KAKVA PORUKA

Najbolja holivudska glumica: ‘Mi smo ženska snaga, a tretiraju nas kao trkaće konje!‘

Australska glumica Cate Blanchett trijumfirala je na prestižnoj dodjeli strukovnih nagrada Critic‘s Choice u Los Angelesu.

Godina nije mogla bolje početi za Cate Blanchett, jednu od najvećih holivudskih zvijezda. Za naslovnu ulogu u filmu "Tar", u kojem igra fikcionalnu feminističku ikonu Lydiju Tár, prvu ženu na čelu Berlinske filharmonije i jednu od najvažnijih suvremenih skladateljica, nagrađena je Zlatnim globusom i prestižnom strukovnom nagradom Critic‘s Choice koju dodijeljuje Udruženje američkih filmskih kritičara.

Dodjeli Zlatnih globusa Cate Blanchett nije mogla prisustvovati zbog londonske premijere svoga filma, čija distribucija u hrvatskim kinima započinje idućeg tjedna, no zato je prošlog vikenda zablistala u kreaciji Max Mare i nakitu s potpisom Louisa Vuittona u Los Angelesu. I održala govor zahvale sa znakovitom porukom za sve žene iz filmske branše i industrije zabave.

image

Dvostruka oskarovka dobitnica je nagrade za najbolju glumicu u filmu ‘Tar‘

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

"Ispričavam se jer sam stigla na pozornicu sa žvakaćom gumom u ustima: nisam se, naime, niti u snu nadala da će moje mjesto večeras biti ovdje na pozornici. Moram reći da mi je ovo druga nagrada večeras, jer me Julija Robert na ulazu u dvoranu nagradila bočicom osvježavajuće vodice za usta. Zato hvala, Julija!", tim je riječima dvostruka oskarovka Cate Blanchett započela svoj govor i nastavila tiradom o tome kako je nemoguće odrediti tko je u glumačkom poslu najbolji i zašto, jer je svaka odluka o tome arbitrarna, a broj sjajnih ženskih uloga posljednjih godina je - izniman.

image

Julia Garner i Cate Blanchett

JOHN SALANGSANG/SHUTTERSTOCK

Uz Cate Blanchett za najbolju glumicu bile su nominirane Viola Davis (Žena kralj), Danielle Deadwyler (Till), Margot Robbie (Babylon), Michelle Williams (Fabelmanovi) i Michelle Yeoh (Sve svugdje, sve odjednom).

image

Cate Blanchett u haljini Max Mare i nakitu s potpisom Louisa Vuittona

STEWART COOK/SHUTTERSTOCK

"Ne mogu vjerovati da sam ovdje gore! To je smiješno, prestara sam za ovo, a cijeli koncept nagrađivanja samo jedne uloge počiva na pirmidalnom patrijarhalnom modelu, na čijem vrhu ima mjesta samo za jednu od nas. Nadam se i iskreno želim da se to što prije promijeni, jer nas glumice tretiraju kao trkaće konje. Svejedno što radimo i kakve uloge snimamo na televiziji, filmu, marketinškim kampanjama, reklamama za uloške... To izgleda uopće nije važno. A upravo smo mi ženska snaga, cijela industrija je na našim leđima i zato vam hvala na tome. Želim vam poručiti da je prošla godina bila nestvarno dobra, godina velikih ženskih uloga i zato je ovo nagrada za sve nas, za vaš fantastičan rad koji me konstantno nadahnjuje i tjera naprijed", zaključila je Cate Blanchett. I zaradila ovacije.

Linker
23. travanj 2024 19:20