Majka znala, a šutila

Mračne tajne ‘velike‘ francuske obitelji: Kako je Camille Kouchner otkrila da njezinog brata zlostavlja očuh

Ugledni francuski politički analitičar Olivier Duhamel razotkriven je kao pedofil koji je godinama spolno zlostavljao svog posinka Antoinea, a iako su u obitelji svi to znali, šutjeli su - sve dok žrtvina sestra blizanka nije objavila knjigu o svom odrastanju uz nastranog očuha.

Svi su u Francuskoj poznavali Oliviera Duhamela (70) kao uglednog političkog analitičara koji se redovito pojavljuje na radiju i televiziji te u svom ljetnikovcu u Sanary-sur-Meru pokraj Marseillea organizira simpozije gdje vodeći političari i intelektualci umuju o sudbini države i svijeta.

Sada svi u Francuskoj znaju da je monsieur Duhamel, perjanica pariških intelektualnih krugova, šef nadzornog odbora prestižnog univerziteta Sciences Po i predsjednik elitnog pariškog kluba “Le Siècle”, zapravo bezumni pedofil koji je spolno zlostavljao vlastitog maloljetnog posinka Antoinea Kouchnera.

Život u grotlu zlostavljanja

Skandal je razotkrila Camille Kouchner (45), žrtvina sestra blizanka, u svojoj šokantnoj memoarskoj knjizi “La familia grande”. Camille i Antoine biološka su djeca slavnog Bernarda Kouchnera, osnivača humanitarne organizacije Liječnici bez granica, i spisateljice Evelyne Pisier, svojedobno ljubavnice Fidela Castra.

Evelyne se 1984. razvela od Kouchnera i 1987. udala za pravnika Duhamela, stručnjaka za ustavna pitanja i vladinog savjetnika. Camille je nakon tri desetljeća šutnje u svojoj knjizi naširoko i detaljno opisala kako je izgledao život uz takvog očuha.

image
Napasnik i pedofil: politički analitičar Olivier Duhamel razotkriven je u knjizi ‘La familia grande’.
STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/PROFIMEDIA

- Moj očuh koketirao je sa suprugama svojih prijatelja, a oni su nasrtali na dadilje. Mladiće su podvodili starijim ženama. Majka mi je govorila: ‘Nema tu nikakve štete, moja mala Camille. Znam što se događa. Je..nje je naša sloboda.’

Kad je Antoineu bilo 14 godina, povjerio je sestri da mu se očuh noću uvlači u krevet i sili ga na seks. Uvjeravao ga je da se nema čega bojati jer svi to rade te od prestrašenog dječaka iznudio obećanje da o tome nikome neće ništa govoriti.

Oko tri godine trajalo je to zlostavljanje, po francuskim zakonima teško kazneno djelo rodoskvrnuća, no Antoine je molio sestru da o tome šuti kao zalivena barem dok im je majka živa.

Majka znala, a šutila

Evelyne Pisier umrla je 2017., a djeca su je pred smrt ipak suočila s mračnom obiteljskom tajnom. Znala je, dakako, što je Duhamel radio s njezinim sinom, no svjesno je okretala glavu na drugu stranu, baš kao i ostali članovi šire obitelji, uključujući i Bernarda Kouchnera.

- Mnogi su znali, ali većinom su se pretvarali kao da se ništa ne događa - ogorčena je Camille. - Njihova šutnja nije samo kukavičluk; šutnjom su dokazivali svoju pripadnost i lojalnost društvenim krugovima gdje se takve stvari smatraju normalnim.

image
Bernard Kouchner - biološki otac zlostavljanog dječaka.
ERIC FEFERBERG/AFP/PROFIMEDIA

Olivier Duhamel šturo je prokomentirao da ga Camille napada zbog osobnih motiva, no nije se usudio demantirati njezine navode. Sveučilišni profesor Antoine Kouchner potvrdio je preko posrednika da je svaka riječ njegove sestre istinita.

Protiv Duhamela pokrenuta je istraga zbog osnovane sumnje da je silovao maloljetnika, podnio je ostavku na univerzitetu Sciences Po, izgubio unosne gaže na radiopostaji Europe 1 i televizijskoj mreži LCI, izbačen je iz kluba “Le Siècle”, a kućni prijatelji, redom pripadnici francuske elite, okreću mu leđa u strahu da policija ne počne čačkati i po njihovim seksualnim stranputicama.

Francuska je puna zlostavljača

Procjenjuje se da u Francuskoj ima oko sedam milijuna žrtava incesta i pedofilije, no malobrojni su željeli javno govoriti o svojim traumatičnim iskustvima. Dok su žrtve šutjele, neki su se perverznjaci otvoreno hvalili svojim zlodjelima, primjerice nagrađivani književnik Gabriel Matzneff (84), koji je godinama pod krinkom literature opisivao seksualne odnose s djecom i adolescentima. Trenutačno je i on pod istragom zbog spolnog iskorištavanja 14-godišnje djevojčice.

Istraga se vodi i protiv Jean-Luc Brunela (84), nekadašnjeg modnog agenta i suradnika američkog pedofila Jeffreyja Epsteina. Brunela se sumnjiči za silovanje i seksualno uznemiravanje maloljetnica.

Raskrinkavanje Oliviera Duhamela na francuskim je društvenim mrežama pokrenulo lavinu svjedočanstava ljudi koji iz osobnog iskustva znaju kroz što je sve prošao i kako se osjećao Antoine Kouchner. Ako se francusko pravosuđe ozbiljnije ne pozabavi tim svjedočanstvima, sve će ostati na razini jalove javne rasprave.

Nedavno se otkrilo da je Élisabeth Guigou, bivša ministrica pravosuđa, bila bliska Duhamelova prijateljica. Iako tvrdi da nije imala pojma o nastranosti prijatelja Oliviera, madam Guigou žurno je podnijela ostavku na mjesto predsjednice Komisije za istraživanje seksualnog nasilja nad djecom. Uz takav krug prijatelja na visokim položajima nije čudno što su Duhamel i njemu slični i dalje na slobodi.

Linker
18. travanj 2024 16:07