert sa svojim pratećim sastavom The Boys u klubu Tvornica za Valentinovo.

image

Jimmy Stanić sa suprugom Barbarom Trohar

MLADEN POBI/CROPIX

Od Jimmyjevog prvog nastupa u dvorani Doma sindikata grafičara u Zagrebu prošlo je više od sedam desetljeća, a sa suprugom Barbarom prvi zajednički koncert odradio je prije 37 godina. No, vječiti mladić i šarmer naše estrade ne odustaje i nema namjeru stati dokle god ga pamćenje, noge i glas budu služili. A vitalni 94-godišnjak zasad ni s čim od pobrojanog nema problema. Dapače, sa suprugom svakog dana nazdravlja životu i veseli se novim izazovima.

image

Stjepan Jimmy Stanić

VEDRAN PETEH CROPIX

Čini se da je kreativniji nego ikad, jer napokon ima dovoljno vremena i za hobije. U zagrebačkoj Kinoteci u prosincu je izložio unikatne drvene kućice koje sam izrađuje, a povratak na scenu nakon ukidanja strogih epidemioloških mjera zbog pandemije koronavirusa jedva je dočekao.

Pa na neki način kao najstariji predvodi društvo vremešnih velikana u kojem su svoje mjesto zaslužili Clint Eastwood, Joan Collins i Sophia Loren.

image

Clint Eastwood režirao je, producirao i glumio u filmu Cry Macho 2021.

WARNER BROS/MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Clint Eastwood

Proslavljeni glumac, redatelj i producent Clint Eastwood rođen je u San Franciscu 1930., a gene dugovječnosti je naslijedio od majke Ruth, koja je doživjela 96. Miljenik publike postao je prije šest i pol desetljeća ulogom kauboja Rowdyja Yatesa u serijalu “Rawhide”. Kao glumac je udahnuo novi život žanru vesterna naslovima kao što su “Za šaku dolara”, “Blijedi jahač” i “Unforgiven”, proslavio se i kao redatelj filmova “Mostovi okruga Madison”, “Djevojka od milijun dolara”, “Mystic”, “Gran Torino”, “Zastave naših očeva”, “Američki snajper”, "Mula"... Svoj posljednji film "Cry Macho" čiji je redatelj, producent i glavni glumac predstavio je preklani.

image

S kolegicama Jane Howard, Myrnom Hansen i Dani Crayne
1955.

SHERMAN CLARK/UNIVERSAL/KOBAL/SHUTTERSTOCK

Privatno je iskreni domoljub, borac za nemoćne i obespravljene, ali i notorni ženskaroš s kompliciranim ljubavnim životom i brojnim potomstvom. Prema legendi je završio u krevetu sa svakom svojom filmskom partnericom, ali i svim konobaricama u baru Hog’s Breath koji je svojedobno otvorio u Carmelu, kalifornijskom obalnom gradiću čiji je bio gradonačelnik.

Ženio se dvaput i dobio osmero djece, a obiteljska okupljanja odvijaju se na njegovom ranču Mission u Kaliforniji. Svima je komforno jer Mission Ranch raspolaže s 30 soba za goste, ima izvrstan restoran s barom, teniske terene i teretanu.

Njegov recept za dugovječnost temelji se na zdravom načinu života: nikad nije pušio niti konzumirao drogu, pije umjereno, izbjegava masnoće i crveno meso, te uz to redovito vježba, igra golf i meditira dva puta na dan. Zvuči tako jednostavno.

image

Sa suprugom Percyjem Gibsonom lani u Londonu

JAMES SHAW/SHUTTERSTOCK

Joan Collins

"Mirovina? To nije za mene", kratko i jasno je poručila britanska glumica Joan Collins, koja 23. svibnja slavi 90. rođendan. Iza svojih riječi čvrsto stoji, pa i dalje niže uloge, a posljednju je odigrala u mjuziklu "Tomorrow Morning", čija je premijera bila lanjske jeseni. Ove godine, pak, planira tri nova projekta.

"Jedna sam od posljednjih poveznica zlatnog doba Hollywooda i današnjeg filma. Tada je sve bilo puno veće i blještavije, pa i moja karijera, ali sretna sam što me ljudi i dalje žele gledati", kaže Collins, najpoznatija po ulozi zlice zavodnice Alexis Colby iz sapunice “Dinastija”. Pet puta se udavala, a posljednji put prije dva desetljeća za 32 godine mlađeg filmskog producenta Percyja Gibsona.

image

Promotivna fotografija Joan Collins iz 50-ih godina prošlog stoljeća

HOLLYWOOD PHOTO ARCHIVE/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

"Kako ostajem u formi? Uvijek pojedem samo pola onoga što je na tanjuru, ali zato se ničega ne odričem: pijem vino i kavu sa šećerom, deserte i tost... Važno se i kretati, te dovoljno odmarati. I to je to, jednostavno pazim na sebe", otkrila je Collins tajnu svoje dugovječnosti.

image

Sophia Loren na otvorenju restorana u Milanu koji nosi njezino ime u listopadu 2022.

PAMELA ROVARIS/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK

Sophia Loren

Talijanska filmska diva Sophia Loren u 89. godini života i dalje snima, a angažirana je i kao kuma lanca luksuznih kruzera uoči čijih prvih plovidbi se druži s VIP gostima. Većinu vremena provodi u svojoj vili na Ženevskom jezeru, a njen posljednji dugometražni film, dramu “The Life Ahead" režirao je glumičin sin Edoardo Ponti.

U njemu glumi Madame Rosu, ostarjelu voditeljicu vrtića koja se sprijatelji s 13-godišnjim imigrantom. Od mladosti je žudjela za slavom, pa se kao 15-godišnjakinja prijavila na izbor za Miss Italije i tako privukla pažnju redatelja i producenata. Potkraj šezdesetih je pak zbog supruga, 22 godine starijeg producenta Carla Pontija, odbacila holivudsku karijeru i vratila se u Italiju. Rodila je dva sina i posvetila se obitelji te prihvaćala samo uloge u europskim produkcijama.

image

U ulozi Kleopatre zablistala je 1953.

SNAP/SHUTTERSTOCK
Linker
20. travanj 2024 14:10